Різдвяна кутя – прості рецепти на Різдво

Підходить до кінця Різдвяний піст. Віруючі приступають до трапези на святвечір (6 січня) після появи першої зірки. Вважається, що ця яскрава точка вказала місце народження Христа.

До її появи господині намагаються приготувати смачні святкові частування. Починається святвечір з традиційної куті (коливо) та узвару (компоту). І кожен повинен його покуштувати.

Зараз на допомогу прийшла техніка. І я хочу з вами спробувати розібратися в приготуванні різдвяної куті та узвару. І до них будемо подавати прості і смачні салати, м’ясо.

Різдвяна кутя з рису з родзинками — простий рецепт з медовою водою

Найпростішим і тому популярним рецептом приготування, є кутя з рису з родзинками і цукатами. Ця крупа добре поєднується з солодощами.

Інгредієнти:

  • 1 ст. рису
  • 100 р. родзинок
  • 50 г цукатів (ананасові)
  • 100 р. волоського горіха
  • 2 ст. л. меду
  • 0.5 ч. л. кориці

Спосіб приготування:

Висипаємо рис в каструлю, заливаємо водою (у пропорції 1:2). Додаємо в нього трохи олії, щоб продукт вийшов розсипчастим, і щіпку солі. Варимо його протягом п’ятнадцяти хвилин після закипання води на меленном вогні.

Родзинки промиємо і запарюємо окропом, щоб він став м’яким.

Дрібно рубаємо волоські горіхи (при бажанні можна очистити від шкірки).

Готуємо медову заправку. Викладаємо мед в тарілочку. Змішуємо його з двома ложками теплої води, щоб він вийшов порідко. Так буде простіше змішувати з крупою. Повинен вийти своєрідний медовий сироп.

Після того, як рис звариться, даємо йому настоятися ще 10-15 хвилин, щоб він набух. Всипаємо в нього розпарені сухофрукти, ананасові цукати і волоський горіх. Додаємо медову заправку і корицю (з нею блюдо виходить дуже смачним). Гарненько перемішуємо.

Блюдо готове.

Викладаємо в красиву вазу або тарілку, прикрасивши цукатами і горіхами.

Гарного свята!

– Христос народився.

– Славімо Його!

Як приготувати різдвяну кутю з рису без меду в мультиварці

Страва, зварене в електричній помічниці більше схоже на солодкий плов. Але найголовніше воно не втрачає своїх традиційних смакових якостей. Готувати його легко і зручно. А виходить дуже смачною.

Інгредієнти:

  • 1 ст. рису
  • 100 гр. кураги
  • 1 шт. яблуко
  • 100 г. чорносливу
  • 100 р. родзинок
  • 250 мл. води
  • 100 р. вершкового масла

Спосіб приготування:

Продукти миємо й обсушуємо. Далі нарізаємо великі сухофрукти і яблуко на дрібні шматочки.

І починаємо викладати все в чашу каструлі.На дно кладемо масло. Зверху засипаємо сухофруктами з яблуком.Далі викладаємо рис.Заливаємо все водою. Присаливаем. Варимо без цукру, фрукти нададуть достатню солодкість страви.

Виставляємо режим «плов», час приготування 40 хвилин.

Після закінчення часу, викладаємо частування на блюдо. Можна додати запарений мак або подрібнені горіхи, також дві столові ложки рідкого меду.

Приємного апетиту!

Сочиво з перловки

Пісне різдвяна кутя можна приготувати з перлової крупи. Страва стане не тільки смачним, але і дуже ситним, а також корисним на вашому столі.

Інгредієнти:

  • 300 р. перлової крупи
  • 100 р. родзинок
  • 150 р. маку
  • 1 ст. волоських горіхів
  • 2 ст. л. меду
  • 50 г. цукру

Спосіб приготування:

Крупу ретельно промиваємо і заливаємо водою на 1-2 години. Далі зливаємо відстояну рідину. І наливаємо чистої (її має бути в 2,5 рази більше, ніж перловки). Варимо на повільному вогні до готовності.

Мак заливаємо окропом на 1 годину. Потім зливаємо рідину, подрібнюємо його на м’ясорубці, провернувши масу два рази, розбиваємо в блендері.

Родзинки запарюємо протягом 15 хвилин, потім його обсушуємо на паперових серветках. Горіхи подрібнюємо до дрібної крихти. Мед розтоплюємо на водяній бані до рідкого стану.

Зварену перловку охолодити до теплого стану, починаємо збирати ласощі. В крупу додаємо всі підготовлені інгредієнти за рецептом.

І все ретельно перемішуємо. Викладаємо масу у святковий посуд і прикрашаємо волоськими горіхами.

Блюдо виходить дуже корисним і смачним. Щасливого Різдва!

