Великодні паски — прості і смачні рецепти

Добрий день всім!

Ось і підходить до кінця семитижневий піст. У п’ятницю перед Світлим воскресінням господині готують різні скоромні страви (салати, крочку тощо). Основними ж будуть паски, сир і фарбовані яйця.

Сьогодні поговоримо про великодні паски. Я вже ділилася з вами самими смачними рецептами. Зараз будемо розглядати прості варіанти приготування пасхального хліба (без проблем). Всі вони дуже легкі, так що у всіх все вийде.

Як і належить будемо готувати здобне тісто і додамо в нього родзинки, прянощі або горіхи. Прикрашаємо глазур’ю на свій смак.

Паска великодня: простий і смачний рецепт з сухими дріжджами

За запропонованим рецептом випічка виходить дуже смачною, соковитою і ніжною. Печуть їх не перший рік, він уже перевірений роками. При роботі з тестом, головне, щоб у приміщенні було тепло, і були відсутні протяги.

Інгредієнти:

Для опари:

  • 500 мл. молока
  • 1 п. дріжджів (сухих)
  • 2 ст. л. цукру
  • 3 ст. л. борошна

Для тіста:

  • 5 жовтків
  • ½ П. вершкового масла
  • 130 р. родзинок
  • 100 р. цукати
  • 100 р. цукру
  • борошно
  • ½ Ч. л. соди

Спосіб приготування:

Продукти ми дістали заздалегідь, щоб вони зігрілися до кімнатної температури. Молоко підігріваємо до температури 300 С. Борошно просіваємо. Родзинки промиваємо, запарюємо на10-15 хвилин у гарячій воді. Потім його просушуємо. Розтопимо вершкове масло. Тепер приготуємо в першу чергу опару. Виливаємо теплу рідину в глибоку чашу. Висипаємо туди цукор, дріжджі, борошно. Перемішуємо, суміш повинна вийти по консистенції, як рідка сметана.

Залишаємо постояти на 30 хвилин у тепле місце. Висипаємо в опару поступово цукор, родзинки, цукати. Все добре перемішуємо. Додаємо в суміш жовтки.

Розбиваємо їх до однорідності. При постійному помішуванні вводимо борошно. Потім вливаємо розтоплене масло і соду. Все розмішуємо. І напевно знаєте, як тільки тісто буде збиратися в грудку. Воно готове. Обмазуємо кулька рослинним маслом, щоб воно не прилипало до форм. Ставимо його в тепле місце на расстойку на 20-35 хвилин. Після закінчення часу, наше тісто піднялося. Його ми обминаємо. Це робимо з середини, потім з країв. Дістаємо їх з чаші. Укладаємо на робочу поверхню столу. Відриваємо чи можна відрізати шматок від тесту. Скачуємо з нього кульку і поміщаємо в підготовлену форму.

Заповнюємо їх тестом на половину обсягу. Накриваємо серветкою (рушником, плівкою) і даємо постояти 15 — 20 хвилин. Вставляємо в центр кожного вироби дерев’яні палички. Ставимо їх у розігріту духовку на 30-40 хвилин. Випікати будемо при температурі 180-200 0С.

Готовність визначаємо за цим паличкам. Якщо її витягнути, і вона залишиться сухою. Все готово. Виймаємо їх з печі. І залишаємо остигати. Як прикрашати дивіться тут.

Зі святом вас. Приємного апетиту.

Класичний рецепт паски з родзинками в духовці

В рецепті використовуємо сухі дріжджі. Скільки їх брати дивимося на зворотному боці пачки з дріжджами. Борошно, тісто додаємо поступово, щоб не переборщити.

