Жоржини декоративні однорічні і багаторічні, вирощування в саду, як посадити і доглядати

Жоржини є красивим, багаторічним рослиною, невибагливим в догляді. Різновидів цієї рослини існує багато. Докладніше про це в нашій статті.

Особливості використання жоржин в кулінарії

Жоржини знаходять широке застосування в кулінарії. У цій області рослина використовується набагато рідше, порівняно з іншими. Пелюстки використовують при приготуванні салатів і різноманітних страв. Вони надають їжі певну пікантність. В мексиканській кухні широко використовуються бульби і суцвіття для приготування різноманітних страв. З бульб жоржин виготовляють напій. Його вживають замість звичного чаю або кави. Для поліпшення смаку такий оригінальний напій вживають з молоком або вершками. Квіти і бульби жоржин мають невелику калорійність. Це рослина може стати відмінним рішенням для організації дієтичного харчування.

Як зберігати бульби взимку?

Як доглядати за жоржинами взимку? При настанні сильних заморозків бульби жоржин необхідно викопувати. Цей захід, як правило, в середній смузі нашої країни виконується в кінці вересня і на початку жовтня. Викопування потрібно проводити в суху погоду. Це необхідно робити для того, щоб бульби встигли просохнути. За 5-6 днів до викопування з куща потрібно акуратно видалити все листя, стебла. Їх треба накрити фольгою з алюмінію. Обкопування бульб проводиться з усіх боків (на 30 сантиметрів). Вила потрібно обережно підсунути під довгу кореневу систему. Потім, їх слід виштовхнути назовні. Після викопування бульби необхідно обтрусити від землі. Потім він промивається і обов’язково просушується.

При догляді за жоржинами необхідно особливу увагу приділяти зберігання бульб. Якщо бульби будуть просушені недостатньо добре, то вони можуть загнити. Надмірне просушування може призвести до того, що паростки весни будуть дуже слабкими. Це утруднить вирощування. Зберігання посадкового матеріалу повинно здійснюватися у приміщенні, яке є добре провітрюваним. Вологість повітря в приміщенні повинна бути в межах 60 %. Зберігати бульби рекомендується під потовченим деревним вугіллям. Матеріал для посадки кладеться в резервуари з торфом, піском. Якщо бульби надмірно почнуть підсихати, то торф можна зволожити.