Класифікація тандирів
Поділ на види проводиться за такими характеристиками, як розташування, рівень мобільності, ключовий матеріал. Згідно з першим критерієм варто привести наступні типи пристроїв:
- підземний – поширений міні-тандир, облаштований у глибокій ямі;
- наземний – у цьому випадку розміри конструкції визначаються потребами користувачів.
Тандир з грилем
Грузинський тандир
По ступеню мобільності розрізняють:
- пересувну піч – це маленьке, майстерно декороване пристрій, його оснащують колесами, щоб, як і мангал, транспортувати з місця на місце;
- стаціонарний тандир зазвичай володіє значними габаритами, основна перевага – збільшена місткість.
Тандир з каменю
З вихідного матеріалу виділяють:
- цегляний тандир, він може бути квадратним або традиційним круглим;
- пристрій, зроблене з бочки;
- конструкція з глини.
Сучасними аналогами є тандир електричний і тандир газовий – вони не можуть замінити споконвічну дров’яну модель (їжа буде істотно відрізнятися за органолептичними властивостями), але здатні полегшити використання завдяки альтернативним джерелам енергії.
Керамічний тандир