Про нього мало хто знає. У сучасному світі, він поступово набирає популярність за своїх корисних і смачних властивостей. Так як його не варять, а запарюють. А для аромату додають трави, мед, шипшина, глід і т. д.
Приготований таким чином узвар, дозволяє зберегти корисні властивості в сухофруктах.
Такий напій в зимовий період захищає наш організм від авітамінозу і використовувався як ліки.
Як описує письменник В. С. Шмельов у своїй прозі — напій готували святвечір і ставили під ікони , як би в дар Христу.
Подавати його слід до свят: Різдва, Водохреща.
Ну що почнемо знайомство?
Узвар з шипшини і сухофруктів — рецепт бприготовления в домашніх умовах
Компот з фруктів можна готувати цілий рік, за винятком літніх місяців. У такому напої міститься багато аскорбінки. І це сприяє насичення організму вітаміном С. А поданий разом з кутею на Різдво, напій набуває особливе, святкове звучання!
Інгредієнти:
- набір сухофруктів
- вода
- цукор
- шипшина (10 – 15 шт)
Спосіб приготування:
Фрукти добре перебираємо і промиваємо в теплій воді, для того щоб вони трохи набрякли. Потім зливаємо з них всю вологу. Тим часом ставимо каструлю з водою і доводимо її до кипіння. Висипаємо в неї сипучий компонент (на 2 літри води 3-4 ст. цукру) і кип’ятити ще 5 хвилин до його повного розчинення.
Після цього кидаємо в сироп сухі продукти за рецептом.
Проварюємо 3-5 хвилин і вимикаємо вогонь. Даємо нашій солодощі настоятися кілька годин.
Після цього він буде з насиченим смаком і ароматом.
Різдвяний напій готовий!
Приємного апетиту!
Яблучний узвар
Яблука ми часто сушимо самі, тому солодке питво готуємо найчастіше. Також їх можна завжди придбати на ринках або в магазині.
Інгредієнти:
- 250-400 р. сухофруктів
- 3 л. води
- 2-3 ст. л. цукру
Спосіб приготування:
Заливаємо продукти холодною водою і залишаємо постояти хвилин 20. Потім добре промиваємо.
Якщо ми будемо готувати напій з цукром. Спочатку ми повністю його розчинний в окропі. Для цього в каструлю наливаємо чистої води, кип’ятимо її і додаємо туди ж солодкий компонент. Проварюємо 3-5 хвилин, обов’язково трохи помішуємо. І тільки після цього кидаємо в каструльку нашу сушку. Закриваємо її кришкою. Доводимо до кипіння. І вимикаємо газ. Залишаємо ємність з вмістом остигати і настоюватися.
Остиглий вар проціджуємо і подаємо до столу у Святвечір разом з кутею в глечику або в келихах.
Приємного апетиту.
Напій на Різдво — узвар з сухофруктами
У цьому рецепті будемо використовувати сухофрукти. У набір можуть входити яблука, груші, чорнослив, вишні, урюк і т. д. Це все можна прикупити в магазині, на ринку або засушити їх самим. Вибір за вами.
Інгредієнти:
- набір з сушених фруктів
- вода
- цукор
Спосіб приготування:
Фрукти промиваємо під проточною водою. Потім заливаємо їх окропом і залишаємо на кілька годин або на ніч в такому стані.
І ми побачимо, що ягоди набубнявіли. Ставимо каструлю з вмістом на вогонь. Додамо туди трохи цукру, накриваємо кришкою. Дуже важливо, щоб посудина була закрита. Так як велика частина вітамінів руйнується із-за контакту з повітрям. Доводимо рідину до кипіння і відразу вимикаємо вогонь.
Чим менше часу триває процес кипіння, тим більше зберігається корисних речовин в напої.
Залишаємо ємність остигати і настоюватися. Чим більше він постоїть, тим смачніше він буде. Краще співвідношення води і сухофруктів 3 до 1. Пийте на здоров’я.
Узвар з шипшини
У такому напої міститься багато аскорбінки. І це сприяє насичення організму вітаміном С. Такий напій можна робити і глодом. Плоди беремо в невеликій кількості (не більше 50 р.). Можна заварювати цілком або роздавлювати. Перед тим як подавати на стіл, обов’язково процідимо.
Інгредієнти:
- шипшина
- вода
- лимон
- імбир
- 1 ст. ложка шипшини
- 1 ст. л. мед або цукор (можна менше)
Спосіб приготування:
Промиваємо всі продукти під міцною водою. Лимон, імбир, нарізаємо на маленькі шматочки. Поставимо чайник і закип’ятимо воду.