Інгредієнти:

Для опари:

  • 150-170 р. борошна
  • сухі дріжджі
  • 1 ст. л. цукру
  • 200 мл молока

для тіста:

  • 4 шт. яйця
  • 2 жовтки (2 білка підуть на глазур).
  • 250-300 г. цукру
  • сіль щіпка
  • 100 р. молока
  • 250 г масло вершкове (маргарин)
  • 0,8-1,100 кг борошна
  • дивитися скільки візьме тісто.
  • 1 пакет ванільного цукру.
  • ½ Середнього лимона
  • 40-70 р. ізюм
  • 200 р. цукати

Спосіб приготування:

Продукти мають бути кімнатної температури. Борошно заздалегідь просіваємо. Молоко підігріваємо до 400С. Сухофрукти промиваємо. Потім запарюємо в гарячій воді на 20 хвилин, і просушуємо на паперових серветках.

Почнемо готувати опару. Для цього в глибоку посуд, вливаємо молоко, цукор, дріжджі. Все розмішуємо, накриваємо плівкою і ставимо в тепле місце на 30-40 хвилин. За цей час вона підніметься, стане пишною.

Готуємо тісто:

Беремо яйця розбиваємо в зручну чашу.

Не забудьте залишить два білка для глазурі. Відокремте їх і відправте в холодильник.

У ємність з жовтками висипаємо цукор. Масу добре перемішуємо до однорідного стану і повного розчинення компонентів.

Вливаємо в суміш 100 мл теплого молока. Туди ж вмішуємо сіль, цукор і 3-4 столових ложки борошна. Далі знову додаємо масло і борошно (той же обсяг). Добре вимішуємо до стану тесту для оладок.

Беремо готову опару і викладаємо її до тесту. Як завжди все змішаємо. Потім пропускаємо через м’ясорубку лимон, змішуємо з ваніліном і відправляємо суміш до решти продуктів. Тепер будемо поступово додавати борошно, і замішувати тісто. Ось таке тісто виходить.

Далі будемо працювати на чистій поверхні столу. Присипаємо її борошном. Вивалюємо густу масу. Замішуємо до того стану, коли тісто не почне відлипати від рук. Багато борошна не додавати, заготовка буде погано підніматися. Надаємо виробу акуратну форму кулі, повертаємо в чашу. Накриваємо посуд з вмістом серветкою (плівкою) і ставимо в тепле місце на расстойку на 20 – 30 хвилин. За цей час тісто підніметься, стане пухирчастої. Перекладаємо його на стіл.

Будемо в нього вмішувати родзинки до тих пір, поки продукт не розподілиться по всій масі. Потім знову нашу заготовку відправляємо в тепле місце на 50-60 хвилин. Не забуваємо, її прикрити рушником або кришкою. Тим часом форми для випікання змащуємо вершковим маслом, руки рослинним. Викладаємо заготовку на стіл і розділимо на частини. Сформуємо з кожної частини колобки. Заповнюємо ними форми на ½ частини від об’єму тари. Залишаємо їх постояти 20 хвилин на столі.

Вони ще піднімуться за цей час шапочкою. Випікаємо в розігрітій духовці при температурі 180 0С до готовності (40 хвилин). Перевіряємо зубочисткою або шпажками.

Після того даємо виробу трохи охолонути.

Залишилося тільки прикрасити глазур’ю і посипкою.

Паска «Здобний»: рецепт без родзинок

Цей рецепт найулюбленіший. І підходить для тих, хто не любить різні добавки їх сухофруктів в тесті. Виходить найсмачніше, дуже ніжним і пишним.

Інгредієнти:

Опара:

  • 35 р. сирих дріжджів
  • 100 г. борошна.
  • 100 р. цукру
  • 250 мл. молока

Тісто:

  • 5 яєць
  • 100 р. цукру
  • 700 р. борошна
  • 120 р. масло вершкове

Спосіб приготування:

Для початку приготуємо опару. Всі компоненти вказані в рецепті. Беремо миску, раскрошим в неї дріжджі. Вливаємо в них тепле молоко, цукор, щіпку солі, борошно. Всі добре розмішуємо. Потім накриваємо ємність з вмістом серветкою. Відправляємо в тепле місце на 15-30 хвилин.

