Доброго дня!
Великий піст закінчується і вже можна починати готуватися до Світлого свята Пасха — складати меню святкового столу. Адже після тривалого утримання особливо смачними здадуться м’ясні страви, смачні салати і різноманітна випічка.
Незмінними залишаться лише традиційні страви для разговления — сирна Паска, красиві фарбовані яйця і смачні паски.
Сьогодні я вам пропоную познайомитися з ще одним варіантом головною пасхальної випічки— паскою з родзинками.
Паски з родзинками: рецепт в духовці
Рекомендую познайомитися і спробувати спекти за перевіреним рецептом. На випічку обов’язково витратимо необхідне для цього час. Натомість отримаємо ароматне, що тане в роті великоднє частування. Але треба пам’ятати, що продукти для цього краще брати свіжі і хорошої якості. Борошно обов’язково просіваємо. Повірте, рідні та близькі оцінять ваші старання.
Інгредієнти:
- 200 мл молоко
- 8 р. дріжджі (сухі)
- 4 шт. жовтки яєчні
- 70-100 р. цукор
- ½ Ч. л. сіль
- 100 г масло вершкове (розтопити)
- 1 п. ванільний цукор
- 450 р. борошно
- 100-150 г цукати і родзинки
- Розпушувач 1 ч. л.
- 2 ст. л. рослинної олії
Спосіб приготування:
У глибоку чашу виливаємо молоко. Попередньо його зігріємо до 30-35 градусів. Додаємо дріжджі, цукор, 2 столові ложки борошна. Все перемішуємо. Опару накриваємо рушником і залишаємо постояти в теплому місці на 15-20 хвилин.
Родзинки промиваємо і заливаємо їх гарячою водою хвилин на 15. Обсушуємо на паперових серветках. Присипаємо його борошном.
У яєць відокремлюємо жовток від білка. Жовтки збиваємо з цукром, сіллю до зміни кольору.
Опара піднялася за цей час шапочкою. Вводимо до них жовткову суміш, ванільний цукор, розпушувач, розтоплене тепле масло і рослинна. Перемішуємо до однорідності за допомогою міксера. Поступово втручається борошно.
Тісто повинне вийти гущ, ніж на оладки. Накриваємо харчовою плівкою і рушником. Залишаємо його відпочити 40-60 хвилин в теплому місці. За цей час воно збільшиться в розмірі. Вмішуємо в нього родзинки і цукати вручну.
Щоб тісто не прилипало, руки змащуємо жиром.
Заповнюємо форми тестом на 1/3 від об’єму тари. Залишаємо на расстойку на 30-45 хвилин. Потім переміщаємо їх в розігріту духовку. Випікаємо до готовності при температурі 180 градусів. Час залежить від вашої духовки і від розміру виробу.
Підготуємо форми. Застеляємо їх пергаментом. Змащуємо її рослинним маслом.
Випічку дістаємо з духовки і вкладаємо їх на бочок. Накриваємо рушником. Даємо їм повністю охолонути. Потім прикрашаємо. Приємного апетиту!
Паска «Ідеальний» з родзинками з корицею, лимоном на Великдень
Приготування Пасхальної випічки за цим рецептом, вимагатиме від нас терпіння і довгих змішувань. Але це того варто, вони виходять дуже смачними і соковитими. Тим більше, що ми можемо скористатися міксером або кухонним комбайном.
Інгредієнти:
Для опари:
- 100 мл. молока
- 10 р. дріжджів (сухих)
- 1 ст. л. цукру
- 100 г. борошна
Для тіста:
- 2 р. дріжджів
- 400 г борошна
- 4 яйця (в цілих) і 3 жовтки
- 170 р. цукор
- 160 р. масло вершкове
- стручок ванілі
- 120 р. ізюм
- 70 мл коньяк (ром)
- 100 р. сухофрукти
- спеції (мускатний горіх, кардамон, корця)
- цедра одного лимона
- сіль щіпка
Спосіб приготування:
Борошно обов’язково просіваємо, бажано два рази.
