Рецептів приготування млинців безліч — у кожної господині свої. Хтось любить поласувати товстими і пишними, схожими на оладки. Але найпопулярнішими є ажурні млинці.
Тонкі з дірочками, можна їсти як самостійно так і з загорнутою в них начинкою. Тісто для таких сонечок має дуже нагадувати рідку сметану. Відмінно виходять, якщо готувати їх на молоці.
Зі статті дізнаєтеся, кілька простих і смачних рецептів. Звичайно, як і в будь-якій справі головне потренуватися щоб у відповідальний момент вони не липли, не рвалися і щоб не були грудкою.
Подавати їх можна до чаю, кави зі сметаною, варенням, повидлом.
Тонкі млинці з дірочками на молоці з окропом
У цьому рецепті бере участь окріп. Завдяки цьому заварні сонечка виходять дуже ніжними і пластичними. Це блюдо невигадливо і просто в приготуванні. Особливо цінне те, що воно без соди. Варто трохи попрацювати віночком і смачний сніданок готовий.
Інгредієнти:
- 1 яйце
- 150 мл окріп
- 200 мл молоко
- 150 г. борошно
- 1 ст. л. цукор
- сіль щіпка
- рослинна олія
Спосіб приготування:
Беремо миску і розбиваємо в неї яйце. Додаємо до нього цукор і сіль. Збиваємо все до тих пір, поки маса не збільшиться в розмірі вдвічі (2 хвилини). Виливаємо вміст, потім окріп і знову працюємо віночком. При цьому повинна з’явитися піна. Не перестаючи працювати взбивалкой, виливаємо в масу молоко. Продовжуємо збивати. Потім висипаємо в суміш просіяне борошно. Все добре перемішуємо вінчиком або виделкою. Намагаємося, щоб не було грудочок. Але навіть якщо щось і залишиться, нічого страшного, на смак це не впливає. Додаємо ложку рослинної олії. Ще разочок всі взбудоражим. Суміш по консистенції повинна вийти, як рідка сметана.
Розігріваємо сковороду, промазуємо жиром (маслом). Беремо порційний ополоник і наливаємо їм тісто в жаровню.
Швиденько розподіляємо її по поверхні тари. Випікаємо на середньому вогні з двох сторін. Приємного апетиту.
Рецепт тонких млинців на молоці прокисшем
Натуральне молоко дуже швидко прокисає, але ми не будемо засмучуватися. А використовуємо його для випічки.
Інгредієнти:
- 1 стакан кислого молока
- 1 ст. гарячої води
- 2 яйця
- 1/2 ч. ложки солі
- 1 ст. ложка цукру
- 1,5 ст. борошна
- 50 р. раст. масла
Спосіб приготування:
Беремо кисле молоко, виливаємо його в зручну миску. Туди ж відправляємо воду.
В окрему миску розіб’ємо яйця, додамо до них цукор, сіль, соду. Всі перетрем віночком.
Тепер в кисле молоко виливаємо яєчну суміш, олія. Туди ж поступово висипаємо борошно (просіяне) і гарненько перемішуємо ложкою (віночком, міксером або блендером).
Тісто має бути не дуже густе (по консистенції як ряжанка або рідка сметана). Залишаємо постояти 10-20 хвилин у спокої. А ми в цей час ставимо сковороду на вогонь розігріватися. Промазуємо її рослинним маслом. Наливаємо тісто в середину жаровні і швиденько круговими рухами розподіляємо рідина по поверхні.
Перевертаємо його, коли верхня сторона стане ноздреватой і матовою (не залишиться «мокрого» блискучого тіста).
Якщо нижня сторона за цей час пережарилась – наступну партію печемо на меншому вогні. Приємного вам апетиту.
Швидкі дріжджові млинці на сухих дріжджах
У цьому простому рецепті ми будемо використовувати дріжджі. Їх можна додавати в молоко. Але краще все-таки їх спочатку розвести окремо, щоб дати їм час підійти. Заодно переконаємося в їх свіжості.
Інгредієнти:
- 0,5 л. молока
- 0, 5 л. води
- 2 яйця
- 2-3 ст. цукру
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. дріжджів
- 2 ст. борошна
Спосіб приготування:
Дріжджі розводимо в теплій воді. Додаємо в них 1 чайну ложку цукру. Все розмішуємо і залишаємо їх на 5-10 хвилин, щоб гарненько розійшлися.