Далі розбиваємо яйця в чисту миску.

На цьому етапі можна для глазурі відокремити один білок і прибирати його в холодильник.

До яйцям висипаємо цукор і розбиваємо міксером (виделкою) до однорідного стану. Виливаємо масу у підійшла опару. Поступово висипаємо борошно і все добре розмішуємо. Туди ж вмішуємо розтоплене вершкове масло. Вимішуємо тісто до тих пір, поки воно не стане прилипати до рук. Це можна зробити на столі або в ємності.

Злегка припудрюємо його зверху борошном. Накриваємо рушником і залишаємо в теплі на 1 годину. Після цього його ще раз обминаємо руками. Присипаємо борошном. Приступаємо до формування кульок. Укладаємо їх у підготовлені формочки для випічки.

Вони повинні заповнювати половину від обсягу тари. Даємо їм ще постояти в теплі 25 – 35 хвилин. Потім поміщаємо їх у розігріту духовку на 30 – 40 хвилин до готовності. Готовність перевіряємо шпажкою. Нею ми акуратно проткнем виріб, якщо вона вийде легко і буде суха.

Пиріг готовий. Виймаємо його з печі. Даємо трохи охолонути. Прикрашаємо на свій смак.

Кращий рецепт паски на Великдень паска з живими дріжджами

Випічка виходить дуже солодким і важкою. Готові вироби довго зберігаються і не черствіють, все це завдяки компонентам.

Інгредієнти:

  • 1 кг. борошно
  • 0,5 л. молоко
  • 7 шт. яєць
  • 60 р. дріжджі (живі)
  • 200 г вершкове масло
  • 200 р. цукру
  • 1 ч. л. ванілін
  • 70 р. родзинки, цукати

 

 

Спосіб приготування:

Підігріваємо молоко до 36-40 0С. Переливаємо його в чашу і додаємо до них подрібнені дріжджі. Перемішуємо дерев’яною лопаткою, щоб швидше розчинилися. Додаємо до них 1 склянки цукру і 3 склянки просіяного борошна (поступово).

Все добре збовтуємо до однорідного стану. Після цього ємність з вмістом накриваємо серветкою і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин. Ми тим часом розбиваємо яйця в окремі миски. Відокремлюємо жовтки від білків.

Увага! Чашку з 2 – ма білками прибираємо в холодильник. Вони нам згодяться для глазурі. Вони знадобляться для глазурі.

У жовтки висипаємо залишок цукру і розбиваємо до розчинення цукру. Далі збиваємо білки до щільної піни. Попередньо кинемо трохи солі в них.

Розтоплюємо на газу вершкове масло і злегка охолодити його. Приступаємо до тесту. Вона за цей час повинна збільшитися у 2 або 2,5 рази. Беремо лопатку і акуратно вимішуємо. Починаємо від стінок ємності. Потім додаємо туди ж жовтки, ванільний цукор і 2 склянки борошна. Добре все вимішуємо. Потім додаємо збитий білок. Перемішуємо не дуже сильно. В заготовку виливаємо рідке масло. Знову працюємо мішалкою. Також вводимо поступово борошно в тісто. Якщо втомилися працювати, кличте на допомогу домочадців. Вимішувати зручніше на поверхні столу. Ось вже тісто не липне до рук. Скачуємо його в кулю. Перекладаємо його в зручну ємність. Попередньо присипаємо всередині борошном.

Це робимо для того, щоб було зручніше його витягати. Накриваємо нашу посуд з кругляш рушником і залишаємо на 1 годину в теплому місці. Ми ж не будемо втрачати час дарма. Вимиємо родзинки. Потім його запарим на 20 хвилин в теплій воді. Після цього просушити на паперових рушниках.

Приготуємо паперові формочки для великодньої випічки, змастимо їх жиром.