З вечора приготуємо опару і залишимо її на ніч Ввечері потрібно поставити опару. Продукти (вказані в рецепті) змішуємо до повного розчинення цукру. В останню чергу додаємо борошно.
Перемішуємо до однорідного стану. Суміш закриваємо кришкою (плівкою) і залишаємо в теплому місці на всю ніч.
Увага! В приміщення повинно бути тепло, без протягів.
Сухофрукти (родзинки) заливаємо коньяком або ромом і залишаємо настоюватися також на всю ніч. Алкоголь у пічці випарується, але залишиться легкий аромат. Можете цю процедуру пропустити. Від цього смак сухофруктів буде дещо іншою.
Далі в опару вмішуємо 2 яйця, 2 г дріжджів і 200 грамів борошна.
Потім висипаємо 60 р. цукру і 70 р. розм’якшеного масла. Масу добре перемішати міксером (руками).
Накриваємо ємність з вмістом плівкою. Залишаємо заготовку на расстойку в теплому місці (вона повинна збільшитися в два рази). Після цього додаємо ще 2 яйця, 3 жовтки і 200 грамів борошна. Вимішуємо довго (10 хвилин). Міксер нам у цьому допоможе. Зате тісто вийде м’яким. Додати в нього ще 100 грамів цукру, 100 г розм’якшеного масла і дві щіпки солі. Вмішуємо 3-4 хвилини, поки на поверхні тесту не почнуть утворюватися маленькі білі бульбашки. Висипаємо в тісто родзинки (будь-які сухофрукти), спеції, цедру лимона.
Перемішуємо. Накриваємо чашу плівкою. Залишаємо відпочити на 2 години. За цей час воно підніметься, але має залишитися липким і непіддатливою. Змащуємо руки рослинним маслом і сформувати з маси кульки. Перекладаємо його в форму для випікання приблизно на 1/3 від об’єму тари.
Попередньо її промазуємо всередині жиром. Залишаємо масу на расстойку приблизно на 90 хвилин. Випікаємо в розігрітій духовці при температурі 180 0С. Маленькі вироби будуть готові через 25-30 хвилин, великі — за хвилин 50-40. Готовність перевіряємо шпажкою. Потім виймаємо кекс з печі. Повністю охолодити і прикрашаємо глазур’ю на свій смак. Приємного апетиту!
Паска з родзинками в мультиварці
З електричною помічницею паска для великоднього столу випікається швидко. Ніколи не підгорає. Виходить високим і пропеченим.
Інгредієнти:
- 600-700 г борошна
- 300 мл. молока
- 150 р. цукру
- 100 р. родзинок
- 100 р. вишня (в’ялена)
- 100 р. вершкового масла
- 1 п. дріжджів (сухих)
- 4 яйця (2 жовтки і 2 яйця повністю)
- ванільний цукор за смаком
- сіль дрібку
Спосіб приготування:
Підігріваємо молоко до 30 °С, переливаємо його в глибоку миску. Висипаємо до неї дріжджі і повністю їх розчиняємо в рідині.
Залишаємо суміш на 20 хвилин у спокої до появи пінної шапки. Після цього додаємо до них просіяне борошно (1 склянка). Перемішуємо, накриваємо опару серветкою (рушником) і ставимо в тепле місце на 2-3 години. Дуже хороший варіант (якщо вдома прохолодно) включаємо духовку на 30 °С, поставимо заготовку в неї на 20-30 хвилин.
Ми ж займемося яйцями. Їх промиваємо під краном, розбиваємо в миску. Нам знадобляться 2 яйця повністю і 2 жовтки (білки виллємо в окрему чашку).
Додаємо цукор, ванілін і розтираємо суміш до повного розчинення компонентів.
У готову опару виливаємо яєчну суміш. Кидаємо до них розм’якшене вершкове масло. Вимішуємо отриману масу до однорідності.
Від залишилася борошна відокремлюємо 1 склянку цього продукту і відставляємо в сторону. В решту додаємо сіль і перемішуємо. Потім поступово додаємо її і вмішуємо в суміш. Накриваємо ємність з вмістом плівкою (серветкою) і ставимо в тепле місце на 1 годину.
