Привіт всім.
Сьогодні будемо робити заготівлю з помідорів на зиму. А в холоди будемо насолоджуватися ними. Ми вже готували їх власному соку. Настала черга маринованих помідорів. Для того, щоб цей процес злегка полегшити, можемо заздалегідь підготувати стерилізовані скляні банки.
У цій статті розглянемо варіанти консервації з солодким розсолом з додаванням оцту, лимонної кислоти. А також в яких пропорціях покласти сіль, цукор на літрову , 2-х літрову або 3-х літрову ємність, для отримання смачних і солодких солінь. При дотриманні не хитрих правил ми приготуємо смачні заготовочки гарячим способом, які будуть довго зберігатися. Тим більше, що всі рецепти перевірені роками нашими мамами, бабусями.
Давайте витратимо кілька годин для приготування солінь і забезпечимо себе і свою сім’ю різносолами на холодну пору року.
Для консервування беремо плоди приблизно однакового розміру, тверді і без пошкоджень.
Ну дуже смачні мариновані помідори на зиму (рецепт на 1 літр)
Розрахунок зроблений правильний на 1 літр води. Якщо не любите якусь добавку, можете її не брати. Чи ризикнете спробувати закрити одну баночку, раптом вам сподобається? Закупорка виходить ароматною і дуже смачною.
Інгредієнти:
- помідори
маринад на 1 л води:
- 1 ст. л. солі (без гірки)
- 2 ст. л. цукру (з гіркою)
- 3-4 шт. лавровий лист
- 4-5 зубчиків часнику
- 2 шт. болгарський перець
- 1 ст. л. насіння гірчиці
- 1-2 гілочки естрагону
- листя вишні, смородини (за смаком)
- 3-4 гілочки базиліка
- перець горошок ( за смаком)
- 1 ч. л. оцтова есенція 70%
Спосіб приготування:
Починаємо будь-яку роботу з підготовки продуктів. Переглядаємо їх. Плоди повинні бути свіжими і щільними, без пошкоджень і плям.
Промиваємо овочі за допомогою нової губки під проточною водою. Даємо воді стекти. Укладаємо в чисті балони очищений часник, листя (плодових),естрагон і всі інші приправи і прянощі за рецептом. Потім щільніше поміщаємо основні плоди. Зерна гірчиці володіють антисептичними властивостями, так що не бійтеся її використовувати.
Чим більше зелені буде у банку, тим більше знадобиться консерванту.
Останній компонент проколюємо акуратно зубочисткою (тонкою паличкою) в місці плодоніжки.
Заливаємо ємність з вмістом крутим окропом до самого верху. Накриваємо кришкою. Залишаємо стояти на столі 10-20 хвилин, щоб прогрілися всі складові. Потім цю воду зливаємо в раковину. Ще раз наливаємо окропу, тільки цю воду зіллємо в каструлю.
Заміряємо обсяг води, яку зливаємо з однієї або кількох банок. Доливаємо з запасом. Розрахунок робимо згідно рецепту самостійно, збільшуємо або зменшуємо — сіль, цукор. Далі готуємо розсіл. В рідину кидаємо сіль, цукор, лаврове листя і ставимо на вогонь. Увага: розрахунок дан на 1 літр води.
Варимо не менше 5 хвилин (після закипання) до повного розчинення сипучих компонентів. Потім спробуйте на смак. В балони додаємо перець, оцет і будь-які добавки за рецептом на свій смак.
Можна зробити кілька варіантів, додаючи в кожну ємність різні прянощі.
Заливаємо гарячим розсолом. Закриваємо кришками. Перегорнемо банку догори денцем, щоб перевірити герметичність закупорки. Потім закутуємо в теплий плед і залишаємо на добу в такому стані. Після того, як закрутки охололи, прибираємо їх в темне сухе місце. Зберігаються вони добре у квартирах або підвалі.
Мариновані помідори: рецепт на 3 літрову банку
Солодкі томати відразу відлетять і ще попросять, так що можна сміливо зробити засолку в 3 літрових балонах. Розрахунок дан на 1,5 літра води. Це приблизно стільки входить в такі ємності.
