Привіт всім!
Окрошка з квасом — самий улюблений літній суп в жарку погоду. З приходом тепла, їсти ми його будемо часто. Тому, що готується він швидко, а влітку не дуже хочеться стояти годинами біля плити і чаклувати. Продукти всі доступні і не дорогі. Основними компонентами в холодному супі є овочі. Додаються до них м’ясо, риба. І тут головне правильно підібрати найкраще поєднання продуктів.
Для того, як зробити цю страву не тільки швидко, але і смачно будемо знайомитися в цій статті.
Окрошка на квасі — класичний рецепт з ковбасою і свіжим огірком
Щоб приготувати смачний і корисний холодний суп, продукти повинні бути не підв’ялі, хорошої якості. Ковбасу — бажано без жиру. Нарізаємо всі однакового маленького розміру. Так приємніше їсти.
Інгредієнти:
- ковбаса
- картопля
- яйця
- редис
- огірки
- сметана (майонез)
- квас
- сіль
- зелень (цибуля, кріп)
Спосіб приготування:
Готувати цю страву дуже швидко, якщо заздалегідь відварити картоплю і яйця до готовності. Остуджуємо, очищаємо і нарізаємо маленькими кубиками. Зелень і овочі гарненько промиваємо, обсушуємо на полотенчике. Зеленці пробуємо на смак, якщо гірчать, знімаємо шкірку.
Далі починаємо всі кришити невеликими кубиками або шматочками, як вам більше подобається.
З’єднаємо всі підготовлені продукти в одній глибокій посудині. Гарненько все перетасуем. Посолити за смаком і відправимо в холодильник на 20-30 хвилин. Домашні вже напевно стукають ложками чи ні?
Якщо ви плануєте з’їсти суп швидко, можна в загальну каструлю додати квас, розмішати і розливати кожному порційні тарілочки.
Заправляємо сметаною або майонезом.
Окрошка на квасі з курячою грудкою
Чим гарний холодний літній суп з овочами і квасом? Його можна їсти в жарку погоду хоч кожен день і він не набридне. З приготуванням впорається будь-яка людина, який може держати ножа в руках. Якщо у вас є дача або ви живете в приватному будинку, то всі овочі ви можете знайти на своєму городі і це дуже добре. Вони завжди свіжі і головне під рукою.
Інгредієнти:
- куряче філе
- яйця
- картопля
- зелень (цибуля, кріп)
- сіль, перець на смак
- квас
- огірки свіжі
Спосіб приготування:
Відварюємо м’ясо в підсоленій воді до готовності, для аромату додаємо в бульйон лаврушечки. Промиваємо овочі під краном. Потім відварюємо картоплю в мундирі і яйця до готовності в підсоленій воді.
Далі все остуджуємо. Очищені яйця і картоплю нарізаємо невеликими кубиками.
У огірків відрізаємо кінчики, поводимось з ними аналогічно.
Філе ріжемо невеликими шматочками або як вам більше подобається.
Зелень дрібно рубаємо. Цього продукту можна додавати більше.
У зручній каструлі або чашці з’єднуємо підготовлені продукти. Гарненько все перемішуємо, солимо за смаком і відправляємо салат в холодильник на деякий час.
Напій бажано перед подачею також охолодити, але це за ситуації. Якщо подавати його дітям, то краще все таки кімнатної температури. Із -за того що цей напій продукт бродіння, він може зіпсуватися. Тому розкладаємо овочеву заготовку в призначені для цієї страви порційні миски. Рідина додаємо кожному в свою тарілку зі сметаною разом. Якої густоти зробити блюдо визначаємо самі за своїм уподобанням.
М’ясна окрошка на квасі
Суп на квасі виходить ароматним, ситний і дуже смачним. У самому напої присутні різні вітаміни, які допомагають нормалізувати ШКТ.
Інгредієнти:
- 200 г. отварного м’яса
- 100-200 р. сосисок (сардельок або вареної ковбаси )
- 3-4 шт. яйця
- 2 – 3 картопля
- 2 шт. свіжих огірка
- редиски
- зеленого цибулі
- кропу
- 1 ст . ложка гірчиці
- квас хлібний
- сметана (майонез)
- сіль на смак
Спосіб приготування:
В першу чергу ставимо варити м’ясо до готовності в підсоленій воді з лавровим листом. Відварюємо яйця круто (10-15 хвилин після закипання). Готуємо картоплю в мундирі в підсоленій воді до готовності. Всі продукти охолоджуємо. Після цього їх натираємо на крупній тертці. Також чинимо з огірками, редискою і ковбасою.