Ми ж продовжуємо працювати далі. Промиваємо і запарюємо в теплій воді сухофрукти. Обсушуємо на серветках. Змішуємо після цього їх з борошном. Це робимо для того, щоб вони легко і рівномірно розподілилися в тесті.
Піднялася масу осадим руками і висипаємо в неї родзинки. Вимішуємо руками до рівномірного розподілу ягід в суміші. Даємо заготовки ще постояти в теплі 1 годину.
Беремо чашу мультиварки і добре змащуємо вершковим маслом її поверхню всередині. Переміщаємо тісто в каструлю і приминаем злегка руками, розподіляючи його рівномірно по дну.
Закриваємо її і включаємо режим «Підігріву» на 15 хвилин. Після закінчення зазначеного часу відключаємо підігрів і залишаємо кекс при закритій кришці на 1 годину. Потім вибираємо програму «Випічка», встановлюємо час «45 хвилин» і натискаємо старт. Так як виріб велике будемо ще раз повторювати ще 1 раз за 45 хвилин.
Перевіряємо готовність шпажкою. Викладаємо пиріг з чаші. Це треба робити дуже акуратно, щоб не обпектися. Даємо час охолонути і прикрашаємо.
Приємного апетиту! Зі святом!
Паска «Краффен»
У цьому рецепті використовуємо вершки. Лимон додасть випічці аромат. Трохи старання і у нас вийдуть ніжні, красиві, повітряні великодні Краффины за новим рецептом, можна сказати ідеальні. Він буде прикрасою столу.
Інгредієнти
- 150 мл вершки
- 8-10 р. дріжджів (сухих)
- 100 р. цукор
- ½ Ч. л. солі
- 2 яйця
- ванілін
- 300-600 р. борошна
- 70 р. злив. масла
для прошарку:
- 100 р. злив. масла
- 100 -200 р. ізюм
- мигдальні пластинки
- 50 р. фісташки
Спосіб приготування:
Промиємо родзинки (будь-які сухофрукти), запарим в теплій воді на 20-30 хвилин. Просушити на серветках.
Теплі вершки виливаємо в миску. Додаємо до них наступні продукти за рецептом: дріжджі, цукор, сіль, яйця, ванілін, борошно.
Туди ж відправляємо охолоджене розтоплене вершкове масло і замішуємо тісто (міксером, руками, комбайном). Як тільки тісто починає збиратися в грудку, спробуємо. Якщо воно не липне до рук, значить, воно готове. Виймаємо його з ємності. Обминаємо його злегка руками і збираємо в кульку. Заготівля виходить м’якою і дуже повітряної. Розділимо кругляш на 3 частини і закриємо кришкою або плівкою. Дамо колобам відпочити в теплому місці 50-60 хвилин.
Після того, як воно підійде можна продовжувати роботу.
З одним шматком будемо працювати, решта накриємо плівкою. Розкотимо його в тонкий пласт. Дуже акуратно змащуємо його поверхню розтопленим маслом (можна руками). Потім зверху розкладаємо начинку (мигдальні пластинки, фісташки, родзинки тощо). Далі виріб скручуємо тугіше в трубочку. Отриманий рулет розрізаємо посередині вздовж ковбаски, але не до кінця (залишаємо 2-3 см). Половинки закручуємо краями назовні в равлика. Хвостик расплющим і на нього поставимо скручування. Так повторюємо з другою частиною. На неї водружаем перший рулет. Поміщаємо виріб у форму для випікання (паперову, силіконову тощо).
Залишаємо постояти в теплому місці 10-20 хвилин. Після цього відправляємо в розігріту духовку, випікатися до готовності (від 30-50 хвилин).
Виймаємо їх з печі, остуджуємо. Таку красу можна просто присипати цукровою пудрою. Краффин готовий.
Зі святом!
Сирний Кекс з родзинками «Паска» — рецепт без дріжджів
З такою випічкою впорається будь-яка господиня (навіть починаюча). Готується легко і швидко без дріжджів з сиром. Смак вас не розчарує.
