Раковина з нержавіючої сталі кутова кругла накладна на кухню для дачі, розміри моделей з тумбою, міні врізний умивальник вбудовуваний

Перевіреній часом класикою є раковина з нержавіючої сталі. Ця конструкція відрізняється високими міцнісними якостями і довгим терміном служби.

Звичайно, прогрес не стоїть на місці, і установка посудомийної машини перестала бути хвилюючою подією. Однак уявити кухню без мийки просто неможливо. При виборі моделі очікується, що вона буде зручною у використанні, гармонійно впишеться в інтер’єр і тривалий час не втратить своїх корисних робочих якостей. Найбільш повно цим вимогам відповідає раковина з нержавіючої сталі.

Переваги металевих мийок:

  • стійкість до корозії і ударостійкість (утворення тріщин і розколів виключено), надійність – металеві моделі витримують вагу різної кухонного посуду;
  • зручне користування і простий догляд – матеріал стійкий до дії високих температур (при виливанні окропу) і хімічних складів. Поверхня швидко очищається будь-якими миючими засобами, можна використовувати суміші з невеликою кількістю абразивних домішок;
  • прийнятні ціни виробів обумовлені нескладним способом їх виробництва і недорогим сировиною. Це відмінний варіант мийки для дачі;
  • широкий модельний ряд представлений виробами різних форм і з різною кількістю секцій, тому легко підібрати мийку, відповідну стилістику кухні;
  • кілька варіантів монтажу;
  • екологічність матеріалу.

До недоліків можна віднести наступні особливості виробів:

  • сталеву поверхню можна подряпати ножами або вилками;
  • вода залишає на металі вапняний наліт, тому щоб поверхня блищала, бажано миття витирати насухо після миття посуду;
  • дешеві моделі шумлять від струменів води.

Для виготовлення кухонних раковин використовується легована сталь. Маркування матеріалу 18/10 означає процентне співвідношення добавок хрому і нікелю (відповідно). Додаткові елементи підвищують корозійну стійкість сплаву. Поширений побутовий тест – прикладання магніту до мийки. Нержавіюча сталь – не притягує його до поверхні.

Також важливим показником якості виробу є товщина його стінок. Для виготовлення мийок використовують сталь товщиною 0,4-1,2 мм. Природно, чим товщі стінки, тим міцніше раковина (але, відповідно, і дорожче). Оптимальним вважається показник не менше 0,7 мм.

Технологія виробництва

Застосовується два способи виготовлення чаш: пресування (штампування) і зварювання. Кожен метод має свої переваги та недоліки.

  • При виробництві штампованих мийок використовуються цілісні листи стали. Переваги технології: вироби виходять герметичними, за низькою ціною. До недоліків можна віднести малу висоту стінок (близько 15 см), гучний шум води, що ллється. Однак виробники намагаються удосконалити миття: можна підібрати раковину глибиною близько 25 см, а звукоізолююча накладка, приклеєна до дна з виворітного боку, зменшує гучні звуки.
  • Виробництво зварних моделей полягає в збірці і зварюванні окремих частин виробу. Переваги: можна виготовляти раковини різної глибини, з більш товстими стінками, низький рівень шуму. Деякі споживачі вважають недоліком наявність швів – допускають ймовірність протікання. Однак технології дозволяють отримувати ідеально надійні шви, які виходять практично непомітними завдяки подальшим зачистці і поліровці.

Параметри і форми раковин

Різноманітність моделей дозволяє підібрати миття не тільки відповідних габаритів, але і відповідних стилістиці кухні:

  • квадратні моделі найчастіше виготовляються зі сторонами 500 або 600 мм і відрізняються місткістю і практичністю;
  • поширені розміри прямокутних мийок: 500х600, 500х800, 500х1000, 500х1250 мм. Такі раковини оптимально підійдуть для установки в вузькі стільниці;
  • круглі мийки випускаються діаметрами 45-51 см і відрізняються простим відходом;
  • кутові моделі дозволяють суттєво економити простір і виготовляються різних розмірів.

Мийки можуть мати одну, дві або три секції. Найбільш комфортно користуватися трехсекционнвми моделями, оскільки можна одночасно мити посуд, споліскувати її у другій шальці і розморожувати продукти в третій секції. При встановленні таких чаш необхідно місце на столі не менш 80см в довжину.