М’ясом нарізаємо невеликими кубиками проти волокон.
Цибулю і зелень дрібно шаткуємо. Складаємо підготовлені продукти в глибоку каструлю.
Перемішуємо, солимо, перчимо за смаком. Наливаємо в порізану масу домашнього квасу.
Якщо напій здасться комусь кислим, додайте цукор на свій смак. Заздалегідь змішаємо гірчицю з майонезом (сметаною). Додаємо такий соус кожному в тарілку за бажанням. Заливаємо квас також порційно. Такі супи дуже швидко з’їдаються, вони виходять дуже ситними і смачними. Приємного апетиту.
Рецепт окрошки без редиски
Цю страву можна готувати з ковбасою, м’ясом, грибами. В якості бульйону використовується кефір, мінералка, квас. Останній компонент найкраще домашній на житньому хлібі. Його лікувальні властивості відомі з дуже давніх часів.
Інгредієнти:
- квас
- яйця
- середніх свіжих огірка
- ковбаса варена (м’ясо)
- картопля
- зелень (цибуля, петрушка)
- сіль
- сметана
Спосіб приготування:
Моєму картоплю відварюємо його в мундирі до готовності в підсоленій воді. Також чинимо і з яйцями. Варимо їх в круту. Потім готові продукти остуджуємо і очищаємо.
Ковбасу, огірки, очищений картопля, яйця нарізаємо невеликими рівними шматочками.
Зелень дрібно рубаємо. Всі інгредієнти викладаємо у велику каструлю або відразу в порційні тарілки.
Перемішуємо, солимо, перчимо за смаком. Додаємо домашній квас або покупної на свій вибір. Заправляємо сметаною. Запрошуємо до столу своїх домочадців. Приємного апетиту!
Окрошка на кефірі і квасі
У цьому рецепті варимо тільки яйця. Це говорить про те, що улюблену юшку приготуємо на лічені хвилинки. За бажанням можна додати ковбасу, м’ясо і картоплю. Якщо ж у вас немає квасу, а холодного супу хочеться. Чим замінити його в окрошку? Можна взяти кисломолочний напій — кефір, сироватку, мінералку.
Інгредієнти:
- яйця
- огірок
- редис
- хрін
- зелень (кріп, цибуля, петрушка тощо)
- квас хлібний
- кефір
Спосіб приготування:
Я не вказую кількість компонентів по штучно. Ви повинні орієнтуватися на свою сім’ю і кількість поїдання цього супу. Беремо приблизно все в рівних пропорціях.
Моеми обсушуємо зелень. Потім її дрібно рубаємо і перекладаємо в глибоку миску. Присипаємо її сіллю і товчемо товкачиком. Це зробимо для того, щоб цибуля і кріп віддали свій аромат.
Яйця заздалегідь відварюємо до готовності. Очищаємо від шкаралупи і нарізаємо невеликими кубиками. Редис і огірки перетрем на крупній тертці. Нарізку перекладаємо в загальну чашу.
Овочі перемішуємо. Додаємо в суміш квас і кефір в рівних частках. Густоту визначаємо за своїми смаковими уподобаннями. Хтось любить по-гущі, хтось навпаки.
Кладемо туди ж ложку хрону, він додасть приємну гостринку. Ще раз все змішуємо. Ставимо заготовку в холодне місце на 1 годину. Якщо не терпиться спробувати, можна пропустити цей пункт. Окрошка на кефірі з квасом готова. Приємного апетиту.
Окрошка з хроном на квасі
Цей прохолодний суп з квасом дуже до речі в літню пору. Він такий освіжаючий, ароматний і дуже смачний. Тим хто не любить цей напій, можна взяти кефір, мінеральну воду або з’їсти салатом олів’є.
Інгредієнти:
- картопля
- варена ковбаса
- яйця
- огірок
- редис
- хрін
- зелень (кріп, петрушка, цибуля)
- квас хлібний
Спосіб приготування:
Відварюємо яйця круто. Очищаємо і подрібнюємо маленькими шматочками. Промиємо всі овочі і зелень. Обсушим на полотенчиках. Відварюємо в підсоленій воді картоплю в мундирі до готовності. Відрізаємо хвостики у огірків і редиски.