Інгредієнти:
- 100 р. вершкового масла кімнатної температури
- 100 р. цукор
- 2 яйця
- 250 р. сиру
- лимонна цедра
- ванільний екстракт
- 350 г борошна
- Розпушувач 1 ч. л.
- 1/3 ч. л. сіль
- міцний чай (ром)
- по 100 г мигдаль, курага, цукати, сушена диня
- (родзинки, горіхи, шоколад 50 мл)
Спосіб приготування:
Промиємо сухофрукти, просушити, подрібнити на маленькі шматочки і заллємо чаєм (можна взяти ром). Залишаємо суміш настоюватися на 50 хвилин (періодично перемішуємо).
Розм’якшуємо масло в окрему миску. Висипаємо ту ж цукор, ваніль. Все перемішуємо.
Розбиваємо в масу яйця, підсолимо і попрацюємо знову міксером. Вмішуємо сир, борошно, розпушувач і фрукти (без рідини) до однорідності. Потім беремо формочки для випікання змащуємо їх вершковим маслом (розтопленим). Заповнюємо їх сирною сумішшю.
Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 160 °С 20-30 хвилин. Остуджуємо. Виймаємо з форми і прикрашаємо.
Приємного апетиту! Зі святом Вас.
Рецепт паски з родзинками і ромом
Готувати будемо зі сметаною, крохмалем і коньяком. Можна, звичайно, взяти горілку. Буде теж смачно і ароматно. Спеції зроблять свою справу.
Інгредієнти:
- 7 ст. мук
- 7 яєць
- 1 ст. злив. масло (розтопити)
- 2 ст. л. сметана
- 1 – 2 ст. цукру
- 70 р. дріжджі
- 0,5 л. молоко
- 1 ч. л. солі
- 2 ст. ложки крохмалю
- 1-2 п. ванільний цукор
- спеції (кориця, мускатний горіх, гвоздика, розмарин, бадьян)
- 2 ст. л. горілка (ром або коньяк)
- родзинки, горіхи, курага, чорнослив — за смаком
- соняшникова олія
Спосіб приготування:
Готуємо опару. Беремо дріжджі, цукор і перетираємо в окремій мисці. Виливаємо до них тепле молоко і перемішуємо. Додаємо в суміш просіяного борошна (4 склянки). Попрацюємо віночком, збовтуємо до однорідного стану. Має вийти тісто, як на оладки. Закриваємо ємність плівкою (рушником). Ставимо її в тепле місце на 40-50 хвилин. Протягом цього часу масу бажано 2 рази перемішати.
Родзинки перебираємо, промиємо і замочуємо в горілці.
Увага! Для дітей краще заливати чай. Чи можна цю процедуру пропустити.
Приготуємо тісто. Розбиваємо яйця в окрему піалу, відокремлюємо білки від жовтків. В останні висипаємо 1,5 склянки цукру (можна менше) і розтираємо віночком (виделкою) до білого кольору.
Висипаємо до них 3 склянки борошна. Масу добре вимішуємо. Додаємо в неї крохмаль, сіль, склянка розтопленого вершкового масла, сметани.
Всі продукти перемішуємо.
Далі змішуємо опару і тісто до однорідності. Закриваємо посуд з вмістом плівкою. Закутуємо в рушник і відправляємо на 60 хвилин у тепле місце. За цей час його 2 рази вимішуємо.
Після цього висипаємо в масу родзинки (без рідини) і суміш спецій. Цукор додаємо по своєму смаку. Знову тісто добре перемішуємо. Далі на робочу поверхню столу висипаємо 1,5 склянки борошна. Змащуємо руки рослинним маслом. Перекладаємо заготовку на стіл і починаємо вимішувати тісто. Формуємо з нього невеликі кульки. Перекладаємо їх у підготовлену тару. Заповнюємо на 1/3 від обсягу форми. Залишаємо їх на расстойку на 15-20 хвилин.
