Тандир являє собою азіатську варіацію мангали і барбекю, яка раптово здобула неабияку популярність серед наших співвітчизників. Конструкція уособлює традиційну піч-жаровню, зведену під відкритим небом (зрозуміло, далі встановлюється навіс), на ній можна приготувати різноманітні вироби з тіста, овочі, каші, м’ясо, супи. Ключовою перевагою тут є той факт, що продукти розміщуються вертикально, сік не потрапляє відразу у вогонь, як у випадку з мангалом, а стікає по шматочках, просочує їх, надаючи страві особливого смаку. Борошняні вироби, наприклад, лаваші, коржі, самса при приготуванні в печі з глини приклеюються безпосередньо до стінок.
Бетонний тандир
Тандир з бочки
Переваги традиційного варіанту:
- легко зробити піч тандир своїми руками навіть на звичайному дачній ділянці;
- конструкція така, що для тривалого процесу приготування їжі потрібно зовсім трохи дров, це економічно виправдане рішення як для задоволення особистих потреб, так і для виготовлення східних страв з метою подальшої реалізації;
- узбецький тандир і інші його різновиди споруджують з екологічно чистих матеріалів, тут не використовується метал або пластик;
- існує великий асортимент рецептів з різних кухонь світу, розроблених спеціально під таку модель.
Принцип роботи пристрою ґрунтується, в першу чергу, на те, що виконані за особливою технологією стінки здатні активно акумулювати тепло. Спочатку на дні розпалюється паливо, потрібно почекати, поки температура досягне 250°, потім в піч опускають м’ясо або інші продукти, закривають кришку. Довгі металеві палиці, оснащені з одного боку гачком, допомагають безпечно страву вийняти з розпеченої порожнини.
Тандир дров’яної
Тандир електричний
Варто відзначити, що крім узбецької моделі домовласники часто замовляють у пічників вірменський тандир, що дозволяє гнучко експериментувати з національною кухнею, він вдало замінює середньостатистичний мангал.
Тандир газовий
Тандир з глини
Класифікація тандирів
Поділ на види проводиться за такими характеристиками, як розташування, рівень мобільності, ключовий матеріал. Згідно з першим критерієм варто привести наступні типи пристроїв:
- підземний – поширений міні-тандир, облаштований у глибокій ямі;
- наземний – у цьому випадку розміри конструкції визначаються потребами користувачів.
Тандир з грилем
Грузинський тандир
По ступеню мобільності розрізняють:
- пересувну піч – це маленьке, майстерно декороване пристрій, його оснащують колесами, щоб, як і мангал, транспортувати з місця на місце;
- стаціонарний тандир зазвичай володіє значними габаритами, основна перевага – збільшена місткість.
Тандир з каменю
З вихідного матеріалу виділяють:
- цегляний тандир, він може бути квадратним або традиційним круглим;
- пристрій, зроблене з бочки;
- конструкція з глини.
Сучасними аналогами є тандир електричний і тандир газовий – вони не можуть замінити споконвічну дров’яну модель (їжа буде істотно відрізнятися за органолептичними властивостями), але здатні полегшити використання завдяки альтернативним джерелам енергії.
Керамічний тандир
Тонкощі виготовлення цегляної конструкції
Фахівці, які знають, як зробити тандир з цегли, рекомендують завчасно підготувати наступні матеріали:
- шамотну глину;
- цемент;
- сталеві ґрати;
- пісок;
- вогнетривка цегла;
- воду;
- природний камінь.
Тандир з цегли
Кількість матеріалів визначається виходячи з габаритів планованої жаровні. Алгоритм роботи:
Тандир на кованих ніжках
Полегшений варіант – піч з бочки
Для тих, хто не знає, як зробити тандир своїми руками, що таке рішення буде найпростішим варіантом. Основні матеріали:
- дерев’яна бочка;
- соняшникова олія (бажано рафінована);
- овеча вовна;
- глина;
- пісок.
