Кована решітка для гриля і чавунна, універсальна і вбудована, із нержавіючої сталі зі знімною ручкою і антипригарним покриттям, як вибрати і почистити барбекюшніци

Їжа, приготована на відкритому вогні набагато смачніше, корисніше і має особливий аромат. Для цих цілей використовується просте пристосування — решітка для гриля, на якій можна готувати не тільки мясні страви, а також овочі, рибу і бутерброди.

На ринку представлений широкий асортимент гратчастих пристосувань, які встановлюються на мангал і барбекю, і є невід’ємною їх частиною. З-за великої різноманітності моделей необхідно знати, як вибрати ґрати для гриля, адже від правильного придбання залежить якість приготованого продукту. Необхідно звертати увагу на параметри і форми, а також на матеріал, з якого виготовлені аксесуари. Важливим критерієм вибору є ціна, яка залежить від перерахованих вище параметрів.

Незважаючи на те, що всі аксесуари призначені виконувати одну єдину функцію — приготування їжі на відкритому вогні — вони повинні бути зручними і відповідати пред’явленим до них вимогам. Тільки розглянувши кожний вид пристосування, можна буде зрозуміти який варіант краще купити.

Види грат

По своїй конструкції решітка для мангалу буває:

  • Двоплоскісна з скріплених один з одним сіток, зафіксованих спеціальним кільцем.
  • Одноплоскостная для печей — вбудована решітка-гриль.

У першій моделі продукти розташовуються між сітками. Вироби зручно перевертати, що дозволяє прожарювати блюдо з обох сторін. Такі особливості відсутні у других моделей, тому для них передбачені спеціальні пристосування — вилки і лопатки.

За формою аксесуари бувають не тільки прямокутними і квадратними, а також круглими і овальними. Для їх виготовлення використовуються різні матеріали: сталь, чавун, алюміній, нержавіюча сталь.

Ковані вироби

Кована решітка для гриля в основному виготовляється під замовлення, під певні параметри і форми печі або іншого пристрою. Відмінною особливістю таких аксесуарів є велика товщина металу (від 8 мм), що забезпечує хороший прогрів продукту. Завдяки спеціальній термообробці пристосування стають безпечними, на них можна готувати будь-які страви на відкритому вогні і без шкоди для здоров’я.

Конструкція передбачає наявність подвійних ручок, завдяки яким пристосування зручно встановлювати на вогонь і знімати.

Вироби з чавуну

Практичною є чавунна решітка для гриля, так як цей метал має свої унікальні особливості. Його теплові характеристики перевищують навіть якості товстих сталевих прутів. Позитивним моментом є те, що чавунна решітка для гриля не вимагає попереднього розігріву — м’ясо та продукти слід викладати одночасно. В результаті одночасного прогріву сітки і м’ясного напівфабрикату, приготоване блюдо володіє особливим ароматом, соковитістю.

Однак чавунна решітка для гриля має невеликий недолік: з-за швидкого нагрівання перебування на вогні виходить недовгим, і тому великі шматки м’яса хоч і будуть мати апетитну скоринку і смужки від сітки, але залишаться трохи сыроватыми. Виправити це становище можна додатковим випіканням в духовці або на сковороді під кришкою. Таке блюдо вже отримає необхідну кількість аромату від розпечених вугіль, і тому не втратить своїх смакових характеристик.

Грати для гриля з чавуну:

  • мають велику вагу;
  • встановлюються габаритні переносні конструкції, мангал або стаціонарну піч;
  • не піддаються корозії;
  • не вимагають особливого догляду — поверхня добре вбирає жир.

Щоб був присутній захисний жировий шар, після першої смаження поверхня очищається від пригорілої їжі і відмивається гарячою водою.

Пристосування з нержавіючої сталі

Підвищеним попитом користується решітка для гриля з нержавійки. Її переваги полягають:

  • в зручності користування;
  • невеликій вазі;
  • практичності;
  • невисокою ціною в порівнянні з чавунними і кованими аналогами.

Незважаючи на свою популярність, нержавіючі вироби з терміном експлуатації трохи поступаються кованим і чавунним аксесуарів, так як з часом їх поверхня починає окислюватися і виділяти небезпечні речовини, тому ними бажано довго не користуватися.

Алюмінієві вироби

Лита алюмінієва решітка для гриля виготовляється з харчового сплаву відповідно ГОСТ. Товщина пристосування становить 10 мм. Такий виріб нескладно очищати від пригорілої їжі скребком або миючим засобом. Алюмінієва решітка для гриля — ідеальний варіант для приготування різних страв на відкритому вогні.

Пристосування з антипригарним покриттям

У продажу представлені аксесуари з антипригарним покриттям, але вибирати їх слід дуже уважно. Поверхня, з якою стикаються продукти, повинна бути високої якості, так як під постійним впливом відкритого вогню пристосування з антипригарним покриттям втрачають свої екологічні показники і в їжу можуть потрапляти шкідливі речовини.

Популярністю користується об’ємна решітка-гриль з антипригарним покриттям, на якій можна швидко приготувати корисні і улюблені страви.

Універсальні пристосування

Дуже потрібна універсальна решітка-гриль — це може бути:

  • збірний мангал невеликих розмірів;
  • піч-барбекю (переносний або стаціонарної конструкції);
  • гриль.

Відмінною особливістю таких аксесуарів є наявність ручок:

  • Фронтальних — одна довга присутня в пристосуваннях маленьких за площею та дві довгі має об’ємна решітка-гриль.
  • Бічних — двох коротких (застосовуються при відсутності бічних стін у пристрої).

Універсальною моделлю є решітка для гриля зі знімною ручкою. Ця модель володіє необмеженою областю застосування. Перевагою знімної конструкції є зручне зберігання і вона ідеально підходить для виїзного пікніка.

Способи очищення поверхні решітки для гриля

Різні матеріали пристосувань вимагають певного догляду, але як очистити сітку-гриль, якщо вона антипригарна. Для чищення такого виробу не можна застосовувати металеві щітки, так як порушується тефлоновий шар, а це стає небезпечно для здоров’я.

Як відмити грати з нержавійки? Цей виріб відрізняється простим відходом — миючий засіб легко відмиває пригорелую їжу.

Залишається дізнатися, як почистити ґрати-гриль з чавуну та сталі (ковані). Матеріал стійкий до механічних впливів, так що можна користуватися скребком і грубою щіткою.