Як підготувати форми для випічки? Це можуть бути як куповані (паперові, силіконові) або будь-які інші зручні ємності. Кладемо в них пергаментний папір і промазуємо її жиром.
Тим часом розігріваємо духовку. Випікаємо при температурі 180 °С до готовності (30-40 хвилин).
Потім дістаємо їх з печі. Даємо їм час повністю охолонути. Прикрашаємо на свій смак. Приємного апетиту! Зі святом вас!
Простий рецепт паски з родзинками на живих дріжджах
Простий і повітряний кекс готується дуже легко і швидко. Смак дивовижний. З такою випічкою впорається навіть починаюча господиня.
Інгредієнти:
тісто:
- 450 р. борошно
- 15 р. дріжджі пресовані
- 70-100 р. цукор
- 10 р. ванільний цукор
- 80-100 р. масло вершкове
- 2 шт. курячі жовтки
- 150 мл молоко
- 2 р. сіль
- 1 ст. л. сік апельсиновий
- ½ Ч. л. цедра апельсина
начинка:
- 50 р. вершкове масло
- 50 р. цукрова пудра
- 50 р. молочний шоколад
- 50 р. ізюм
Спосіб приготування:
Родзинки промиємо, размягчим в теплій воді і обсушим.
Далі готуємо опару. Підігріваємо молоко до кімнатної температури. Виливаємо її в чисту миску, висипаємо до нього дріжджі і цукор. Добре розмішуємо і залишаємо в спокої на 30 хвилин.
Розбиваємо яйця і відокремлюємо білки від жовтків. У жовтки додаємо розм’якшене вершкове масло, цукор, сіль, ванілін, апельсинової цедри і сік. Розмішуємо масу до однорідності. Виливаємо в суміш дріжджі. Висипаємо просіяне борошно. Замішуємо тісто. Спочатку віночком, потім руками. Скачаємо кругляш, помістимо в чашу і поставимо підходити на 1-2 години (до збільшення в два рази). Обминаємо його руками робочої поверхні столу шляхом складання (попередньо припылим місце борошном). Распластаем тісто по столу, потім будемо складати. Помістимо згорток в миску, накриємо плівкою і залишимо ще постояти в теплі на 30 — 40 хвилин. Підійшла масу викладемо на стіл, розділимо його на 2 частини. Розкочуємо качалкою. Змішаємо розм’якшене масло з цукровою пудрою і змастимо сумішшю поверхню заготовки. Посипаємо родзинками і тертим шоколадом.
Звертаємо рулетом. Розрізаємо на дві частини ковбаску, але не до кінця.
Потім заплітаємо косу.
Звертаємо в клубок і поміщаємо в форму. У другу частину тіста вмішуємо родзинки, розкотимо його у вигляді кола. Покладемо його на косу. Закриваємо ємність плівкою і залишаємо в теплому місці до збільшення в об’ємі в два рази (1-2 години).
Попередньо, тару для випічки змащуємо вершковим маслом і присыплем борошном.
Випікаємо виріб в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 180 градусів 40-50 хвилин. Щоб верхівка не підгоріла, через 15 хвилин до початку випічки символ Великодня накриваємо фольгою.
Перевіряємо його на готовність. Якщо готовий, виймаємо з духовки і даємо повністю охолонути.
Приємного апетиту.
Паска з родзинками на молоці в духовці
Як спекти ледачий паску в духовці? Просто скористайтеся нашим простим рецептом з родзинками і куркумою.
Інгредієнти:
Для опари:
- 2 ст. л. борошна
- 2 ст. л. цукру
- 150 мл. молока
- 1,5 ч. л. сухих дріжджів
Для тіста:
- 3 яйця
- 1/2 склянки цукру
- 1 пакет ванільного цукру (за бажанням)
- 100 р. раст. слив. масла
- 0,5 ч. л. куркуми
- 300 — 400 г. борошно
- 100 р. родзинок
Спосіб приготування:
Змішуємо дріжджі, тепле молоко, цукор і 2 ложки борошна. Даємо суміші трохи постояти 15-20 хвилин. Це ми приготували опару.