Інгредієнти:
на 3-х літровий балон:
- помідори (скільки увійде)
- перець горошок
- часник
- лавровий лист
- зелень (кріп зелені гілочки і парасольки, петрушка, чебрець, розмарин)
- корінь хрону
- вода
- 6 ст. л. цукру
- 2 ст. л. солі
- 20 мл яблучного оцту 6 % (столовий оцет менше беремо
Спосіб приготування:
Підготуємо усі компоненти. Промиваємо під проточною водою. Часник і коріння хрону очистимо від шкірки. Всі обсушим.
Закладаємо продукти в чисті банки спочатку зелень, часник, перець горошком, лавровий лист.
Далі заповнюємо червоними кругляком. Попередньо їх проколюємо зубочисткою в місці плодоніжки. Плоди бажано брати однакового розміру.
Щоб дізнатися потрібний об’єм води і правильно зробити маринад, для цього ми заливаємо в банку чисту воду (можна прохолодну) до країв. Потім зливаємо її в ємність з поділками або в літрову сулію. Далі потрібну кількість рідини переливаємо в каструлю. Додаємо сіль, цукор за рецептом з розрахунку на 3-х літрову банку. Кип’ятимо 5 хвилин до повного розчинення сипучих. Заповнюємо розсолом балони. Прикриваємо кришкою і залишаємо постояти 10-15 хвилин. Після чого беремо високу ємність. Укладаємо на дно бавовняну серветку. Встановлюємо туди ж скляну банку з вмістом. Заливаємо в ємність гарячої води, щоб вона доходила до половини висоти балона (або наскільки дозволяє висота посудини). Стерилізуємо 15-20 хвилин (після закипання рідини).
Потім акуратне банку дістаємо. Ставимо на рушник, щоб вона не луснула. Закриваємо металевими кришками (закручивающими або під закатку). Далі перевернемо заготівлю вгору денцем. Закутуємо в теплу ковдру і залишаємо в такому стані до повного охолодження. Засолювання добре зберігаються в сухому темному місці (у квартирі, підвалі).
Рецепт маринаду для помідор на 1 літр води з оцтом
Тим хто не любить в засолках зелень, цей рецепт для вас. Виходить дуже смачно. Часник і гвоздика наповнять своїми ароматом заготовки.
Інгредієнти:
- помідори
- часник
- перець чорний горошок
- гвоздика
розрахунок маринаду на 1 літрову банку:
- 2 ст. л. цукру з гіркою
- 1/2 ст. л. солі
- 1 ст. оцту 9%
Спосіб приготування:
Плоди беремо невеликі, щільні без ознак псування. Їх промиваємо з чистою губкою під проточною водою. Потім просушуємо їх полотенчике, який розстилаємо на столі. Часник очищаємо від шкірки. Якщо він великий, його можна розрізати.
У чисті скляні ємності кидаємо часник, перець і гвоздику.
Проколюємо овоч зубочисткою або виделкою в місці плодоніжки. Звичайно, ви можете ігнорувати цю операцію, але тоді при заливці окропом шкірка у них лопне і не буде такого гарного стану. Щільно укладаємо плоди в ємності, але не мнемо.
Далі будемо акуратно заливати балони гарячою водою до самих країв. Робимо це поступово, щоб ємності звикли і не полопалися. Прикриваємо їх чистими кришками і залишаємо їх прогріватися на 10-20 хвилин.
Потім рідину зливаємо з допомогою капронової кришки з отворами назад в каструлю. Якщо такої немає, не проблема в звичайній кришці можна проколоти дірочки. Додаємо сіль, цукор і оцет за рецептом. Щоб води вистачило, так як вона має властивість проливатися або випаровуватися, доливаємо її з чайника. Спеції додадуть аромат нашим консервам.
Доводимо до кипіння розсіл і варимо після цього 2-4 хвилини. В самому кінці увіллємо оцет. Крутим розсолом заповнюємо балони з томатами так, щоб він перелився через верх.
Загвинчуємо кришки. Перевертаємо їх дном вгору. Потім закутуємо їх в теплий рушник (ковдра). Залишаємо їх так на добу до повного охолодження. Потім їх повертаємо у нормальний стан. Зберігаються вони дуже добре в сухому прохолодному місці. У холодну пору року дуже приємно відкрити таку заготовочку до столу. Приємного апетиту.