Варену ковбасу бажано брати без жиру. Ріжемо її невеликими кубиками. Також чинимо з зеленцями і обчищеною картоплею. Дрібно шаткуємо зелень і трохи помнем її товкачем, щоб вона віддала свій аромат.
Редис натремо на крупній тертці або нарізаємо соломкою. Перекладаємо всі підготовлені продукти в глибокий салатник.
Намагайтеся нарізати всі інгредієнти приблизно однакового розміру.
Солимо за смаком. Масу перемішуємо. Якщо ви плануєте приготоване блюдо з’їсти швидко, можна хрін додати в загальну чашку. Або ж кожному бажаючому в порціонну миску.
Додаємо в блюдо хрін. Його можна зробити самим або купити. Він додасть приємну гостринку і більш виражений . Заливаємо в суміш квас. Заправляємо сметанкою. Приємного апетиту.
Пісна окрошка на квасі (рецепт з грибами)
У цьому рецепті можна використовувати солоні, свіжі і сушені гриби. Свіжі спочатку моєму, потім злегка відварюємо і обсмажуємо до готовності. Сушені замочуємо, відварюємо і вживаємо в їжу. З маринованими все набагато простіше, але це на любителя.
Інгредієнти:
- гриби солоний (сушені, свіжі)
- 200 р. ковбаса варена
- 4 шт. яєць
- 2-3 шт. огірок свіжий
- редиска
- 3-5 шт. картопля
- зелень (цибуля, кріп, петрушка)
- квас хлібний
- сметана
- 1 ч. л. хрону
- 1 ч. л. гірчиці
- сіль
Спосіб приготування:
Добре промиваємо картоплю. Ставимо варити чистий овоч і яйця до готовності в підсоленій воді. Потім ці продукти охолоджуємо і очищаємо. Білок відокремлюємо від жовтка і його подрібнюємо. Другий компонент перетираємо з хріном і гірчицею. Солоні або мариновані гриби злегка віджимаємо, дрібно рубаємо.
Ковбасу нарізаємо дрібними кубиками. Також чинимо з редискою і огірками. Дрібно рубаємо зелень. Порізані продукти перекладаємо в глибоку миску. Додаємо до них жовткову масу.
Перемішуємо, підсолюємо за смаком. Якщо у вас свіжі гриби. Ви їх дрібно рубайте і відварюєте. Бульйон не виливаємо. Його можна залити з квасом. Пригощаємо домочадцям і себе. Це пісне страву можна готувати на квасі, мінеральної або простій воді, а також на відварах. Приємного апетиту.
Рецепт пісної окрошки на квасі з рибою
Такий суп ще називають щучиной. Рибку можна відразу розім’яти і покласти до овочів або подаємо окремо. Для пікантного смаку деякі додають хрін за бажанням.
Інгредієнти:
- риба відварна
- редис
- огірки свіжі
- картопля
- зелень (цибуля, кріп, петрушка)
- сіль
- квас (сироватка, кефір)
- яйця
Спосіб приготування:
Миємо всі овочі, обсушуємо. Картоплю і яйця варимо до готовності. Далі свіжоморожену рибу розморожуємо, миємо.
Готуємо її в підсоленій воді з лавровим листом. Остуджуємо і розбираємо від кісточок.
Очищаємо і дрібно нарізаємо картоплю. Подрібнюємо яйця. Тремо на тертці чистий редис і огірки. Складаємо овочі в глибоку тару.
Масу перемішуємо. Солимо за смаком. Приготований салат можна розкласти в порційні тарілки і додати квас і сметану (майонез) або приготувати в загальній каструлі. Дрібно рубаємо зелень. На неї не скупіться. Висипаємо її до решти продуктів.
Ставимо ємність з вмістом в холодне місце на 30-40 хвилин охолонути. Приємного апетиту.
Класична окрошка на квасі з дайконом (китайської редькою)
Цей овоч з дуже ніжним смаком додасть літнього супу з квасом більш яскраву нотку. Можна також взяти зелену. редьку або чорну. Останній компонент дуже гострий і з ним треба бути дуже акуратним.