А також нам знадобиться термос. І в нього висипаємо підготовлені компоненти. Заливаємо окропом, щільно закриваємо кришкою і залишаємо настоятися кілька годин.
Потім проціджуємо і п’ємо. І зміцнюємо таким напоєм імунітет. Подавати його можна до куті.
Узвар із глоду
Такий цінний продукт дуже корисний для нашого організму з давніх пір використовують для лікування багатьох захворювань. Його можна вживати у свіжому вигляді. Він дуже смачний і має масу вітамінів і мінералів, які нам необхідні. І я хотіла б, щоб і ви його спробували.
Інгредієнти:
- 1 склянку глоду
- 1 ст. яблук
- ½ Склянки абрикос
- 150-200 г. цукру
- 2-4 часточки лимона
- 1 паличка (1 ч. л. меленої) кориця
- 4 л. вода
Спосіб приготування:
Перше, що ми завжди робимо, це добре промиваємо сушку під краном. Далі беремо зручну каструлю і наповнюємо її чистою водою. І ставимо її на середній вогонь. Додаємо в неї глід і доводимо до кипіння.
Потім кидаємо туди ж корицю, курагу, цитрусові і цукор за смаком і варимо 4-6 хвилин (після закипання). Останніми, висипаємо яблука. І чекаємо повторення бульканий. Після цього відразу вариво вимикаємо. І залишаємо остуджуватися і настоювати кілька годин. Компот подавати в охолодженому вигляді!
Різдвяний узвар із груш і яблук
У цьому рецепті ми додаємо груші (можна дикі), яблука, м’яту і мед. Також можна додати родзинки, курагу, чорнослив, лимон, апельсин. Напій виходить дуже ароматним з насиченим смаком.
Інгредієнти:
- сушені
- 100 р. груші, яблука
на 1 літр води
- жменю м’яти
- 1 ст. л. меду
- Родзинки, курага, чорнослив, цитрусові за бажанням
Спосіб приготування:
Фрукти добре промиваємо і поміщаємо їх у зручну каструлю. Потім заливаємо їх холодною водою і залишаємо на ніч або більше в такому стані. І після того, як сушіння набухла.
Ставимо ємність з вмістом на вогонь. Доводимо до кипіння. Всипаємо велику жменю м’яти і варимо 1-2 хвилини.
Вогонь вимикаємо і посудину з вмістом залишаємо настоюватися на кілька годин. Далі напій проціджують, фрукти віджимаємо.
Додаємо на 1 літр вару 1 ст. л. меду безпосередньо перед подачею на стіл. Зберігати в холодильнику.
Відео про те, як приготувати узвар в мультиварці
Важко уявити кухню сучасної господині без диво-каструлі: мультиварки. Пропоную подивитися відео, де докладно показують як приготувати Різдвяний узвар в електричній помічниці.
Ось так легко і просто можна побалувати близьких смачним і корисним напоєм.
Що таке узвар
Завжди цікаво, що означає те чи інше слово.
Походить це слово від «заварити». Звідси з’явилися назви вар, узвар, відвар, узвар). Під час приготування напою, його доводять до кипіння і вимикають. І залишають настоюватися в гарячій воді кілька годин. Фрукти за цей час віддадуть свої цукру і аромат.
За традицією його подають на стіл разом з кутею та салатами у Святвечір. Такий компот можна пити в осінньо — зимово-весняний період.
Існує безліч рецептів приготування смачного відвару. Строгих канонів не існує. Головна мета цього напою збереження якомога більше вітамінів і створення неповторного смаку.
Щоб посилити смак можна додати приправи, апельсинову цедру, корицю. Кількість сухофруктів можна додавати будь-яку, але не менше ¼ частини від обсягу води, а ось зі спеціями треба бути акуратніше. І головне в цьому випадку не перестаратися.
Будь сушку замочуємо на кілька хвилин у гарячій і промиваємо під краном.
Узвар (узвар) займає гідне місце на різдвяному столі. Сухофрукти і ягоди в давнину вважалися символом родючості, мед символом солодкого життя.
А святковий напій означає надію на щастя і благополуччя.
Сподіваюся, пост був корисним і вам сподобався. Діліться статтею в соц. мережах з друзями. Пиши коментарі. Дякую за увагу.
Щасливого Різдва!