Солодкі черрі мариновані — рецепт на зиму з лимонною кислотою
Такі плоди завжди приємно їсти. Їх у баночку входить багато. Засаливаем з плодоніжками. Якщо ж їх вже відірвали, в цій області зробимо проколи, для того щоб краса залишилася цілою і добре просочилася маринадом.
Інгредієнти:
- помідори
- селера (петрушка)
- кріп
- червоний перець гіркий
- перець горошком
- гвоздика (за бажанням)
- 2 зубчики часнику
- 1/3 ч. л. лимонної кислоти
- 1-2 лаврових аркуша
розрахунок на літр води:
- 1 ст. л. солі
- 3 ст. л. цукру
Спосіб приготування:
Починаємо завжди з підготовки продуктів.
Промиваємо, обсушуємо й погнали далі. На дно чистих банок висипаємо крупно порізану зелень, очищений часник, лавровий лист і інші прянощі за рецептом без лимонки.
Овочі кладемо з плодоніжками.
Якщо у вас без гілочок, обов’язково проколюємо їх зубочисткою місці був черешок. Це треба зробити для того, щоб шкірка у них не полопалася.
Заливаємо вміст крутим окропом.
Прикриваємо кришкою і залишаємо на столі на 10 хвилин. Через зазначений час зливаємо рідину в каструлю.
Додаємо сіль, цукор за рецептом. Ставимо її на вогонь кип’ятити. Якщо у вас менше рідини, додайте до розрахункового обсягу з невеликим запасом. Потім беремо лимонну кислоту і висипаємо до овочів. Заливаємо вміст банок крутим розсолом. Закатуємо або закручуємо щільно кришками. Потім перевертаємо їх вгору денцем.
Перевіряємо герметичність. Закутуємо в ковдру до повного охолодження. Потім прибираємо загортання в кладовочку або підвал. Приємного апетиту.
Помідори половинками на зиму
Для такого рецепта підійдуть великі плоди. їх разрежем навпіл і на четвертинки. Засолювання таким способом відлітають зі столу в першу чергу.
Інгредієнти:
Для літрової банки:
- помідори вершки
- 1 ч. л. солі
- 1 с. л. цукру з гіркою
- 1-2 зубчики часнику
- 5-6 шт. перець горошком
- лист смородини
- 2 ст. л. зелень
- перець болгарський
- лавровий лист за бажанням
- 1 ч. л. есенції
Спосіб приготування:
Промиваємо і обсушуємо всі компоненти. Часник очищаємо від шкірки. У перцю солодкого видаляємо нутрощі.
Плоди переглядаємо, щоб вони не були зіпсовані і тверді. Потім нарізаємо їх половинками.
На дно чистої банки кладемо зелень, листя, часник, перець горошком і запашний. Далі укладаємо помідори зрізом вниз.
Зверху насипаємо сіль, цукор, по 1 ч. л есенції. Хтось робить без кислоти, але з нею якось надійніше. Можна замінити червоною смородиною.
Заливаємо чистою холодною водою до самого краю.
Потім накриваємо їх чистими кришками і ставимо у високу каструлю стерилізуватися на 15 хвилин після закипання.
Після закінчення часу дістаємо балони їх окропу. Закатуємо. Перевіряємо їх на герметичність, для цього перевернемо їх вниз шийкою. Накриваємо консервацію рушником. І залишаємо в такому стані до повного охолодження. Зберігати можна в квартирі, в підвалі або холодильнику. Приємно буде відкрити таку баночку взимку. Вона наповнить вашу кухню ароматом літа. Приємного апетиту.
Зелені мариновані помідори на зиму: простий і смачний рецепт
Ті, хто вирощує свої овочі, знають, що дуже багато плодів доводиться знімати зеленими. Потім укладати їх в тепле темне місце і вони дозрівають. Можна зробити простіше. Засолити. Виходять вони дуже смачні та хрусткі.
Інгредієнти:
- помідори зелені
- цибуля ріпчаста
На 1 літр води:
- 3 ст. ложки солі
- 6 ст. ложок цукру
- по 8-10 шт. чорного і запашного горошку
- гвоздика
- 3-4 лаврових аркуша
- 70 мл оцту 9 % (яблучний)
Спосіб приготування:
Промиваємо овочі. Розрізаємо на 4 частини.
Цибулю чистимо і шаткуємо півкільцями.
