Види грядок
Грядки бувають дуже несхожі один на одного. Які з них використовувати, залежить від того, якими характеристиками має дачну ділянку. Діляться вони на дві категорії:
- Відкриті. Використовуються виключно для вирощування рослин в сезон. Не захищені нічим, страждають від зміни температури, дощу, палючого сонця. Добре підходять для невибагливих рослин або для помірного клімату.
- Теплі. Зроблені за цим принципом грядки можуть використовуватися і не в сезон. Стійкі до помірного похолодання, дощу, спеки. Оснащуються спеціальною натяжна конструкцією, за допомогою якої можна легко заховати посадки.
Який варіант вибрати-залежить виключно від клімату і бажаних рослин.
Напівкруглі грядки
Відкриті грядки
Серед відкритих грядок існує безліч різних варіантів.
Розташовані на рівні грунту
Краще всього підходять для коренеплодів, у найпростішому своєму варіанті являють собою просто розпушування землі, в яку посаджені насіння, але є і вдосконалені види:
- Грядки Хольцера. Викопується канава, на її дно укладаються органічне підживлення, яка з часом перегниє — гілки, трава, деревина. Поверх насипаються добрива, поверх добрив — чорнозем. Виходить довгастий пагорб висотою в півметра, з боків якого можна красиво висадити овочі.
- Грядки Розума. Викопати рів з гладким дном і пологими схилами. На дні зробити вузьку канавку — глибиною в штик лопати, шириною в 20 див. Заповнити і її, і рів компостом. Влаштувати грядки на схилі — це дозволить рослинам харчуватися з рову, в якому навіть у посушливий час буде зберігатися волога.
- Французькі грядки. Добре підійдуть для тих, хто задається питанням: «як зробити красиві грядки?». Виконуються у формі кола, розділеного на рівні сектори бордюрчиками.
Грядки для редиски