Тісто тим часом вже підійшло. Стало високим і щільним. Що далі робити? Змащуємо рослинним маслом робочу поверхню столу і витягуємо наше тісто на нього. Ще раз його розминаємо руками. Висипаємо в кулю сухофрукти і знову працюємо, щоб рівномірно розподілилися добавки в тесті.

Беремо ніж, змащуємо його, щоб краще ковзав. Будемо заповнювати підготовлені ємності заготівлею на 2/3 від об’єму тари. Перед тим як помістити шматок маси в пакети, ми його знову вимішуємо і надаємо форму кулі.

Заповнюємо таким чином всю тару для випічки. Після цього, залишаємо їх на столі на 30 хвилин. За цей час наша опара піднялась. Ми беремо піддон. Вистилаємо його дно пергаментом і встановлюємо формочки з масою. Кладемо все в теплу духовку. Вниз печі поставимо чашу з водою. Це робимо для того, щоб випічка не підгоріла. Готувати будемо 40-50 хвилин при температурі 180 °С.

По готовності прикрашаємо наш виріб різнокольоровою присипкою, цукатами або сухофруктами.

Паска великодня рецепт без дріжджів дуже смачний

Цей рецепт для тих, у кого дуже мало вільного часу возитися з дріжджовим тістом. Результат вас порадує. Звичайно він вийде не зовсім пористим, але дуже смачним.

Інгредієнти:

  • 250 -300 гр. сиру
  • 2/3 ст. цукру
  • 100 мл молоко
  • 3 яйця
  • 50 -70 р. олія рослинна
  • 1 ч. л. харчової соди
  • 1 ч. л. сік лимона
  • 1 ч. л. ваніліну
  • 450-530 р. борошна пшеничного
  • 100 р. родзинок
  • ½ Ч. л. солі

Спосіб приготування:

2 яйця поділяємо на жовтки і білки.

Білки прибираємо в холодильник. Вони потрібні для глазурі.

Третє яйце розбиваємо до жовтків. Висипаємо до них сіль, цукор.

Додаємо туди сир, рослинне масло. Все гарненько перемішуємо до однорідної консистенції. Після цього вливаємо тепле молоко. Кидаємо соду (гасимо попередньо лимонним соком), ванілін. Попрацюємо віночком. Додаємо родзинки. Висипаємо борошно поступово, щоб не перестаратися з кількістю. Обов’язково добре вмішуємо її в тісто. Воно повинно вийти м’яким, дуже ніжним і не липнути до рук. Далі готуємо формочки.

Змащуємо їх рослинною олією. На дно і поміщаємо пергамент. Підготовлені кульки викладаємо у підготовлені ємності для випічки. Вони повинні займати ½ частини від об’єму тари.

Готуємо наше виріб в розігрітій духовці при температурі 180 °С 40-60 хвилин (це залежить від розмірів форм). Після чого перевіряємо їх на готовність. Виймаємо з духовки, форми і даємо їм повністю охолонути.

Приємного апетиту. Зі святом вас усіх.

Паска — вологий і дуже смачний (самий швидкий рецепт)

Тим, хто любить експериментувати, спробуйте цей рецепт. Виходить випічка наивкуснейшей. Дивуйте домочадців і радійте самі. Спробуйте і вам сподобається.

Інгредієнти.

Для тіста:

  • 500 р. борошна
  • 6 р. дріжджів (сухих)
  • 60 мл води
  • 200 мл молоко
  • 70 р. цукру
  • 40 р. вершкового масла (розтопити)
  • 50 р. рослинного масла
  • 1 яйце
  • 1/2 ч. л. солі

Прикраса – крихтою:

  • 100 г. борошна
  • 100 р. цукор
  • 80 -100 р. холодного вершкового масла
  • Начинка:
  • цукати, родзинки або будь-які сухофрукти
  • форми

Спосіб приготування:

Готуємо тісто. Будемо змішувати в окремій ємності дріжджі і воду.