Потім в чисті банки маленького обсягу кладемо лавровий лист і перець. Заповнюємо шарами балони порізаними помідорами та цибулею.
У каструлю наливаємо води, доводимо до кипіння. Потім кидаємо туди сіль, цукор.
Варимо 5 хвилин до повного розчинення сипучих. Додаємо в киплячий розсіл консервант.
Заливаємо цим розчином скляні ємності з вмістом. Прикриваємо їх кришками. Потім ставимо їх стерилізуватися 15-20 хвилин в посудину з гарячою водою.
Далі дістаємо їх з ємності. Це треба робити акуратно, щоб не обпектися. Закручуємо кришками. перевертаємо їх вниз шийкою.
Закутуємо теплим рушником або ковдрою (пледом). Лишаємо в такому стані до повного охолодження. Зберігаються вкусняшки добре в квартирі. Приємного апетиту.
Консервовані помідори під снігом (без стерилізації)
Виходять томати дуже смачними, як буд-то в снігу c приємною хрустинкой. Отримуємо смачні і ароматні овочі і білокачанну капусту.
Інгредієнти:
- 3-4 шт. перець горошок
- 2-3 ш. гвоздики
- 1,2 кг капуста
- зелень
- лаврушки
- кріп (сухий)
- 2 шт. моркви
- 3 шт. солодкого перцю
- 1 головка часнику
- 7-8 кг. помідор
маринад на 1 літр води:
- 2 ст. цукру
- 1 ст. л. сіль
- 80 р. оцту 9%
Спосіб приготування:
Всі промиємо і обсушим на полотенчиках. Нашинкуем капусту. Морква очистимо і натремо на крупній тертці. Змішаємо її з незмінною супутницею білокачанної.
Плоди перевіримо на твердість. Потім їх проколим зубочисткою або тонким ножем (виделкою) в області плодоніжки. З солодкого перцю видаляємо нутрощі. Часник очищаємо і кидаємо його на дно чистого скляного балона. Закидаємо туди прянощі і зелень за смаком. Далі укладаємо помідори і капусту шарами.
Заповнюємо порожнечі щільніше, але не наминати. Заливаємо ємності з вмістом кіпяточком. Накриваємо їх кришками. Залишаємо прогріватися 10 -15 хвилин. Потім зливаємо рідину з балонів назад в каструлю. Висипаємо туди сіль, цукор за рецептом з розрахунку на 1 літр води. Після того як розсіл прокипить 2-3 хвилини, вливаємо в нього оцет. Маринад вимикаємо. Заливаємо овочі другий раз до самого верху, краще навіть через край.
Закочує банки кришками.
Перевіряємо їх герметичність, шляхом перевертання їх вниз шийкою. Потім закутуємо закатку в теплу ковдру і залишаємо в такому стані до повного застигання на 24 години. Потім прибираємо заготовку в прохолодне темне місце до настання холодів. Приємного апетиту.
Мариновані помідори на зиму з буряком
У цьому рецепті додаємо буряк. Що це таке? Звичайно, ж це всіма улюблений бордовий овоч. Він розсолу додає приємний колір. А прянощі надають консервам аромат літа. Будемо взимку відкривати і насолоджуватися, не тільки смаком, але і запахами.
Інгредієнти:
- помідори
- 1/2 шт. буряка (невеликий)
- 1-2 парасольки кріп
- 1-2 зубчики часнику
- 1 головка цибулі (невелика)
- 1/2 ч. л. зерна гірчиці
- лавровий лист
- листочки вишні, малини, хрону (за бажанням)
- зелень петрушки
- перець чорний горошком
маринад на 1 літр води:
- 2 ст. л. солі (без гірки)
- 3 ст. л. цукру
- 2 ст. л. оцту 9%
Спосіб приготування:
Овочі і всі інші компоненти промиваємо під проточною водою. Обсушуємо їх на полотенчиках.
Буряк чистимо і нарізаємо не великою соломкою. Цибулю шаткуємо кільцями. Потім в чисті банки на дно укладаємо всі прянощі і трави за списком в рецепті.
Укладаємо далі томати. Вниз можна побільше, далі невеликі екземпляри.
