Сьогодні ми будемо запікати в духовці курочку цілком. Її можна подати як самостійне блюдо, так і використовувати в салатах.
Для того щоб дієтичне м’ясо радувало своїм прекрасним виглядом і дивовижним ароматом, будемо використовувати різні приправи, соєвий соус, гірчицю, майонез. А якщо додати фруктів – вийде казка.
Пропоную познайомитися з простими варіантами приготування цієї домашньої птиці. Починаємо?
Курка з яблуками в духовці цілком — найсмачніший рецепт
У цьому варіанті ми використовуємо пакет (рукав) для запікання. А для різноманітності смаку будемо фрукти, в даному випадку яблука. Можна брати будь-які, які вам подобаються і експериментувати.
Інгредієнти:
- тушка курчати
- 2 яблука
- 1 зубчик часнику
- соняшникова олія
- сіль
- перець
- приправа (італійські трави, паприка)
Спосіб приготування:
Птицю миємо, обсушуємо на паперових полотенчиках.
Потім беремо невелику миску. І будемо готувати соус. Виливаємо в неї 2 ст. ложки рослинної олії.
Додаємо туди ж 1 ч. л. солі, очищений і пропущений через прес часник, суміш перців і прянощі за смаком. Все перемішуємо. І цією сумішшю будемо обмазувати наш основний продукт. По всій зовнішній поверхні, а потім і всередині.
Фрукти моєму, очищаємо від нутрощів, нарізаємо на скибочки. І начиняємо ними курочку. Після цього поміщаємо її в відрізаний харчової рукав. Зав’язуємо його з двох сторін. Зубочисткою робимо вгорі пакету проколи, щоб мішок не вибухнув. Залишаємо його на 40-50 хвилин маринуватися.
Потім поміщаємо нашу заготовку на піддон і відправляємо в електричну духовку на 1 годину. Будемо запікати при 200 °С. Після цього дістаємо, трохи даємо охолонути.
Курка, фарширована яблуками і запечена в рукаві готова!
Курка з хрусткою скоринкою запечена з овочами в духовці
У цьому рецепті будемо смажити з овочами. І вийде прекрасне повноцінне блюдо для всієї родини.
Інгредієнти:
- курча
- 1 цибулина
- 1 морква
- 1 головка часнику
- 750 г картоплі
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. прованських трав
- 2 ст. л. рослинної олії
маринад:
- 1 ч. л. приправи для курки
- 1,5 ч. л. солі
- 0,5 ч. л. суміші перців
- 3 ст. л. лимонного соку
- 2 ст. л. рослинної олії
- 2 ст. л. майонезу
Спосіб приготування:
Приготуємо маринад для нашого продукту. Беремо невелику чашку і відправляємо в неї всі компоненти за рецептом. Змішуємо їх. Нам знадобиться ще одна тарілка. Укладаємо на неї наш продукт. І починаємо обмазувати соусом чисту тушку — всередині, зовні і під шкірою на грудки. Ніжки схрещуємо і закріплюємо, так щоб вони добре трималися. Закриваємо готування харчовою плівкою і відправляємо в холодильник маринуватися на кілька годин.
Потім підготуємо овочі. Помиємо, очистимо й наріжемо не великими пластинами.
Перекладаємо їх у зручну форму для запікання і додаємо приправи за списком рецепта. Все перемішуємо. Потім зверху на них укладаємо птицю і поливаємо залишками суміші.
І відправляємо блюдо в заздалегідь розігріту духовку на 90 хвилин. Смажити будемо при температурі 180 °С.
Готовність перевіряємо шпажками, ножем – сік повинен бути прозорий. І приємного апетиту.
Рецепт курки в медово гірчичному соусі
Блюдо виходить, як втім, і всі представлені на ваш суд, дуже смачним і ароматним. Маринад додасть неповторний аромат і смак м’яса.
