Тандир електричний, на дровах або газовий, вірменський, грузинський або узбецька, як зробити з цегли своїми руками, характеристики і конструкція печі з глини, пристрій і розміри

Причина популярності тандирів полягає в їх універсальності: на такій печі успішно готують як перші, так і другі страви, східну випічку. Як можна збудувати дачний тандир своїми руками?

Тільки натуральне паливо!

Не дарма класичним виконанням є тандир на дровах – лише деревина здатна створити оптимальний температурний режим, який не тільки позитивно позначиться на смаку і консистенції їжі, але і збереже жаровню від руйнування. Деревне вугілля не підійде – при його інтенсивності горіння східні печі лопаються (і їх неможливо відремонтувати). Кам’яне вугілля теж виключається, так як стінки жаровні поглинають коксові гази, її також не можна буде далі використовувати. Тому якщо не хочеться возитися з дровами, легше поставити мангал, але список страв буде обмеженим.


Тандир з цегли в саду

Специфіка використання жаровні

Дана різновид печі має азіатські коріння, тому вона дозволяє приготувати, в першу чергу, вишукування східної кухні. Страви виходять соковитими, набувають особливий аромат димку, це стосується м’яса, так і борошняних виробів.

Прихильникам здорового способу життя обов’язково потрібно поставити дачний грузинський тандир – він дозволяє готувати їжу з мінімальним вмістом олії, не доведеться класти в їжу багато спецій, так як технологія приготування сприяє збереженню власної вологи продуктів, надає дуже яскравий смак кожного інгредієнта.


Тандир для шашлику

Якщо оснастити побудований над землею тандир особливої горизонтальній ґратами, у якої регулюється висота, конструкцію можна використати в якості традиційної російської печі, що істотно розширює асортимент страв. Важливо і те, що в коминку продукти готуються швидше, наприклад, для запікання самси з яловичиною знадобиться не більше півгодини.

Можна розсунути межі і успішно доповнити сімейне меню їжею, яку звикли купувати в супермаркетах, адже до того, як побудувати тандир, було складно повторити рецепти в домашніх умовах:

  • готувати узбецькі коржики;
  • запікати курчат по-індійськи;
  • робити домашній іранський, грузинський, вірменський лаваш.


Тандир на садовій ділянці