Далі готуємо маринад. Щоб дізнатися, скільки знадобиться води, можна влити рідину. Потім зливаємо її, заміряємо і закип’ятимо. Заллємо вже балони окропом. Даємо постояти 15-20 хвилин. Потім зливаємо її в каструлю і варимо маринад. На літр води додаємо розрахункова кількість солі, цукру. Кип’ятити 3-4 хвилини. Наприкінці варіння вливаємо оцет і вимикаємо. Заливаємо крутим маринадом балони з вмістом. Потім щільно закриваємо кришками (закручуємо, закатуємо під ключ).
Перевертаємо кожну ємність кришками вниз. Закутуємо закачування ковдрою і залишаємо до повного охолодження. Зберігати при кімнатній температурі, але в прохолодному місці краще. Приємного апетиту.
Консервовані помідори зі сливою
Для такого рецепта дуже добре підійдуть не дуже великі сорти овоча. Зливу надає засолювання приємний колір і аромат. Засолювання виходить дуже смачною та з’їдається моментально.
Інгредієнти:
на дві літрові баночки
- сливи
- помідори
Розсіл:
- Вода — 1 л.
- 100 р. цукрового піску
- 15 г. сіль —
- 50 р. яблучного оцту
Спосіб приготування:
Для відома— літрову скляну тару входить 500 мл розсолу.
Промиваємо продукти, обсушуємо.
Зробимо у сливах та томатах проколи тонкої шпажкою. Закладаємо їх щільно в скляні балони. Потім приготуємо маринад. Для цього в каструлю виливаємо чисту воду.
Додаємо в неї сіль, цукор за рецептом. Консервант вливаємо в розсіл у третю заливку. Ставимо каструльку на вогонь і варимо до повного розчинення компонентів, після закипання хвилини 2-3. Далі заливаємо гарячий розсіл в банки.
Важливо! Щоб не тріснула скляна ємність, гарячу рідину ллємо на плоди, а не на стінки.
Даємо постояти 10 хвилин.
Зливаємо її назад і знову ставимо кип’ятитися. Так повторюємо ще 2 рази. У нас виходить потрійна заливка. Після цього закатуємо або закручуємо кришками. Перевертаємо догори дном. Таким чином перевіряємо герметичність закупорки. Закутуємо в теплий рушник (ковдра). Залишаємо повністю охолонути. Зберігаємо заготовку в квартирі в темному місці, подалі від батареї або в підвалі. Приємного апетиту.
Як приготувати помідори з болгарським перцем на зиму
В рецепті береться петрушка, болгарський перець, який додасть до яскравої нотки незабутній пікантний присмак. Розрахунок надано на 3 літрову банку, але все просто розрахувати і приготувати в літрових.
Інгредієнти:
- помідори
- солодкий перець
- петрушка
- перець чорний горошком
- лавровий лист
на 3 л. банку або на 1, 5 літра води
- 1ст.л. солі,
- 5ст.л. цукру,
- 100 мл оцту 9%
Спосіб приготування:
Промиваємо і обсушуємо овочі. Видаляємо насіння та нутрощі болгарського плода.
Нарізаємо його часточками. Петрушку шаткуємо не дуже дрібно.
Потім на дно чистих балонів викладаємо зелень і прянощі і приправи за бажанням. Заповнюємо ємності томатами щільніше (але без фанатизму), щоб вони не лопнули. Туди ж кладемо шматочки перцю. Зверху розкладаємо петрушку.
Ставимо кип’ятити воду. Потім заливаємо крутим окропом банки з вмістом. Прикриваємо стерилізованими кришками і залишаємо на 15 хвилин прогріватися.
Після цього зливаємо воду назад в каструлю, доводимо до кипіння. Щоб правильно приготувати маринад, можна використовувати мірну кружку або порожню літрову банку.
Додаємо сіль, цукор (розрахунок вказаний в інгредієнтах). Кип’ятимо 2-3 хвилини. За хвилину до вимикання вливаємо оцет. Розливаємо розсіл по ємностях. Закатуємо металевими кришками. Перевертаємо їх вниз і ставимо на кришки. Так ми перевіримо герметичність закупорки. Потім закутуємо засолювання у теплу ковдру і залишаємо їх в такому стані до повного охолодження. Потім повертаємо їх в нормальний стан і прибираємо на зберігання в кладовочку або підвал.