Інгредієнти:
- тушка курчати
для маринаду:
- 80-100 р. меду
- 80-100 гірчиці (діжонської)
- сіль, перець, паприка за смаком
- для начинки:
- 1-2 шт. яблука (за бажанням)
Спосіб приготування:
Приготуємо соус. Для цього візьмемо невелику миску і розмішуєм в ній всі компоненти за рецептом. І все добре перемішуємо до однорідної маси. Тепер приступаємо до самого відповідального моменту. Будемо змащувати цією сумішшю тушку. Втираємо, як слід. І накриваємо ємність з нашої заготівлею харчовою плівкою. І відправляємо її маринуватися на 2-3 години (можна на ніч).
Потім підготуємо яблука. Якщо хтось не любить готувати з ними, можете не робити. Буде також смачно, але трохи по іншому. Ну а ми з вами продовжуємо. Чисті яблука ріжемо часточками і попутно видаляємо насінну коробку. І тепер помістимо їх всередину тушки. Форму для запікання застеляємо фольгою. Цього робити необов’язково. На її дно висипаємо залишилися часточки фрукта. І на них поміщаємо нашу курочку.
Зверху трохи поперчити і поллємо маслом. І відправляємо дичину в розігріту духовку до готовності (60-90 хвилин). Періодично будемо поливати залишками соусу. Смажити при температурі 180-200 °С. Точний час неможливо вказати, так як у всіх плити різні і програми теж. Готовність повіряємо ножем або шпажками (сік повинен бути світлим).
І приємно апетиту.
Курка з картоплею в рукаві для запікання
Курка, запечена з картоплею в рукаві, просто бомба. І головне все просто і швидко.
Інгредієнти:
- курка
- картопля
- морква
- лавровий лист
- базилік (сушений)
- паприка
- чорний мелений перець
- 1-2 ч. л. соєвого соусу
маринад:
- часник
- 1-2 ч. л. соєвий соус
- 1 ч. л. бальзамічний оцет
- сіль, перець за смаком
- приправа для м’яса (можна будь-на ваш смак)
- рослинна олія
Спосіб приготування:
Приготуємо соус. Для цього в невелику миску додамо всі компоненти за рецептом і перемішати їх. Потім цією сумішшю натремо чисту тушку. Закриємо готування харчовою плівкою і поставимо в холодне місце маринуватися (не менше 1-2 годин).
Беремося за овочі. Миємо, чистимо. Очищену картоплю розрізаємо на шматочки. Моркву, цибулю — півкільцями. І висипаємо їх у зручну ємність. До них додаємо лаврушку, базилік, соус і прянощі (вони вказані в рецепті).
Солити з обережністю.
Запікати будемо в рукаві. Пакет повинен бути із запасом, щоб вистачило місце для всього. Викладаємо в нього спочатку овочі, потім курочку.
Зав’язуємо його з двох сторін. І не забуваємо робити зверху на ньому проколи. Після цього відправляємо готування в розігріту духовку на 40-50 хвилин.
Готовність перевіряємо шпажкою (ножем)- сік повинен бути світлим. І приємного апетиту.
Як приготувати фаршировану курку гречкою в духовці цілком
Гречка, запечена з курочкою, виходить ароматною, розсипчастою і дуже смачною. Пробуйте, діліться своїм враженням.
Інгредієнти:
- 2-2,5 кг курка
- 4-6 зубчиків часнику
- Часник — 6 зубчиків,
- спеції і приправи на ваш смак
- 3-5 ст. л. рослинного масла
- 0,5 ст. гречки
- 1 шт. морква
- 1 головка цибулі
Спосіб приготування:
Очищаємо часник пропускаємо його через прес в окрему чашку. Додаємо в нього приправи (до м’яса або курки), які ви любите на ваш смак і соняшниковий жир. Все перемішуємо.
Птицю промиваємо, обсушуємо, натираємо приготованою сумішшю.