Далі в окремій чаші збиваємо міксером яйця з цукром (3-4 хвилини). Додаємо до них розтоплене вершкове масло, ванільний цукор і куркуму. Продовжуємо змішати до однорідного стану. Потім додаємо опару і просіяне борошно. Тісто добре вимішуємо. Воно повинно вийти, як густа сметана.
Даємо йому постояти в теплому місці 90-120 хвилин. За цей час воно добре підніметься. Після цього вмішуємо в нього родзинки. Його ми попередньо промиваємо, запарюємо в гарячій воді на 20-30 хвилин. Потім зливаємо з нього рідину, просушуємо і припудрюємо борошном. Заповнюємо форми для пасок на 1/3 від об’єму тари. Потім їх відправляємо в тепле місце на 60 -120 хвилин. Після закінчення часу включаємо духовку на 180 градусів.
Випікаємо до готовності 30 – 40 хвилин. Час залежить від розміру виробу. Перевіряємо, як вони спеклися. Потім виймаємо і залишаємо на столі до повного охолодження.
Приємного апетиту.
Дуже пишний паска з родзинками в хлібопічці
Завжди кажу велике спасибі тим, хто придумав кухонну техніку в допомогу господиням. Вона сама все зробить, а нам залишається тільки закласти всі продукти в чудо піч.
Інгредієнти;
- 500 р. пшеничного борошно
- 250 мл молоко
- 1/2 ч. л. сіль
- 1 яйце + 1 для змазування поверхні
- 2 ч. л. дріжджі (сухі)
- 1 п. ванільного цукру (ваніліну)
- лимонна цедра (за бажанням)
- 50-100 р. цукор
- 50 р. вершкове масло розм’якшити)
- 30-50 р. цукати (за бажанням)
- 70 -100 р. ізюм
Спосіб приготування:
Промиваємо родзинки, даємо йому настоятися в гарячій воді 30 хвилин. Потім обсушуємо. Дістаємо з холодильника вершкове масло і залишимо його розм’якшуватися при кімнатній температурі.
Підігріваємо молоко (30 °С). Виливаємо його в чашу каструлі. Розбиваємо туди 1 яйце. Додаємо в помічницю продукти за рецептом — звичайний цукор, ваніль, сіль, розм’якшене вершкове масло, родзинки, цукати, цедру, борошно дріжджі.
Далі встановлюємо ємність в хлібопічку. Закриваємо кришку. Вибираємо програму «Здоба», встановлюємо вага (1 кг), середня скоринка. Натискаємо кнопку «Старт». Готуватися частування буде 3,5 години. Можемо відпочивати. Тим і хороша така помічниця, склали всі інгредієнти, а далі вона сама все зробить.
За годину до закінчення роботи, відкриваємо грубку і змащуємо кекс зверху збитим яйцем. Робити це треба дуже швидко.
Закриваємо кришку і продовжуємо спостерігати за процесом випічки. Після відключення програми. Виймаємо символ свята. Даємо йому охолонути.
Залишилося тільки зробити нашу випічку більш ошатною і святковою.
Як прикрасити паску
Існує безліч способів зробити із звичайного кексу ошатний паску. Одним із традиційний варіантів є глазур. Рецептів безліч і якщо буде цікаво загляньте сюди.
Глазур можна зробити різних кольорів, просто додавши в неї харчової (або натуральний) барвник.
Додадуть яскравості різнокольорова посипка і цукати.
Дуже ніжною виглядає випічка з живими квітами.
Прикраси з мастики зроблять здобу унікальною і цікавою.
Прикрасити можна чим завгодно: ягодами, сухофруктами, горіхами…
Зефіром або мармеладом.
Фігурками і меренгами.
Навіть нафантазувати ось такий храм.
Сподіваюся, вам сподобаються рецепти.
Хочу вас всіх привітати зі Світлим Великоднем.
Христос Воскрес!
Бажаю здоров’ям вам, вашим близьким і друзям. Чистого неба над головою і гарної погоди в будинку.
До зустрічі, друзі.