Асорті «Помідори з виноградом» на зиму в літрових банках
Як приємно буде відкрити таку засолку з виноградним ароматом. Червоні плоди будуть не тільки дуже смачними, але ще красивими і смачними. У одній баночці у вас буде і виноград і томати. Спробуємо?
Інгредієнти:
- помідори
- виноград
- спеції за смаком
- лавровий лист
- перець горошком
- оцет винний або яблучний 5%
маринад на 1 літр:
- 1 ст. л. солі
- 2 ст. л. цукру
Спосіб приготування:
Починаємо, як завжди, з приготування продуктів до роботи. Промиваємо овочі й виноград. Обсушуємо на полотенчике або у друшляку. Потім червоні плоди прокатуємо в місці плодоніжки тонкою паличкою (виделкою, зубочисткою).
В чисті банки розкладаємо спеції, прянощі за смаком.
Зверху поміщаємо томати і виноград. До речі останній компонент можна класти з гілочками або без них за вашим бажанням. Закип’ятимо воду і заллємо нею вміст балонів. Прикриваємо чистими кришками і залишаємо постояти 15-20 хвилин. Будьте обережні, щоб не обпектися.
Через зазначений час рідина з банок зливаємо в каструлю. Додаємо сіль і цукор за рецептом. Кип’ятимо розсіл 4-5 хвилин до повного розчинення сипучих.
Вливаємо оцет в банки по 1 ст. ложки літрові балони. Відразу ж заливаємо киплячий маринад в балони, так щоб потекла через край. Закриваємо металевими кришками (під ключ або завинчивающими). Перевертаємо і перевіряємо, щоб не потекла з-під них вода. Ставимо їх догори денцем, закутуємо в теплий рушник (ковдру, пальто) і залишаємо так стояти до повного охолодження. Потім повертаємо їх у нормальне положення. Прибираємо в кладовочку. На Новий рік відкриваємо і насолоджуємося.
Мариновані помідори з часником «Під снігом»
Зверніть свою увагу на цей рецепт. Дуже гарне поєднання червоних томатів і подрібненого часнику, ніби в снігу. До того ж, неймовірно смачно. Якщо сумніваєтеся, спробуйте засолити одну баночку. Впевнена, вам сподобається.
Інгредієнти:
- помідори
- часник
- на 600 мл. рідини
- 1 ст. л. цукру
- 0, 5 ст. л. солі
- 50 р. оцту
Спосіб приготування:
Перше, що ми зробимо, це поставимо кип’ятити воду.
Червоні плоди переглянемо, щоб не було тріщин, псування. Так як більшість людей для консервації стали використовувати скляні ємності невеликого обсягу. Вибираємо плоди середнього або маленького розміру. Укладаємо їх у оброблені балони щільніше, але не мнемо. Заливаємо їх окропом і прикривають кришками. Залишаємо їх стояти хвилин 15.
Далі чистимо часник від шкірки. Це дуже зручно робити під улюблений серіал сидячи на дивані. Потім розбиваємо його блендером (можна пропустити через прес). Кожен вибирає для себе прийнятний спосіб.
Зливаємо рідину з банки в каструлю. Можна її заміряти і при необхідності долити з чайника (так як при кип’ятінні і переливанні вона має властивість випаровуватися). Ставимо посудину з майбутнім розсолом кип’ятити. Висипаємо в нього сіль, цукор за рецептом). Даємо прокипіти 3 хвилини і вливаємо туди ж оцет. Відразу ж вимикаємо, щоб консервант не випарувався.
Розкладаємо по банках подрібнений часник зверху плодів. Потім злегка їх потрясем. Заливаємо гарячим маринадом вміст тари. Акуратніше, не обжигайтесь. Закриваємо герметично обробленими кришками. Розсіл після цього помутніє. Не переживайте, це нормально.
Перевертаємо наші заготовки кришками вниз. Перевіряємо, щоб з-під них не потекла вода. Закутуємо їх у теплу ковдру до повного охолодження. Після цього прибираємо соління в прохолодне темне місце. А холодним ввечері через два місяці відкриємо баночку з смакотою і будемо пригощатися.
Рецепт маринованих помідор з червоною смородиною (без оцту)
Цей рецепт ми відмовилися від оцту, аспірину або лимонної кислоти. Будемо використовувати ягоди зі свого городу. Можна навіть заморожені. Засолювання виходить дуже смачною з приємним ароматом.