В іншу миску розбиваємо яйце, додаємо розтоплене вершкове масло, олію, молоко. Все перемішуємо до однорідного стану. Кидаємо до них сіль, цукор. Добре їх вмішуємо в масу до розчинення цукру. Виливаємо до них дріжджі.

Поступово висипаємо до продуктів просіяне борошно. Починаємо вимішувати тісто ложкою, далі руками. Воно спочатку буде липким.

Увагу. Борошно не додаємо. Працюємо до тих пір, поки тісто не почне збиратися в грудку.

Після цього викладаємо його на поверхню кухонного столу. Робочу поверхню попередньо припудрюємо борошном. І починаємо вимішувати до утворення грудки, не липнущего до рук. Якщо будемо розрізати ножем, воно не потягнеться за ним. І буде дуже красивим на розрізі з бульбашками.

Після цього, надаємо заготовки форму кулі, поміщаємо його в чашу (змащуємо її рослинним маслом) і відправляємо на расстойку на 100 -120 хвилин у тепле місце.

Робимо крихту.

Беремо миску і змішуємо в ній цукор, борошно, холодне вершкове масло. Останній компонент режим на дрібні шматочки ножем.

Потім масу перетираємо руками до утворення крихти (з горошину). Закриваємо харчовою плівкою (пакетом) і відправляємо чашу з вмістом в холодильник.

Приступаємо до приготування кексів.

На робочому кухонному столі, попередньо його борошном, розкачуємо прямокутний пласт (будь-якої товщини). Середину тесту по всій довжині посипаємо сухарями, цукатами, родзинками.

Далі краї виробу звертаємо до середини. І проходимо по заготівлі качалкою кілька разів.

Процедуру з посипками повторюємо. Підбираємо краї один до одного. Проходимся качалкою.

Потім нашу ковбаску ріжемо на шматочки, відповідні половині висоти форм для випікання.

Після цього нарізані частини з’єднуємо і поміщаємо в паперову тару. Злегка ущільнюємо. Посипаємо сухарями і прибираємо на 25-40 хвилин у тепле місце.

Випікати будемо в розігрітій духовці 30-50 хвилин до готовності. Час залежить від розміру форм.

Готовність перевіряємо тонкою паличкою. Потім акуратно виймаємо їх з печі. Укладаємо на бочок. Злегка покатаємо. Виймаємо з тари. Повністю охолодити.

Приємного апетиту.

Рецепт паски на кефірі без дріжджів

Цей рецепт найпростіший. З випічкою впорається будь-яка господиня, навіть якщо вона це робить перший раз.

Інгредієнти.

  • 50 г родзинок,
  • 0,5 склянки цукру,
  • 400 г пшеничного борошна,
  • 350 г кефіру
  • 0,5 год л соди,
  • 1 ч л розпушувача
  • рослинна олія

Спосіб приготування:

Беремо зручну чашу. Виливаємо в неї кефір і всипаємо до нього соду. Перемішуємо і залишаємо на кілька хвилин у спокої.

А ми займемося тестом. У просіяне борошно додаємо розпушувач, родзинки, цукор.

Перемішуємо і додаємо кефір. Знову все добре змішаємо. Виходить густе тісто.

Змащуємо рослинним маслом форми. Заповнюємо їх на 2/3 масою.

Поміщаємо заготовки в розігріту духовку. Випікаємо 40-60 хвилин при температурі 180 °С до готовності. Після цього виймаємо з печі.

Остуджуємо і прикрашаємо цукатами.

Приємного апетиту. Зі святом!

Як спекти паску в хлібопічці — простий і смачний рецепт

Якщо у вас є така помічниця на кухні, приготувати такий виріб дуже легко і просто. Нам залишається підготувати продукти, закидати їх в ємність і чекати результату. Він не розчарує.

