Різдвяна кутя – прості рецепти на Різдво

Підходить до кінця Різдвяний піст. Віруючі приступають до трапези на святвечір (6 січня) після появи першої зірки. Вважається, що ця яскрава точка вказала місце народження Христа.

До її появи господині намагаються приготувати смачні святкові частування. Починається святвечір з традиційної куті (коливо) та узвару (компоту). І кожен повинен його покуштувати.

Зараз на допомогу прийшла техніка. І я хочу з вами спробувати розібратися в приготуванні різдвяної куті та узвару. І до них будемо подавати прості і смачні салати, м’ясо.

Різдвяна кутя з рису з родзинками — простий рецепт з медовою водою

Найпростішим і тому популярним рецептом приготування, є кутя з рису з родзинками і цукатами. Ця крупа добре поєднується з солодощами.

Інгредієнти:

  • 1 ст. рису
  • 100 р. родзинок
  • 50 г цукатів (ананасові)
  • 100 р. волоського горіха
  • 2 ст. л. меду
  • 0.5 ч. л. кориці

Спосіб приготування:

Висипаємо рис в каструлю, заливаємо водою (у пропорції 1:2). Додаємо в нього трохи олії, щоб продукт вийшов розсипчастим, і щіпку солі. Варимо його протягом п’ятнадцяти хвилин після закипання води на меленном вогні.

Родзинки промиємо і запарюємо окропом, щоб він став м’яким.

Дрібно рубаємо волоські горіхи (при бажанні можна очистити від шкірки).

Готуємо медову заправку. Викладаємо мед в тарілочку. Змішуємо його з двома ложками теплої води, щоб він вийшов порідко. Так буде простіше змішувати з крупою. Повинен вийти своєрідний медовий сироп.

Після того, як рис звариться, даємо йому настоятися ще 10-15 хвилин, щоб він набух. Всипаємо в нього розпарені сухофрукти, ананасові цукати і волоський горіх. Додаємо медову заправку і корицю (з нею блюдо виходить дуже смачним). Гарненько перемішуємо.

Блюдо готове.

Викладаємо в красиву вазу або тарілку, прикрасивши цукатами і горіхами.

Гарного свята!

– Христос народився.

– Славімо Його!