Інгредієнти:
- огірки
- помідори
- 100 р. червона смородина (на літрову банку)
- зелень (базилік, м’ята)
- листочки смородини, вишні
- спеції за смаком
- маринад на 1 літр води
- 2 ст. ложки солі
- 3 ст. цукру
Спосіб приготування:
Промиваємо зеленці і томати під проточною водою дуже ретельно з новою губкою. Потім обсушуємо. Обрізаємо у перших хвостики з двох сторін. Червоні плоди проколюємо гострою паличкою в області плодоніжки. Поставимо кип’ятити заздалегідь воду.
Червону смородину можна відокремити від гілочки або за бажанням залишити з нею. На дно чистих балонів кладемо прянощі і листя. Потім заповнюємо їх овочами і буде у нас асорті.
Далі заливаємо їх окропом. Ллємо акуратно на ложку, щоб банка не лопнула. Накриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин прогріватися.
Зливаємо рідину в каструлю, ставимо на вогонь. Додаємо в неї сіль, цукор і кип’ятити 3-4 хвилини. Потім ще раз заливаємо розсіл в засолювання. Щоб випустити повітря, покрутіть банки по три рази на ліву і праву сторону.
Потім зафарбовуємо металевими кришками. Перевернемо догори дном. Перевіримо герметичність закрывашек. Закутуємо в теплу ковдру. Залишаємо їх стояти 24 години до повного охолодження. Потім прибираємо в темне сухе місце подалі від опалювальних приладів. Приємного апетиту.
Томати у власному соку в домашніх умовах
У цьому рецепті в хід підуть великі томати і дрібні. З великих плодів будемо робити томатний сік. Його будемо використовувати замість заливки. А взимку з задоволенням вміст з’їмо і вип’ємо.
Інгредієнти :
- томати
- на 1 літр томатного соку:
- 1 ст. л. солі
- 1,5 ст. л цукру
Спосіб приготування:
Овочі промиваємо. Проколюємо в місці плодоніжки. Поставимо чисту воду закип’ятити.
Плоди поменше розкладаємо по чистим банкам. Потім заллємо окропом тару з вмістом і залишимо на 15 хвилин прогріватися.
З великих і м’яких плодів прокрутимо сік через м’ясорубку. Заміряємо його обсяг. Потім поставимо його варити протягом 10-15 хвилин після закипання. Додамо в нього сіль, цукор (розрахунок в рецепті вказаний).
Заливка у нас прокипіла. Зливаємо воду з балонів
Відразу ж наливаємо в них розсіл.
Перевіряйте, щоб в банках не було порожнечі. Кілька разів струшуйте і потрясіть балони. Закатуємо металевими кришками. Перевернемо і перевіримо, немає рідини з-під кришок. Закутуємо загортання в теплу ковдру і залишаємо на 24 години до повного охолодження. Після цього прибираємо смакоту на зберігання в прохолодне місце. Насолодитися їх смаком можна через 1, 5-2 місяці.
Солодкі помідори з медом на зиму «Пальчики оближеш»
У цьому рецепті використовуємо мед і більше ніяких трав, прянощів. Але виходять томати дуже смачними, соковитими і ароматними. Можна бджолиного продукту взяти більше, а цукор зменшити.
Інгредієнти:
- помідори
Для маринаду на 1, 5 літра води (або 3 літрові банки)
- 1 ч. л. меду
- 4 ст. л. цукру
- 1 ст. л. сіль
- 1 ч. л. есенції
Спосіб приготування:
Поставимо заздалегідь закип’ятити воду. Промиваємо овочі під проточною водою. Обсушуємо. Потім їх проколюємо в місці зростання плодоніжки гострими паличками (виделкою).
Підготовлені плоди закладаємо в балони.
Заливаємо їх окропом. Даємо їм час прогрітися хвилин 7-10.
Потім рідину зливаємо в каструлю додаємо в неї сіль, цукор — розрахунок у рецепті. Кип’ятимо 2-3 хвилини до повного розчинення сипучих. Після зазначеного часу розсіл вимикаємо. Вливаємо в нього консервант і розливаємо по ємностях до самих країв. Далі закриваємо герметично металевими кришками. Перевернемо і перевіримо закатку. Закутуємо їх у теплу ковдру. Залишаємо їх у такому стані поступово остигати. Через добу їх можна прибирати на місце для зберігання.