Інгредієнти

  • 100 р. вершкового масла
  • 450 р. борошно
  • ½ Ч. л. солі
  • 200 мл. молока
  • ½ Ч. л. ваніліну
  • 6 ст. л. цукор
  • 2,5 ч. л. дріжджів (сухих)
  • 200 мл молоко
  • ізюм

Спосіб приготування:

Промиваємо родзинки, замочуємо його у гарячій воді й обсушуємо. Розтоплюємо масло попередньо, остуджуємо і виливаємо його у відро хлібопічки. І додаємо всі компоненти за списком, крім родзинок. Закриваємо кришку. Ставимо положення «5» встановлюємо вага і рум’яність корочки «середнє».

Ось так. Далі буде працювати наша помічниця. Чекаємо позначку часу – 2ч 27 хвилин і додамо в тісто родзинки. Закриваємо і чекаємо години ікс. Піч видала сигнал. Відключаємо її. Потім кекс дістаємо.

Залишилося проявити фантазію і зробити наш святковий хліб ошатним і яскравим.

Як готувати паску в мультиварці

Завжди кажу спасибі, тим людям, хто придумав цю диво-техніку. З нею набагато швидше все приготувати. І випічка виходить дуже смачною.

Інгредієнти:

  • 100 мл. молока
  • 140 р. сметани
  • 160 р. масло вершкове
  • 50 р. дріжджі живих
  • 150-200 г. цукру
  • 700-800г. борошна
  • щіпка солі
  • цукор ванільний за смаком
  • 150 р. родзинок
  • 6 ст. л. рослинного масла

Спосіб приготування:

Всі продукти повинні бути теплими, тому ми їх заздалегідь дістаємо з холодильника. Борошно просіваємо. Молоко підігріваємо до температури тіла. Родзинки промиваємо.

В окремій чаші розтираємо дріжджі з цукром. Додаємо до них молоко і 50 г. борошна. Перемішуємо.

Залишаємо їх постояти 15-20 хвилин. Суміш повинна запузыриться і збільшиться в об’ємі.У розтоплене масло додаємо сметану, цукор, ваніль, сіль, дріжджі, родзинки. Трохи попрацюємо віночком, всі перемішаємо.

Далі вводимо борошно, вимішуємо масу спочатку ложкою, а потім руками. Тісто виходить м’яким і трохи липким. Перекладаємо його в чашу мультиварки. Попередньо змащуємо стінки і дно каструлі вершковим маслом. На дно укладемо коло з пергаменту. Маса повинна займати 1/3 обсягу чаші. Обминаємо тісто руками. Потім запускаємо режим «Випічка». Встановлюємо час 1,5 години.

Увага! Це не зовсім точний час. Так як це залежить від моделі. Тому приблизно через годину після старту слід перевіряти готовність дерев’яною паличкою. Після фінального звукового сигналу відкриємо кришку пристрою. Дамо трохи охолонути нашому кексу (хвилин 15). Потім викладемо на дерев’яну поверхню.

На блідій поверхні особливо яскраво будуть виглядати квіти з кураги, чорносливу або цукатів.

Листковий паска Краффин

Любителям листкової випічки рекомендую поласувати краффином. Додадуть шарму улюблені сухофрукти і горіхи. Особливих прикрас не потрібно, адже у цієї випічки виходить дуже симпатична шапочка.

Расслаивающееся тісто з смачною прошарком з цукатів, сухофруктів і прянощів не залишить байдужим.

Інгредієнти:

опара

  • 2 ч. л сухих дріжджів
  • 1ст.л. цукру
  • 3 ст. л борошна
  • 125 мл теплого молока

тісто

  • борошно 350 – 550 р.
  • 1 яйце + 2 жовтки
  • 0,5 ч. л солі
  • 100 р. цукру
  • 40 р. злив. масла (розтопленого)
  • 1 ст. л. ростить. масла
  • 1 сл.л цедри апельсина
  • сухофрукти за смаком

Спосіб приготування:

Сухофрукти промиємо, запарим в теплій воді і просушити.

Приготуємо опару: в миску висипаємо дріжджі, цукор. Виливаємо до них молоко (тепле). Просіваємо борошно і відправляємо в чашку. Все перемішуємо. Кількість зазначено в рецепті. Накриваємо ємність серветкою або кришкою. Даємо постояти 20-30 хвилин (в мікрохвильовку).