А ми тим часом беремо каструлю або глибоку чашу і наливаємо в неї тепле молоко і таку ж воду. Розбиваємо туди яйця. Відправляємо до них просіяне борошно, сіль і цукор за смаком і дріжджі.
Всі компоненти гарненько перемішуємо і залишаємо на кілька хвилин закисати. Як тільки з’являється на поверхні перша вівчарик, починаємо випікати наші смаколики.
Перед цим додаємо в тісто 2-3 столові ложки рослинної олії. Ще раз будоражим масу. Розігріваємо сковорідку, змащуємо її жиром. Порційним ополоником наливаємо в неї нашу заготовку і швидко розподіляємо по поверхні. Готуються вони швидко і бажано прикривати кришкою.
У цьому випадку краєчки виходять м’яким (якщо їх смажити відкритими вони будуть хрусткими). Сонечка виходять тонкими і дуже смачними.
Смачні млинці на молоці і кефірі без яєць
Якщо ви зібралися випікати сонечка, а яєць вдома не виявилося. Нічого страшного, цей рецепт саме для вас. У ньому вони не знадобляться. Виходять смачними та поживними. Вони можуть прикрасити цілком і святковий стіл.
Інгредієнти:
- 500 мл кефіру
- 250 мл молока
- 250 мл води (можна менше)
- 2 склянки борошна (склянка 250 мл)
- 3 ст. л. цукру
- 2/3 ч. л. соди
- 2 щіпки солі
- Ванілін
- 3 ст. л. раст. масло
Спосіб приготування:
Беремо чашку і виливаємо в неї кефір. Відразу до нього додаємо цукор, сіль, борошно і соду. Починаємо вимішувати ложкою або лопаткою. Тісто виходить дуже густе. Це важливо. Ми відразу його робимо таким. Поступово починаємо додавати рідину. Так не буде грудочок.
Поступово додаємо молоко. Кожен раз добре все перемішуємо вінчиком. Далі вливаємо воду і висипаємо ванілін (за бажанням). Тісто виходить досить рідким. В самому кінці вливаємо олію і знову гарненько перевертаємо. Залишаємо тісто настоюватися 20-40 хв.
Потім розігріваємо сковороду на середньому вогні і змащуємо жиром (маслом). Робимо таку процедуру перед смаженням кожній порції.
На розпечену жаровню виливаємо невелику кількість тіста. Обов’язково рівномірно розподіляємо по поверхні дуже тонким шаром.
Обсмажуємо з двох сторін.
Після цього перекладаємо їх на тарілочку, промазуємо кожен вершковим маслом. Приємного апетиту.
Класичний рецепт тонких млинців на молоці з дірочками
Щоб вийшли сонечка тонкі з дірочками, бажано дотримати деякі правила. Молоко заздалегідь дістаємо з холодильника і прогріваємо його до кімнатної температури. Тісто зробимо по консистенції, як рідка сметана або як кефір. У нас все вийде.
Інгредієнти:
- 0,5 літра молока
- 3 яйця
- 2 ст. ложки цукру
- щіпка солі
- борошно 1,5 -2 склянки
- 2-3 ст. ложки рослинної олії
Спосіб приготування:
У глибоку ємність розбиваємо яйця і добре збиваємо (міксером, блендером). Додаємо цукор і сіль. Знову працюємо міксером до повного розчинення сипучих компонентів. Виливаємо туди ж молоко.
Продовжуємо працювати електроприладом. У масу висипаємо борошно і перемішуємо до однорідної консистенції. Вливаємо в суміш рослинне масло. Знову попрацюємо міксером. Тісто має вийти, як сметана (не дуже рідка і не дуже густе).
Даємо йому кілька хвилин відпочити. А ми беремо сковороду, промазуємо її жиром і ставимо розігріватися. Ополоником наливаємо рідина в середину жаровні. Рівномірно розподіляємо її по поверхні круговими рухами. Готуємо по 1 хвилині з кожної сторони. Приємного апетиту!
