Айва японська у ландшафтному дизайні, садіння у відкритий грунт, вирощування і догляд, декоративні сорти й види, чим підгодовувати рослина

Айва японська – це декоративний чагарник, що потребує великої кількості світла і теплою зимівлі. Дає більше 2 кг врожаю, всі сорти невибагливі у догляді.

Правила обрізки хеномелесу

Всі сорти відмінно переносять стрижку, що дуже цінується серед садівників. Питання про те, як обрізати кущі, зводиться до вирішення наступних завдань: санітарна обробка, формування куща, омолодження. Для роботи потрібно підібрати довгі щільні рукавички, здатні захиститися від гострих колючок.

В цілях санітарії зрізаються сухі пагони, які загинули під час заморозків. Тут знадобляться садова пилка і секатор, місця дії слід рясно обробити садовим варом. Після цієї процедури кущ оживає, швидше росте.


Плоди японської айви

Полив японської айви

Обрізання для формування куща проводять в самому початку весняного періоду, коли хеномелесу вже виповниться 4-5 років. Щорічне вилучення частини прикореневої порослі дозволяє уповільнити збільшення розмірів кущів і їх густоти, для гармонійного зростання буде достатньо всього 2-х кореневих нащадків. Притому краще залишати пагони, що ростуть горизонтально 20-40 см від землі. Вертикальні і сланкі відростки варто зрізати.

Омолоджуюча обрізка актуальна, коли айва японська досягає 8-10-річного віку. Кущ проріджують, позбавляючи витягнутих, тонких і слабких гілок, залишають не більше 15 міцних пагонів. Плодоносять тільки гілки 3-4-річного віку, тому крону формують так, щоб завжди залишалися лише відростки не старше 5 років.


Рожева японська айва

Японська айва в саду