Інгредієнти:
- зелень (цибуля, кріп)
- свіжий огірок
- квас
- яйця
- дайкон
- сметана
- сіль
- ковбаса варена
Спосіб приготування:
Відварюємо яйця до готовності. Потім охолоджуємо і очищаємо. Нарізаємо дрібними кубиками або шматочками.
Промиємо гарненько овочі. Потім знімаємо шкірку біля дайкона приблизно 2 мм (так як вона досить гостра). Натремо його на крупній тертці.
Важливо! Якщо ви будете використовувати чорну редьку, її бажано очистити від шкірки, і вимочити шматочками в холодній воді. Дітям небажано давати цей овоч.
Подрібнюємо яйця, огірки і ковбасу. Зелень дрібно рубаємо, пересипаємо в каструлю. Щоб вона віддала краще свій аромат і смак, злегка підсолюємо і мнемо її товкачем за бажанням.
Потім всі продукти пересипаємо в зручну миску.
Перемішуємо. Далі за бажанням, можна відразу додати сіль за смаком і квас в загальну масу.
Або розкладаємо в порційні тарілки. Заправляємо сметаною. Приємного апетиту!
Зимова окрошка з солоними огірками на квасі
Набір продуктів вам нічого не нагадує? Правильно, з них можна приготувати салат олів’є або холодний суп з квасом. Дуже зручно.
Інгредієнти:
- яйця курячі
- огірки солоні
- картопля
- зелений горошок
- ріпчаста цибуля
- зелень (цибуля, кріп)
- майонез
- ковбаса варена (копчена)
Спосіб приготування:
Заздалегідь відварюємо картоплю, яйця до готовності. Очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками розміром з горошину.
Перекладаємо продукти в глибоку ємність. Увага! Кріп висипаємо в останню чергу (після квасу).
Наливаємо в каструлю квас. Густоту страви регулюємо на свій смак. Підсолюємо, додаємо майонез (сметана, йогурт). Вміст перемішуємо і висипаємо кріп.
Даємо супу настоятися не менше 30 хвилин. Запрошуємо всіх до столу. Приємного апетиту!
Окрошка з гірчицею
Холодний суп з квасом виходить дуже ситним, смачним і освіжаючим. У жарку погоду він дуже добре тонізує та надає силу організму.
Інгредієнти:
- свіжі огірки
- картопля відварна
- морква варена
- редис
- шинка (ковбаса варена, м’ясо)
- яйця відварні
- зелень (кріп, цибуля)
- сіль
- квас (айран)
- гірчиця
- сметана
Спосіб приготування:
Всі підготовчі роботи ми все знаємо і зробимо все правильно.
Промити овочі під проточною водою; потім відварити картоплю, моркву і яйця до готовності. Потім їх остуджуємо. Очищаємо і дрібно нарізаємо.Всі продукти перекладаємо в зручну чашу. Додаємо туди ж сметану, гірчицю.
Все перемішуємо. Підсолюємо за смаком. Вливаємо квас або замінити айраном.
Густоту регулюємо самі. Даємо 30 хвилин страві настоятися в прохолодному місці. Приємного апетиту.
Окрошка на квасі з майонезом і гірчицею
Така подача холодного супу дуже смачно виглядає і додає апетит. Гірчицю і додає майонез кожен персонально. У загальну не бажано вливати, так як будемо орієнтуватися на маленьких шанувальників цього супу.
Інгредієнти:
- свіжі огірки
- редис
- ковбаса варено-копчена (ковбаса варена)
- яйця відварні
- зелень (кріп, цибуля, петрушка, кінза)
- сіль
- квас
- гірчиця
- майонез
Спосіб приготування:
Промиємо овочі під краном і обсушим.
У овочів обрізаємо кінчики. Заетм всі підготовлені компоненти нарізаємо дрібними квадратиками. Намагаємося,щоб нарізка була однакового розміру.
Потім перевантажуємо всі подрібнені продукти у велику глибоку ємність. Гарненько перемішуємо.
Яйця відварюємо до готовності яйця. Потім очищаємо і ріжемо навпіл вздовж від гострого кінчика до тупого.
У кожну тарілочку розкладаємо по дві половинці яйця. Солимо, перчимо і подаємо до столу. Заправку майонез і хрін подаємо окремо до страви. Приємного апетиту.