Помідори з морквяної бадиллям на зиму: найсмачніший рецепт
У цьому рецепті поряд зі спеціями будемо додавати в соління морквяну бадилля. Вона надає пікантний аромат і смак. Робиться все просто, виходить незвичайно смачно, просто пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- помідори
розрахунок на 2,5 л. води
- 10 ст. л. цукру (з гіркою)
- 2, 5 ст. л. солі (без гірки)
- 150 г. оцту 9 %
- бадилля моркви, 1 невеликий пучок
- 2, 5 л. води
Спосіб приготування:
Починаємо, як завжди. Поставимо на вогонь воду для майбутнього маринаду і закипятим 3-4 хвилини. Промиваємо підготовлені продукти і зелень.
Траву бажано потримати в підсоленій воді 3 – 5 хвилин.
Бадилля укладаємо на дно чистої скляної тари.
Потім укладаємо зверху томати щільніше один до одного, але так, щоб вони не пошкодилися. По боках також покладемо по гілочки зелені. Після заповнення балонів. Заливаємо їх повністю окропом до горлечка. Прикриваємо кришкою. Залишаємо їх прогріватися хвилин 10-15. Далі зливаємо рідину в каструлю. Додаємо в неї сіль, цукор. Доводимо розсіл до кипіння. Варимо 2 хвилини. В балони вливаємо кислоту. Заливаємо в них відразу киплячий маринад, так щоб він перелився через край. Закриваємо металевими кришками (загвинчуються або під ключ). Перевертаємо і перевіряємо герметичність закрутки.
Закутуємо їх у теплу ковдру і залишаємо в такому стані до повного охолодження. Прибираємо заготовки в темне прохолодне місце до зими. Приємного апетиту.
Мариновані помідори швидкого приготування з часником і зеленню
Для тих, хто хоче насолодитися літом маринованими плодами, а запаси закінчилися. Пропоную взяти на замітку цей рецепт швидкого приготування. Буде смачно. Пробуйте, насолоджуйтесь і дивуйте своїх близьких і друзів.
Інгредієнти:
- 1 л. води
- 1 кг. помідор
- 2 ст. л. солі
- 100 р. цукру
- 50-70 р. оцту (яблучного, столового, лимонний сік)
- 1 головка часнику
- кріп, петрушка
Спосіб приготування:
Промиємо овочі та зелень під холодною водою. Часник очищаємо і ріжемо не великими пластинами. Можна брати плоди будь-якого розміру, тільки не зіпсовані. Надрізаємо їх на чотири частини не до хвостика.
Поміщаємо їх зручну ємність для маринування (банку, каструля). Потім будемо нашпиговувати ароматну пряність по кілька шматочків у томати. Зверху посипаємо нашу смакоту посіченою зеленню.
До речі її можна брати будь-яку, яку ви любите. З цією частиною ми закінчили. Приступаємо варити маринад. Принцип однаковий про всіх рецептах. Наливаємо води до потрібного обсягу. Ставимо кип’ятити. Потім кидаємо в рідину сіль, цукор і варимо 2-3 хвилини. Перед закінченням варіння вливаємо кислоту. Не дуже багато, ми ж це робимо не на зиму, аби надати приємну нотку. Потім розсіл остуджуємо розсіл до кімнатної температури. Заливаємо його в ємність з фаршированими овочами, так щоб він повністю приховував їх. Залишаємо їх у теплому приміщенні під закритою кришкою на 12 годин.
Ось і все готово. Швидко, просто і дуже смачно. Пробуйте і діліться своїми враженнями.
При дотриманні нескладних правил, кожен зможе приготувати смачні заготовки на зиму. Вони будуть довго зберігатися і забезпечать всю вашу родину вітамінами на довгий холодний період.
Я вам розповіла, як смачно замаринувати помідори на зиму. Ці яскраві плоди порадують не тільки шлунок, але і прикрасять стіл в морозний день. На цьому закінчую, сподіваюся стаття буде корисною. Робимо заготовки на зиму з задоволенням. А в холодний сезон будемо пригощати і дивувати своїми соліннями, варениями близьких. До нових зустрічей. Діліться статтею з друзями. Пишіть коментарі.