Млинці на молоці з содою
В рецепті використовується сода. Вона йде як розпушувач тіста, обов’язково загасіть її оцтом або лимонним соком. Таким чином, не буде відчуватися її смаку і запаху. Частування вийде дуже смачними і до того ж з дірочками. Дегустувати, вже, напевно прибігли домочадці.
Інгредієнти:
- 1 л. молока
- 2 яйця,
- 250 – 300 р. борошна
- сіль щіпка
- 2 ст. л. цукор
- 0, 5 ч. л. сода
- 3 — 4 ст. л. соняшникова олія (за бажанням)
Спосіб приготування:
Продукти дістаємо з холодильника заздалегідь і залишаємо прогрітися до кімнатної температури. Молоко можна злегка підігріти на вогні або в мікрохвильовій печі.
Потім розбиваємо в глибоку миску яйця.
Додаємо сіль, цукор, соду і добре розмішуємо віночком (блендером). Потім додаємо молоко і борошно. Знову працюємо взбивалкой так, що тісто вийшло однорідним. Вливаємо в масу соняшникова олія (за бажанням). Даємо йому трохи настоятися. Потім розжарюємо сковороду і промазуємо її поверхня промасленими серветками. Ополоником наливаємо в неї тісто. Розподіляємо його круговими рухами рівномірно по поверхні. Випікаються швидко, тому не відходьте від плити.
Перевертайте за допомогою лопатки. Потім промазуємо кожен вершковим маслом. Приємного апетиту!
Як приготувати тонкі млинці на 1 літрі молока з 2 яйцями
У цьому рецепті ми будемо брати рівно 1 літр молока і відповідно 2 яйця. Саме в таких пропорціях випічка виходить м’яка і еластична. Але ви можете самі вирішити, скільки вам покласти яєць.
Інгредієнти:
- 2 яйця
- 3 ст. л. цукор
- ½ Ч. л. сіль
- 1 р. ванілін (за бажанням)
- 1 л. молоко
- 1/3 ч. л. сода
- 250 -300 гр. борошно
- 4 ст. л. раст. масло
- вершкове масло
Спосіб приготування:
Заздалегідь дістаємо продукти з холодильника, щоб вони зігрілися при кімнатній температурі.
Далі нам знадобиться глибока миска. У неї розбиваємо яйця і злегка збиваємо віночком (або виделкою).
Додаємо цукор, сіль і ванілін і перемішуємо. Наливаємо туди ж молоко. Насипати соду.
Поступово всипаємо просіяне борошно. Все перемішуємо до однорідного стану. Вливаємо олію і знову все будоражим. Після таких маніпуляцій даємо тісту відпочити 20-30 хвилин.
Сковороду добре нагріваємо і змащуємо тонким шаром рослинним маслом (жиром).
Потім зручним ополоником наливаємо масу і обертальними рухами розподіляємо її по поверхні жаровні.
Як тільки краю зарум’яняться, перевертаємо на інший бік. Готову продукцію перекладаємо на блюдо і змащуємо розтопленим маслом.
І приємного апетиту.
Ажурні млинці на молоці з окропом
У цьому рецепті нам знадобитися окріп. Завдяки чому, тісто буде більш еластичним, а продукція вийде ажурною і хрусткою. Зі сметанкою просто смакота.
Інгредієнти:
- 300 мл. молока
- 3 шт. яєць
- 1,5 ст. л. цукор
- 1 ч. л. сіль
- 0, 5 ч. л. сода
- 1,5 ст. борошна
- 200 -300 мл вода (окріп)
- 2-4 ст. л. раст. масло
Спосіб приготування:
Розбиваємо в глибоку чашку яйця. Додаємо до них сіль, цукор і збиваємо їх віночком.
До них вливаємо поступово невеликими порціями тепле молоко і продовжуємо процес перемішування. Не припиняючи розмішувати, вводимо в суміш просіяне борошно і соду. Потім в масу наливаємо гарячу воду і рослинну олію. Ще раз гарненько все перетираємо до однорідного стану. Якщо ми хочемо отримати тонку випічку , тісто має нагадувати дуже рідку сметану. Товстіший — просто рідку сметану. Так що консистенцію регулюйте самі. Можна випікати зазвичай або зробити їх ажурними. Це вже справа смаку. З простими ми знайомі. Будемо плести ажур. Для цього підготуємо пластикову пляшку (з — під кефіру чи йогурту). У кришці зробимо отвір з внутрішнього боку. Наливаємо в ємність нашу суміш.