Подібна модель буде мати меншу міцність в порівнянні з цегляною та глиняному, але конструкція тандира дозволяє спорудити його самостійно навіть без професійних навичок. Потрібно підібрати дерев’яну бочку відповідного розміру, важливо, щоб її кільця були істотно ослаблені. Внутрішню поверхню деревини слід ретельно покрити рослинним маслом і залишити вбиратися протягом 24-48 годин.
Мобільний тандир
Після закінчення цього терміну можна приступати до розведення розчину з води, вовни, глини, їм також потрібно обмазати внутрішню поверхню бочки (остання є лише вихідною формою, каркасом). Виріб можна залишити приблизно на тиждень під лампами розжарювання, щоб він повноцінно просохло. Далі можна розібрати бочку і обпалити глиняну заготовку.
Якщо дерев’яної бочки немає, можна використати пластикову. Її заливають водою і обмазують зовні глиняним шаром. Коли розчин висохне, воду слід злити: пластик зменшиться в обсягах, бочку можна буде акуратно вийняти. Тут також завершальним етапом стане випал жаровні.
Тандир з мозаїкою
Рекомендації щодо створення глиняної печі
Необхідно підготувати:
- каолінову глину;
- воду;
- пісок;
- овечу вовну;
- цеглу;
- бавовняне масло.
Підлоговий тандир
Як зробити тандир на дачі своїми руками – послідовність роботи:
Важливо уникнути появи тріщин, у іншому випадку доведеться почати роботу заново.
Переносний тандир
Тільки натуральне паливо!
Не дарма класичним виконанням є тандир на дровах – лише деревина здатна створити оптимальний температурний режим, який не тільки позитивно позначиться на смаку і консистенції їжі, але і збереже жаровню від руйнування. Деревне вугілля не підійде – при його інтенсивності горіння східні печі лопаються (і їх неможливо відремонтувати). Кам’яне вугілля теж виключається, так як стінки жаровні поглинають коксові гази, її також не можна буде далі використовувати. Тому якщо не хочеться возитися з дровами, легше поставити мангал, але список страв буде обмеженим.
Тандир з цегли в саду
Специфіка використання жаровні
Дана різновид печі має азіатські коріння, тому вона дозволяє приготувати, в першу чергу, вишукування східної кухні. Страви виходять соковитими, набувають особливий аромат димку, це стосується м’яса, так і борошняних виробів.
Прихильникам здорового способу життя обов’язково потрібно поставити дачний грузинський тандир – він дозволяє готувати їжу з мінімальним вмістом олії, не доведеться класти в їжу багато спецій, так як технологія приготування сприяє збереженню власної вологи продуктів, надає дуже яскравий смак кожного інгредієнта.
Тандир для шашлику
Якщо оснастити побудований над землею тандир особливої горизонтальній ґратами, у якої регулюється висота, конструкцію можна використати в якості традиційної російської печі, що істотно розширює асортимент страв. Важливо і те, що в коминку продукти готуються швидше, наприклад, для запікання самси з яловичиною знадобиться не більше півгодини.
Можна розсунути межі і успішно доповнити сімейне меню їжею, яку звикли купувати в супермаркетах, адже до того, як побудувати тандир, було складно повторити рецепти в домашніх умовах:
- готувати узбецькі коржики;
- запікати курчат по-індійськи;
- робити домашній іранський, грузинський, вірменський лаваш.
Тандир на садовій ділянці
Чи варто купувати електричний тандир?
Якщо порівнювати з цінами, то електрична і дров’яна модифікація коштують приблизно однаково. Так чому ж з’явився і став затребуваним перший варіант? Найімовірніше, справа в легкості обслуговування, до того ж такий дачний прилад влаштований дуже просто, з ним впорається і недосвідчений користувач. Але професіонали-кухарі стверджують, що такий тандир не доцільний, всі покладені на нього завдання можна довірити звичайній плиті – різниці ніхто не помітить. Їжа виходить сухою, тут немає аромату серпанок, продукти часто пригорають.
Узбецький тандир
Навіть при обмеженому бюджеті можна самостійно звести найпростішу модель на основі дерев’яної бочки. Якщо слідувати докладного опису, в результаті вийде багатофункціональна жаровня буквально з підручних засобів.