Айва японська у ландшафтному дизайні, садіння у відкритий грунт, вирощування і догляд, декоративні сорти й види, чим підгодовувати рослина

Айва японська – це декоративний чагарник, що потребує великої кількості світла і теплою зимівлі. Дає більше 2 кг врожаю, всі сорти невибагливі у догляді.

Запобігання появи хвороб

Декоративна плодоносна айва японська не боїться більшості шкідників. Тим не менш, в умовах підвищеної вологості і застою води можливе виникнення некрозів і пятнистотей, грибок може призвести до всихання і деформації листя. Церкоспороз виражається у вигляді круглих коричневих, а рамиляриоз – у вигляді бурих плям. Лікування зводиться до обприскуванню мильно-мідної рідиною або фундозолом. Більш безпечний метод – використання настою ріпчастої цибулі.


Айва Техас скарлет

Трохи про приємне: збір плодів

Плоди дозрівають у вересні-жовтні, кожен кущ може дати до 2-3 кг врожаю, все залежить від інтенсивності цвітіння рослини навесні. Запилення культури проводиться перехресним способом, тому якщо потрібні плоди, потрібно посадити неподалік кілька сіянців або відразу 2-3 сорти. У середній смузі урожай довгий час буде залишатися зеленим, його потрібно встигнути зібрати до заморозків, інакше порушується його смакові якості.


Айва в японському саду

Хеномелес відмінно дозріває в кімнатних умовах, поступово стає жовтим – його можна переробляти будь-яким способом. Якщо плід, що зовні нагадує невелике яблуко, скривиться, його можна використовувати в їжу – це природний процес. Ароматна японська айва може зберігатися в домашніх умовах аж до кінця грудня.


Догляд за айвою

Айва, вирощена на садовій ділянці, може бути використана для приготування пастили, сиропу, желе, варення, лікеру. Органолептичні якості плодів помітно покращують, освіжають смак компотів і джемів, приготованих з чорноплідної горобини, персиків, яблук, абрикосів. Висушені часточки можна використовувати в складі компотів із суміші сухофруктів.