Якщо такого місця немає, то можна вмонтувати двосекційну модель довжиною близько 60 см У таких раковинах з нержавійки додаткова секція вузька, тому їх ще називають полуторними. Також двосекційні моделі можуть мати чаші однакових розмірів.

Структура поверхні

Зовнішній шар черепашки може бути полірованим або матовим.

Гладенькі поверхні виглядають ефектно, але вимагають більше часу для догляду. На лицьовій стороні добре помітні подряпини і сліди від водних бризок. Щоб зберегти блиск, для миття ємності рекомендується використовувати миючі засоби без абразивних домішок.

На матових поверхнях не настільки помітні сліди від води, однак очистити раковину від вапняного нальоту вельми проблематично.

Варіанти установки мийки

Саме модель мийки і визначає спосіб монтажу виробу. Розрізняють три варіанти установки раковини.

  • Накладної передбачає встановлення мийки на спеціальній тумбі. Такий спосіб є самим легким і відмінно підходить для дачі. Однак необхідність придбання спеціальної тумби і слабку герметичність між меблями і раковиною можна вважати істотними недоліками.
  • Врізний спосіб передбачає розміщення мийки в спеціальному отворі, вирізаному в стільниці. Для забезпечення герметизації отвору використовують спеціальний ущільнювач. Така установка виглядає цікаво. Однак для проведення підготовчих робіт потрібні спеціальні інструменти та робочі навички.
  • Вбудований варіант установки мийки використовують при розташуванні чаші врівень з поверхнею стільниці або навіть нижче. Такий монтаж можна застосовувати тільки для пластикових або кам’яних стільниць.

Перед придбанням виробу треба ретельно визначитися з місцем облаштування мийки. Щоб чаша ідеально встановилася, треба дотримуватися деякі вимоги.

Важливо враховувати ширину тумби або стільниці. Якщо планується монтаж вироби з додатковою поверхнею, то треба заміряти і довжину столу. Причому для правшів раціонально розташовувати крило праворуч, а для лівшів – зліва.

Краю мийки не повинні торкатися стіни або прилягати близько до неї. Оптимальне відстань, яку треба витримати – 5 см. Для шаф шириною 50 см підбирають мийки не більше 45 див. Дотримання цієї вимоги полегшить прибирання поверхні за раковиною. Якщо запас перевищує 5 см, то там можна розташувати посуд з миючими засобами або вмонтувати змішувач.

Передній край мийки також не повинен збігатися з краєм стільниці (оптимальний запас – 5 см), інакше бризки води будуть потрапляти на одяг, але і більшу відстань ускладнить користування накладної ємністю.

Рекомендації по вибору чаші

Щоб раковина з нержавіючої сталі на кухню дозволяла зручно і якісно мити посуд, треба заздалегідь визначитися з її місцерозташуванням (в кут або уздовж стіни). Також велике значення має кількість мешканців у квартирі і їх смакові пристрасті (як часто готують їжу і в яких обсягах). Невелику сім’ю на маленькій кухні цілком влаштує мийка завширшки 45 див.

Також раціонально встановлювати дрібну раковину, якщо є посудомийна машина.

Оптимальна глибина чаші – від 16 до 20 см. Такі моделі дозволять вільно розташувати посуд і спокійно помити посуд без розбризкування води.

Якщо вдома або на дачі часто використовуються каструлі великих розмірів або дека, то треба встановлювати моделі з більш високими стінками.

Чаші з глибиною менше 16 см доцільно монтувати лише у ванній кімнаті. Мийки розмірів міні, як правило, мають глибокі чаші.

При виборі накладної чаші з нержавіючої сталі підбирається меблі точних розмірів. Стандартні параметри тумби – 60-35 см, тому краще спочатку поставити меблі, а потім купувати для неї мийку.

Важливо також визначитися з місцем розташування і типу змішувача. Якщо передбачається встановити кран на стільниці, то важливо підібрати таку вбудовану мийку, щоб для крана залишилося вільне місце. Для комфортного користування трьох – і двосекційними раковинами бажано встановлювати змішувач, обладнаний висувним «душем».

Придбання мийки з нержавійки не можна віднести до капітальних вкладень. Проте правильний вибір виробу і якісний монтаж може на довгі роки забезпечити комфортне користування сантехнікою на кухні.