Потім поміщаємо її в зручну посудину і закриваємо харчовою плівкою (кришкою, пакетом). І відправляємо нашу птицю в холодильник на кілька годин (можна на ніч).
Варимо гречку до напівготовності. А також можна зробити піджарку з лука і моркви. Все перемішати.
А тепер будемо фаршем начиняти нашу курочку. Потім беремо зубочистки і починаємо зашивати ними шкірку (можна зашити звичайною голкою з ниткою).
Після цього відправляємо заготовку в рукав для запікання (він повинен бути більше, ніж птах). Зав’язуємо його з двох сторін, зробимо проколи зверху ножем (зубочисткою).
Поміщаємо пакет з вмістом на піддон. І відправляємо запікатися в духовку на 60-90 хвилин при температурі 200 0 С. І приємного апетиту.
Курка фарширована рисом з чорносливом
М’ясо виходить дуже смачним, соковитим. А рис буде таким ароматним і розсипчастим. І у нас вийде повноцінний вечерю, на який ми витратимо мінімум часу, а натомість отримаємо масу задоволення.
Інгредієнти:
- тушка курчати
- 100-120 р. рису
- 150 р. чорнослив
- 1-2 моркви
- приправа для курки
- чорний мелений перець за смаком
- сіль за смаком
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. л. майонез
- вода
- рукав для запікання
Спосіб приготування:
Птицю ми миємо, обсушуємо паперовими рушниками. Готуємо маринад. Сіль, чорний перець, майонез, приправа для курки. Подрібнити часник на дрібній тертці або через прес. І додамо його в пряну суміш. Всі перемішаємо. І тепер будемо втирати соус в дичину. Робимо це дуже ретельно з усіх боків і всередині. І залишаємо маринуватися в зручній чаші на 30-40 хвилин в теплому місці.
Потім ми промиємо чорнослив. Заллємо його гарячою водою і залишимо на 10-20 хвилин в такому стані.
Натираємо митий і очищений овоч на крупній тертці. Чистий рис поставимо варити в підсоленій рідини до напівготовності (10-15 хвилин після закипання, помішуємо).
Після цього промиваємо під проточною водою. Потім складаємо його в миску, додаємо до нього чорнослив і подрібнену моркву. Масу перемішуємо. Далі цією сумішшю фаршируємо нашу курочку.
Потім поміщаємо заготовку в рукав для запікання. Зав’язуємо його з двох сторін. Зверху в пакеті робимо кілька проколів. Щоб згодом він не вибухнув. Укладаємо його на піддон. Наливаємо трохи води в нього. І відправляємо частування в розігріту духовку на 40-50 хвилин.
Запікати при температурі 180-200 0С. Готовність перевіряємо шпажкою або ножем. Після закінчення часу дістаємо нашу страву. Розрізаємо зверху пакет, відкриваємо м’ясо. І знову відправляємо в піч на 10-15 хвилин, щоб вийшла підрум’янена скоринка. І приємного апетиту.
Ціла курка в апельсиновому маринаді
Цей варіант апельсином. Робиться легко і просто, виходить красиво, з приємним присмаком і дуже ароматним.
Інгредієнти:
- тушка бройлера
- апельсини
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
- лавровий лист
Спосіб приготування:
Дичину перевіряємо і можна на газу злегка обпалити, якщо є в цьому необхідність. Потім чистимо ножем і промиваємо. З фруктів вичавлюємо сік. І за допомогою шприца нашпиговываем їм нашу тушку.
Потім натираємо її спеціями та олією. Можна нафарширувати курочку часточками апельсина. Даємо настоятися 20-30 хвилин в теплому місці.
І відправляємо запікатися в розігрітій духовці до 180-200 °С на 100-120 хвилин. Курка, запечена в духовці в апельсиновому соку виходить дуже м’якою, соковитою і смачною з хрусткою скоринкою.