Окрошка зимовий рецепт
У цьому рецепті використовуємо заморожену зелень і огірки. Можна квас замінити сироваткою або мінералкою. Звичайно, це на любителя. Але іноді і в холодну пору року хочеться річного супчика.
Інгредієнти:
- огірки заморожені
- картопля відварна
- морква варена
- ковбаса варена
- яйця відварні
- зелень заморожені (кріп, цибуля)
- сіль
- квас (сироватка)
Спосіб приготування:
Цей рецепт не відрізняється технологією від вышенаписанных. Тільки невеликий деталлю. Зелень і огірки в ньому заморожені.
Ці продукти треба відразу з морозилки занурювати в рідину, щоб вони не втратили свою соковитість і вид. В даному випадку це сироватка.
І залишаємо їх у ній до повного розморожування. Потім додаємо до них інші порізані продукти.
Все перемішуємо. Солимо за смаком. Додаємо в суп улюблені заправки. Запрошуємо всіх бажаючих до стільця. Приємного апетиту.
Окрошка з кропивою
Це сама вітамінна і дуже корисна річна юшка. Кропива надає супу неповторний смак. Але перед вживанням її обов’язково промиваємо і обдаємо окропом, щоб вона не обпікала нас.
Інгредієнти:
- редис
- ковбаса (м’ясо, шинка)
- яйця відварні
- зелень (кріп, цибуля, петрушка, кінза)
- сіль
- квас
- сметана
- свіжі огірки
- картопля відварна
Спосіб приготування:
Підготуємо всі продукти до нарізки. Промиємо їх під краном. Потім обріжемо кінчики і грубу не їстівну частину.
Далі їх натремо на крупній тертці, але можна і нарізати соломкою або кубиками. Це вже на любителя. Пекуче рослина, пропущене через м’ясорубку або блендер володіє специфічним запахом, тому краще різати ножем. Але це на ваш смак.
Перед початком роботи обдаємо кропиву окропом.
Перекладаємо все в загальну глибоку ємність. Заливаємо квасом (хлібним домашнім або купівельними). Заправляємо сметаною. Даємо настоятися.
Подаємо до столу. Bon appetit!
Відео, як приготувати окрошку на квасі
Цей варіант з додаванням сметани. Якщо у вас в цей момент немає під рукою квасу, магазин далеченько, можна зробити холодний літній суп на воді з додаванням кислого компонента. Буде також смачно.
Окрошка на буряковому квасі (бурякова окрошка)
Ще один рецепт для різноманітності смаків пропоную вашій увазі.
Інгредієнти:
- буряковий квас
- буряк (печена, варена)
- огірки свіжі
- яйця варені
- зелень (цибуля, кріп, петрушка)
- картопля за бажанням
Спосіб приготування:
Всі компоненти помили, обсушили. Яйця варимо круто до готовності. Овоч можна запекти в духовці або мікрохвильовій печі. Але краще всього очистити його сирим. Нарізати на кубики і залити гарячою водою з оцтом (лимонною кислотою), щоб рідина була вище рівня продукту на 1 див. Дати постояти хвилин 30. Потім варимо 20-30 хвилин. Ставимо в холодне місце остигати.
Нарізаємо дрібними кубиками свіжі зеленці. Якщо вони гірчать, можна зняти шкірку. Білки відділяємо від жовтків. Білу частину мельчим ножем. Шаткуємо зелень. Висипаємо її в каструлю.
Жовту кидаємо до подрібненої зелені. Підсолюємо. Мнемо їх товкачем.
Всі порізані овочі перекладаємо жовтків.
Масу перемішуємо. Далі можна додати буряковий квас або буряковий бульйон.
Друзі, в рецептах не зазначено кількість інгредієнтів, кожен для себе краще визначить потрібний обсяг на свій смак і буде орієнтуватися на домочадців. Щоб приготувати холодний суп, жодних обмежень та пропорцій не існує. Додавати можна будь-який компонент на свій розсуд і бажання. У процесі приготування частування пробуємо на смак.
Окрошка —це традиційне національне блюдо російської кухні, відбулося від слова кришити або дрібно різати. Існує ще безліч різновидів холодних супів у різних народів, про які поговоримо пізніше
На цьому я хочу закінчити свій пост. Існує безліч рецептів окрошки з квасом. Сподіваюсь ви знайдете саме тут свій варіант. Пишіть коментарі та діліться своїми рецептами.