Кутя з булгуру на Різдво

Останнім часом набирає популярність булгур. Він все частіше з’являється на столах і в рецептах обрядової кухні. Це дуже простий варіант приготування куті з булгуром. Впорається будь-який початківець кулінар.

Інгредієнти:

  • 1 ст. булгур (пшениця, рис)
  • 1 ст. сухофрукти (курага, чорнослив, фініки)
  • горіхи за смаком
  • 1 ст. ложка меду
  • сік від одного мандарина

Спосіб приготування:

Крупу промиваємо і ставимо варитися у воді в пропорції 1 до 2 протягом 25 хвилин.

Сухофрукти промиваємо. Потім заливаємо теплою водою і даємо настоятися протягом 20 хвилин. Потім дістаємо і обсушуємо на паперових полотенчиках. І подрібнюємо на маленькі шматочки соломкою.

Мигдаль, щоб видалити шкірку, теж промиваємо гарячою водою. Волоські горіхи злегка обсмажимо на сковороді і очищаємо. Потім їх ріжемо на дрібні шматочки.

Беремо зручне блюдо і складаємо всі підготовлені продукти в нього. Додаємо в нього сік мандарина і мед. Все добре перемішуємо.

І тепер можна надати страві красиву форму. Для цього беремо чайну чашку, заповнюємо її нашим частуванням. Нам ще знадобиться блюдце. Перевертаємо келих на тарілочку. Оформляємо горішками.

Щасливого Вам Різдва!

Рецепт куті з пшеничної крупи

Цілі зерна пшениці можна замінити пшеничним борошном. Деякі свідомо вибирають саме крупу, тому що блюдо з неї виходить набагато ніжніше.

Інгредієнти:

  • 1 ст. крупа пшенична
  • 40 р родзинок
  • 20 гр. кураги
  • 6-8 шт. фундука
  • 6-8 шт. волоського горіха
  • 1 ст. л. меду
  • 3 ст. л. маку

Спосіб приготування:

Пшеничне борошно гарненько промиваємо. І варимо на воді на середньому вогні до повної готовності. Зазвичай варять кашу в пропорції 1:2, тобто на склянку крупи дві склянки води. Каша повинна вийти густа і розсипчаста.
Можна трохи присолити за смаком.

Родзинки з курагою заливаємо окропом, залишаємо на 20 хвилин, щоб вони стали м’якими і набрякли. Потім їх відкидаємо на сито або друшляк і обсушуємо. І поріжемо на невеликі шматочки.

Тим часом ножем подрібнюємо горіхи: фундук і волоські.

У готову кашу додаємо мед, мак, подрібнені горіхи і сухофрукти.

І ретельно все перемішуємо.
Готове частування перекладаємо в горщик і прикрашаємо за допомогою кураги з родзинок.

І все готово. Щасливого різдва!

Кутя з пшениці з маком в мультиварці

Продукти, що входять в традиційне Християнське страва мають символічне значення.

Пшениця позначає різдвяне воскресіння. Мак – фінансове благополуччя, горіхи – це довголіття для всієї нашої родини.

Інгредієнти:

  • 2 ст. (по 150 р.) пшениця намочена
  • 6 ст. води
  • 2 ст. л. меду
  • 2 ст. л. маку
  • Горіхи, ізюм — за смаком

Спосіб приготування:

Щоб скоротити час варіння, зерно намочимо і залишимо на ніч набухати. Кількість води має бути стільки, щоб вона покривала її повністю. Потім її промиваємо під проточною водою. Злегка обсушуємо і приступаємо до готування. У чашу мультиварки висипаємо пшеницю, додаємо воду в пропорціях (1 склянка зерно 3 ст. рідини).

Злегка присаливаем і закриваємо каструлю. І виставляємо режим «гасіння», час 1ч 30 хвилин. Через зазначений час ми ємність відкриємо і встановлюємо програму «підігрів».

Тепер приступаємо до родзинок і маку. Їх ми окремо заливаємо гарячою водою і залишаємо на 80 хвилин. Потім мак віджимаємо через марлю. Родзинки теж обсушуємо.
Далі його будемо перетирати через блендер.

Волоські горіхи подрібнити ступкою. Тепер всі компоненти відправляємо в каструлю.

Каша у нас тепла. Все перемішуємо і все. Даємо час настоятися.

Мед можна додавати відразу або перед самою подачею.

І приємного апетиту!

Кутя на Різдво — рецепт з пшениці

Традиційне блюдо, яке в давнину готували з цільних зерен пшениці, вони можуть бути очищеними чи ні за вашим бажанням. І з відваром із суміші сухофруктів, який ще називають узваром. Він не просто вариться, а настоюється протягом кількох годин. А як це робити дізнаємося в рецепті.