Як запекти курку в фользі цілком
В тому варіанті будемо використовувати фольгу. Бройлера будемо запікати з картоплею. Таким чином, ми економимо час для приготування сімейного вечері. Або коли немає часу, а гості на порозі.
Інгредієнти:
- тушка курчати
- приправа (будь-які)
- сіль за смаком
- 2-3 шт. ківі (не обов’язково)
- 3-4 картоплі
- 2-3 моркви
- 2 головки цибулі
- 2 зуб. часнику
- 2-3 ст. л. ростить. масло
Спосіб приготування:
М’ясо птиці миємо, обсушуємо паперовими рушниками. Потім натираємо улюбленими спеціями, сіллю. В середину тушки покладемо шматочки ківі. І залишаємо маринуватися.
Картоплю і моркву чистимо і нарізаємо невеликими кубиками. Лук очищаємо. Беремо зручну чашу і складаємо овочі в неї. Потім солимо, перчимо, посипаємо приправами (на ваш смак) і додаємо масло. І все добре перемішуємо. Потім беремо форму, в якій будемо запікати, і обмазуємо її рослинним маслом. Викладаємо в неї тушку і овочеву суміш. Закриваємо гарненько заготівлю фольгою.
І відправляємо страву в розігріту духовку на 1 годину. Смажимо, при температурі 180 °С до готовності. Потім знімемо фольгу. І ще будемо запікати 10-15 хвилин для одержання рум’яної скоринки. І приємного апетиту.
Курка на підставці в духовці цілком
Підставки бувають різні. У цьому рецепті ми використовували в цій якості ананас. Але якщо вас це не застаріває, візьміть традиційну. Все інше не змінюється.
Інгредієнти:
- курка
- ананас
- сіль
- перець
- рослинна олія
Спосіб приготування:
З фрукта ми зробимо основу, на яку згодом усадим нашу птицю.
Для цього відрізаємо верхівку з листям і з боків шкірку. Низ не чіпаємо. Спорудження готово. Тепер водружаем тушку на тумбу. Збризкуємо її рослинним маслом. Солимо (1 ч. л. на 1 кг ваги). Перчимо за смаком. Закриваємо верхівкою ананаса верх птиці (листя можна зрізати).
Встановлюємо частування на піддон, заселений попередньо фольгою. І відправляємо страву в розігріту духовку на 60 хвилин. Смажити будемо при температурі 200-210 °С. Через 20 хвилин курочку обмазати соком. Готовність перевіряємо шпажкою (ножем, виделкою).
І приємного апетиту.
Курка на солі
Я завжди дивувалася, як можна приготувати на солі. І переконалася, дійсно — можливо. У процесі смаження створюється соляна баня. І мяско виходить просто чуд — соковита , м’яка і підсмажена. Спробуйте і поділіться потім враженнями.
Інгредієнти:
- тушка курчати
- 150-200 р. сметана
- сіль
- 2-3 зубчики часнику
- черн. перець мелений за смаком
- 1 ч. л. гірчиці
- фольга
Спосіб приготування:
Приготуємо маринад. Для цього очищений часник потремо на дрібній тертці. Далі беремо невелику чашку і змішуємо в неї сметану, часник, гірчицю, перець. Все перемішуємо. І цією сумішшю ми натираємо всю тушку зовні і всередині. І залишаємо на деякий час у спокої маринуватися. Після цього нашої продукції завяжем ноги мотузкою. І замотаем крильця фольгою.
Потім беремо фольгу і устеляємо нею поверхню піддону. І висипаємо на неї сіль. Розрівнюємо її рівномірно по всій поверхні форми. Далі укладаємо птицю на солону поверхню.
І відправляємо заготовку в розігріту духовку на 45-50 хвилин. Температура смаження 180-200 °Пн. По готовності ми її виймаємо і перекладаємо на красиве блюдо. І приємного апетиту!
Звичайно, все можна купити в магазині. Але повірте, приготоване своїми руками, дуже відрізняється за смаком.