Увага: на кухні повинно бути тепло і відсутні протяги.

Ми займемося тестом.

Збиваємо яйця з цукром і сіллю (щіпка) до білої пишної маси. Вливаємо до них охолоджене розтоплене вершкове масло і додамо рослинного. Ще раз зіб’ємо масу.

За цей час підійшла опара. Відправляємо її в яєчну суміш. Акуратно перемішуємо лопаткою. Далі поступово будемо вмішувати борошно. Додаємо її невеликими порціями, щоб не перестаратися. Тісто не повинно липнути до рук. Перемішуємо міксером (блендером, віночком). Потім перекладаємо його на чисту поверхню столу.

Попередньо її присипаємо борошном. Заготівлю розкачуємо. Висипаємо родзинки, цедру. Протягом 15 хвилин вимішуємо масу руками. І підсипаємо трохи борошна (100 г). У загальній складності додано всього 550 р. Маса вже добре відходить від столу, але ще прилипає до рук. Змащуємо руки рослинним маслом і продовжуємо ще вимішувати хвилин 10-15 (без борошна). Повертаємо наш кругляш в чашу, накриваємо серветкою і залишаємо підходити на 2 години.

За цей час рекомендується обім’яти руками один раз заготовку. Після цього ставимо тісто на стіл. Трохи його подмесим і розділимо на 4 частини. Кожен шматочок підкочуємо в кульки. Далі будемо їх розкачувати качалкою в прямокутні пластини.

Поверхню пласта змащуємо вершковим маслом і скручуємо їх в щільні рулони. Краєчки прищипываем. Так робимо з усіма коробочками.

Потім кожну ковбаску прорізаємо ножем посередині до кінця. Половинки закручуємо краями назовні в равлика.

Хвостик расплющим і на нього поставимо скручування. Так повторюємо з другою частиною. На неї водружаем перший рулет. Поміщаємо нашу заготовку у форму для випікання (паперову, силіконову тощо). Залишаємо її на расстойку ще на 10-15 хвилин.

Після цього відправляємо в розігріту духовку випікатися до готовності (від 30-50 хвилин).

Попередньо в піч поставимо піддон з водою.

Залишилося присипати верхівку цукровою пудрою та святкове частування готово!

Сирна паска на Великдень —рецепт без дріжджів

По цьому рецепту виходить дуже смачний і ніжний паску. Готується дуже швидко з мінімальною кількістю продуктів.

Інгредієнти:

  • 200 р. сиру
  • 2-3 яйця
  • 70 р. цукру
  • 1/2 ч. ложки соди.
  • 1 ст. борошна
  • родзинки або цукати

Спосіб приготування:

Беремо сир, змішуємо його з яйцями, цукром і содою. Все добре перемішуємо.

Увага: якщо сир сильно зернистий, бажано його перетерти через сито або розбити блендером.

Залишаємо масу постояти 15-20 хвилин. Потім додаємо просіяне борошно. Перемішуємо. Висипаємо родзинки або цукати за бажанням. Потім розкладаємо тісто по формах.

Випікаємо в розігрітій духовці до готовності при температурі 180 °С. Готовність повіряємо шпажкою.

Якщо заготівля всередині ще не пропеклась, а верх вже хороший. Накриваємо пиріг фольгою, даємо так постояти хвилин 30. Після цього даємо йому повністю охолонути. Прикрашаємо на свій смак. Приємного апетиту.

Паска «Царська»: тісто на вершках і жовтках з сухими дріжджами

Виходить такий паска, дійсно з царським смаком дуже ніжним і повітряним. Часу йде на такий шедевр не дуже багато, а скільки задоволення він доставить всім.

