Тандир являє собою азіатську варіацію мангали і барбекю, яка раптово здобула неабияку популярність серед наших співвітчизників. Конструкція уособлює традиційну піч-жаровню, зведену під відкритим небом (зрозуміло, далі встановлюється навіс), на ній можна приготувати різноманітні вироби з тіста, овочі, каші, м’ясо, супи. Ключовою перевагою тут є той факт, що продукти розміщуються вертикально, сік не потрапляє відразу у вогонь, як у випадку з мангалом, а стікає по шматочках, просочує їх, надаючи страві особливого смаку. Борошняні вироби, наприклад, лаваші, коржі, самса при приготуванні в печі з глини приклеюються безпосередньо до стінок.
Бетонний тандир
Тандир з бочки
Переваги традиційного варіанту:
- легко зробити піч тандир своїми руками навіть на звичайному дачній ділянці;
- конструкція така, що для тривалого процесу приготування їжі потрібно зовсім трохи дров, це економічно виправдане рішення як для задоволення особистих потреб, так і для виготовлення східних страв з метою подальшої реалізації;
- узбецький тандир і інші його різновиди споруджують з екологічно чистих матеріалів, тут не використовується метал або пластик;
- існує великий асортимент рецептів з різних кухонь світу, розроблених спеціально під таку модель.
Принцип роботи пристрою ґрунтується, в першу чергу, на те, що виконані за особливою технологією стінки здатні активно акумулювати тепло. Спочатку на дні розпалюється паливо, потрібно почекати, поки температура досягне 250°, потім в піч опускають м’ясо або інші продукти, закривають кришку. Довгі металеві палиці, оснащені з одного боку гачком, допомагають безпечно страву вийняти з розпеченої порожнини.
Тандир дров’яної
Тандир електричний
Варто відзначити, що крім узбецької моделі домовласники часто замовляють у пічників вірменський тандир, що дозволяє гнучко експериментувати з національною кухнею, він вдало замінює середньостатистичний мангал.
Тандир газовий
Тандир з глини