Айва японська у ландшафтному дизайні, садіння у відкритий грунт, вирощування і догляд, декоративні сорти й види, чим підгодовувати рослина

Айва японська – це декоративний чагарник, що потребує великої кількості світла і теплою зимівлі. Дає більше 2 кг врожаю, всі сорти невибагливі у догляді.

Способи розмноження японської айви

Найбільш простою і надійною методикою аграрії визнають вирощування рослин з насіння. При вживанні в їжу або переробки стиглих плодів вичищається сердцевинка, в якій знаходяться придатні до садіння коричневі насіння. Їх витягують і відразу ж восени сіють в грунт, щоб вони перезимували безпосередньо в грунті. Схожість всіх видів айви може досягати 80%, з настанням тепла з’являються густі сходи, притому вони не потребують попередньої підготовки грунту.

Якщо не вдалося посадити насіння до приходу холодів, їх слід закласти на стратифікацію – помістити на 2-3 місяці у зволожений пісок (навколишня температура не повинна перевищувати +5°С).

Наклюнувшуюся поросль навесні садять в грунт в те місце, де їх планується залишити для подальшого росту і плодоношення. Дворічні кущики знаходять подовжений корінь стрижневого типу, якщо спробувати перенести їх в інше місце, корені можуть пошкодитися, тому фахівці рекомендують залишити хеномелес в спокої після першої ж пересадки.


Обрізка японської айви

Розмноження насінням економічно більш ефективно, ніж застосування вегетативної методики, але при щепленні, живцюванні зберігаються сортові характеристики айви. Живці відбирають у сухі дні на початку червня, при їх висадки в суміш торфу і піску додаються стимулятори росту. Укорінення спостерігається на кінець півтора місяців, приживлюваність становить 30-50%.

Кореневі нащадки сприяють розповзання куща вшир, їх також можна використовувати для розмноження. Під час викопування такий порослі залишають пагони, довжина яких не перевищує 15 см, їх товщина повинна досягати 50 мм. Кожен кущ дає приблизно 5-6 життєздатних кореневих відгалужень. Їх вертикально поміщають в грунт, регулярно поливають, щоб вологість ґрунту завжди була вище середнього. Цей ділянку мульчують із застосуванням тріски, перегною, стружки. Недоліком розмноження кореневими відгалуженнями є необхідність дорощування саджанців. І плоди у таких кущиків зазвичай дрібніше.


Японська айва восени