Інгредієнти:

  • 350 р. борошно
  • 50 мл вершки 33%
  • 120 мл молоко
  • 150 р. олія слив.
  • 4 жовтка
  • 6 р. дріжджів (сухих)
  • 100 р. цукор
  • сіль щіпка
  • 1 ч. л. кардамону
  • 100 р. родзинок

Спосіб приготування:

Родзинки промиваємо, запарюємо в гарячій воді, обсушуємо на серветках. Щоб краще вмішати його в тісто, злегка припудрим борошном.

Молоко і вершки підігріваємо на газу до 35 °С. Висипаємо в них дріжджі і повністю розчиняємо. В рідину додаємо 150 г. борошна. Гарненько вимішуємо до густого стану. Скачуємо тісто руками в кулю і повертаємо в миску. Закриваємо ємність плівкою або кришкою і йдіть опару в холодильник на ніч. За цей час ми відпочинемо, а заготівля підніметься в два рази. Після цього, виймаємо її з холодильника і будемо вимішувати.

Яйця розбиваємо, відокремлюємо жовтки від білків. Нам знадобляться жовтки. Їх ми змішуємо з цукром і злегка збиваємо. Додаємо до них кардамон. Перемішуємо. Потім виливаємо яєчну суміш до опарі. Висипаємо туди просіяне борошно. І замішуємо комбайном (міксером, хлібопічка тощо).

Коли всі продукти з’єднаються разом і будуть збиратися в грудку, додаємо шматочками холодне вершкове масло і щіпку солі. Якщо будемо замішувати руками, масло повинне бути м’яким. Тісто виходить м’яким, еластичним, не липне до рук, добре розтягується. Збираємо його в кулю. Кладемо в чашу, закриваємо плівкою і залишаємо в теплі на 90 хвилин. За цей час воно збільшиться в два рази. Потім перекладаємо його на робочий стіл (поверхня змастимо рослинним маслом). Далі його обминаємо і розрівнюємо в пласт. Вводимо підготовлений родзинки.

Після цього збираємо тісто в кулю, покласти його в миску і накриваємо плівкою. Ставимо в тепле місце на 90 -120 хвилин. За цей час воно підніметься. Викладаємо його на змащену маслом поверхню столу. Обминаємо його руками і розрізаємо на 3 частини. Кожен шматок добре підкочуємо (збираємо в кулю) і намагаємося, щоб на поверхні не було видно родзинок. Знизу защипуємо шов і викладаємо його у форму гладкою стороною вгору.

Заповнюємо ємність для випічки на 1/3 від обсягу. Попередньо тару змащуємо рослинним маслом. Потім закриваємо її плівкою і залишаємо в теплі на 1-2 години. За цей час маса підніметься. Змащуємо шапочку взболтанным яйцем. Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці до готовності при температурі 1800С. Щоб верх не підгорів, накриємо його фольгою. По готовності, виймаємо паски з печі. Укладаємо боком на подушку (вкриємо її чистим рушником) і іноді перевертаємо на інший бік. Це потрібно для того, щоб виріб остигало рівномірно. Символ Пасхи виходить м’яким, повітряним і дуже смачним. Приємного апетиту. Зі святом вас!

Обов’язковою стравою на Великдень завжди був і залишається освітлений у церкві паску. Тісто для них треба плекати, оберігати від протягів.

Приготовлену масу розкладаємо у форми, змазані маслом.

Заповнюємо їх тестом на половину обсягу. Коли тісто підніметься врівень з краями форми, обережно ставимо в духовку. Випікаємо до готовності при температурі 180 °С. Тривалість готування залежить від його розміру. А ще обов’язково запастися терпінням і робити це з гарним настроєм. І у нас вийде ніжний і дуже смачна паска. Прикрашати пиріг глазур’ю краще після повного його охолодження.

Домашні кексики виходить пухкими, рум’яними і можна сказати повітряними при дотриманні деяких рекомендацій.

Не забудьте взяти статтю в закладки та діліться нею з друзями в соц. мережах.

Зі світлим святом вас усіх друзі!