Інгредієнти:

  • 4 ст. пшениці
  • 6 ст. води
  • 350 р. меду
  • 100 г волоських горіхів
  • 200 р. маку
  • 150 р. родзинок
  • 200 р. в’яленої вишні
  • 200 р. цукру
  • 300 р. сухофруктів
  • 70 р. цукатів

Спосіб приготування:

Підготуємо заздалегідь всі компоненти. Добре промиваємо пшеницю і сухофрукти.
Висипаємо крупу в каструлю і заливаємо її водою. Ставимо на вогонь, варимо до повної готовності.

Родзинки заливаємо окропом і залишаємо распариваться на 15-20 хвилин. За цей час він повинен набрякнути.

Мак заливаємо склянкою води, ставимо на повільний вогонь. І чекаємо, поки випарується рідина.

Волоські горіхи треба обсмажити на сковороді, щоб вони очистилися й не горчили. Потім подрібнюємо на маленькі шматочки.

Столову ложку маку засипаємо ложкою цукру і перетираємо, поки з нього не з’явиться молочко. Поступово додаємо його весь і продовжуємо перетирати. Потім по готовності додаємо його в зварену кашу. Туди ж кидаємо мед, родзинки, горіхи, вишню і все перемішуємо.

Далі з сухофруктів варимо напій, який називається узвар. Він корисний і здавна відомий, дуже схожий на компот, але відмінність в тому, що продукти не варять, а наполягають. Для цього їх заливаємо водою, засипаємо половиною склянки цукру і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і вимикаємо. Даємо настоятися не менше 2-ох годин.

Частування перекладаємо в невелику глибоку миску. За бажанням заливаємо приготовленим напоєм. Всім приємного апетиту!

Рекомендується готувати цю страву і дарувати його своїм рідним.

Як приготувати кутю та узвар

Належить до обрядового страви подавати узвар. Цим чудовим Різдвяним напоєм також можна полити сочиво! Такий «супчик» по достоїнству оцінять ласуни!

Інгредієнти:

  • 200 р. кутя
  • 3 ст. л. пшениці
  • 15 р. меду
  • 100 р. цукру
  • 100 р. родзинок
  • 100 р. волоські горіхи
  • 10 р. сушеної вишні
  • солі за смаком
  • склянки води

Спосіб приготування:

Пшеницю добре промиваємо. Пересипаємо її в каструлю. І заливаємо водою. Потім накриваємо кришкою, доводимо до кипіння і варити протягом 40 хвилин, поки пшениця не стане м’якою. Через 20 хвилин після закипання, посолимо.
І не забуваємо помішувати кожні 10 хвилини. Готову крупу перекладаємо в друшляк і залишаємо стікати до охолодження.

Мак промиваємо, заливаємо водою і варимо 30 хвилин (після закипання). Потім пересипаємо в дрібне сито. Після того, як стече рідина, змішуємо його з цукром. І розтираємо до появи білого молочка.

Родзинки заливаємо теплою водою на 15 хвилин. Потім обсушуємо. Горіхи обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору, подрібнюємо.

Додаємо до пшениці мак, горіхи, родзинки, все ретельно перемішати.

Розводимо мед у склянці теплої кип’яченої води. І заливаємо цим розчином перед подачею на стіл. (готуємо напій безпосередньо перед подачею на стіл, щоб не заграє.)

Кутя з рису з апельсиновим соком на Різдво

Сочиво приготоване тому рецептом виходить чудовим! Соковиті апельсинові нотки надають страві святкове звучання!

Інгредієнти:

  • Рис 1 ст.
  • 1 ст. л. мед
  • 100 р. ізюм
  • 100 р. курага
  • 100 р. мигдаль
  • 100 р. фундук
  • 2, 5 ст. сік апельсиновий

Спосіб приготування:

Рис добре промити і пересипати в каструлю в якій будемо варити.

Туди ж додати апельсиновий сік з розрахунку 1 до 3.

Перемішуємо, ставимо на вогонь. Варити будемо під кришкою до готовності.

Маленький секрет — невеликі поглиблення на поверхні і відсутність рідини повідомлять про те, що каша готова.

Фундук і мигдаль, обсмажуємо на сухій сковорідці або мікрохвильовій печі.

Наступним кроком подрібнити горіхи і сухофрукти. Можна зробити це з допомогою блендера або ножа. Останній варіант мені подобається більше — яскраві шматочки красиво виглядають на тарілці.

Далі запарим родзинки — так частування вийде соковитіше.

Всі підготовлені солодощі додаємо до готового рису і гарненько перемішуємо.

Замість цукру в Різдвяних частування використовують мед.

Ось і нам залишилося додати солодощі нашому частування у вигляді однієї ложки меду.

Кутя готова, вона виходить дуже смачною, завдяки апельсинового соку. Смак виходить незвичайний, з невеликою кислинкою.