Розігріваємо сковорідку, змащуємо її рослинним маслом. Потім починаємо наливати в жаровню тісто візерунком.
Далі технологія не змінюється. Перевертаємо тільки тоді, коли верхня сторона стане матовою, використовуючи плоскою лопаточку. Приємного апетиту.
Млинці на молоці з розпушувачем
Випічка за таким рецептом виходить дуже тонкою, ажурною і смачною. Складно знайти людину, який би відмовився від такого частування на сніданок, обід або вечерю. У цьому рецепті будемо використовувати розпушувач, він не дає гіркоти, його не треба розбавляти. Він робить тісто пористим і повітряним.
Інгредієнти:
- 50 р. борошна
- 350 мл. молока
- 2 яйця.
- 50-70 р. злив. масла
- 40-50 г. цукру
- 0, 5 ч. л. солі
- 10 р. розпушувач
- 1 п. ваніліну (за бажанням)
Спосіб приготування:
Змішуємо яйця з сіллю, цукром в глибокій мисці. Трохи збиваємо. Потім додаємо тепле молоко, просіяне борошно з розпушувачем і ваніллю.
Перемішуємо тісто до однорідності і залишаємо відпочити на 15-20 хвилин. Після закінчення часу додаємо розтоплене олію. Добре попрацюємо ще раз віночком. Приступаємо до фінальної частини. Розігріту сковороду змащуємо рослинним маслом. Виливаємо тісто на середину жаровні. Розподіляємо її по всій поверхні. Смажимо до золотистого кольору з кожної сторони.
Випікаються вони дуже швидко – в середньому по 1 хвилині. Далі можна пекти на сухій сковороді (але якщо ви не впевнені у своїй посуді, краще її змащувати жиром). Приємного апетиту.
Тонкі млинці з крохмалем і борошном на молоці
У цьому рецепті використовується крохмаль. Він посилює і покращує смак, надає легкість тесту. Але перед кожною випічкою, масу рекомендується збовтувати, так як цей компонент має властивість осідати на дно.
Інгредієнти:
- 1 ст. молока
- 0, 5 ст. борошна
- 0, 5 ст. крохмалю
- 1 яйце
- 1 ст. л. цукру
- щіпку солі
- 1 ст. л. ростить. масла для тіста
- 1 ст. л. соняшникової олії для смаження
Спосіб приготування:
Підігріваємо молоко до кімнатної температури. Додаємо в неї сіль, цукор, яйця. Збиваємо все міксером. Не перериваючи процес, поступово вводимо інші продукти. Гарненько перемішуємо до однорідного стану. Приступаємо до випікання. Для цього розігріємо сковороду на сильному вогні, потім його зменшимо до середнього і починаємо. Змащуємо жаровні жиром. Порційним ополоником (або великою ложкою) наливаємо в неї тісто на середину або з одного краю. Швидкими круговими рухами розподіляємо його по дну посуду.
Товщина залежить не тільки від консистенції тесту, але і скільки його налито. Перевертаємо, коли верхня сторона стане матовою і ноздреватой. Випікаємо з двох сторін до рум’яної скоринки. Приємного апетиту.
Секрети приготування смачних млинців на молоці
У кожної господині свої хитрощі і секрети приготування. Багато я розкрила у статті, але хочеться додати ще кілька
- Для приготування сонечок можна використовувати борошно різних видів — кукурудзяне, пшеничну, гречану, рисову, вівсяну.
- Ще один нюанс, який треба запам’ятати, перед тим як починати місити тісто, потрібно обов’язково просіяти борошно. При цьому віддаляються сторонні домішки, а продукт, насичується повітрям.
- І ще пам’ятайте, чим більше яєць, тим щільніше тісто. Чим менше – тим більше м’якою і ноздреватой буде випічка. Але це все справа смаку.
- І не переживайте, якщо перший млинець не вдався – це звичайна історія буває з усіма. Позбавляємося від нього, протираємо сковорідку олією і вже в наступний раз у нас все вийде.
Сподіваюся, рецепти вам сподобалися. Робіть закладки, діліться ними з друзями в соц. мережах.