Різдвяна кутя – прості рецепти на Різдво

Як приготувати кутю та узвар

Належить до обрядового страви подавати узвар. Цим чудовим Різдвяним напоєм також можна полити сочиво! Такий «супчик» по достоїнству оцінять ласуни!

Інгредієнти:

  • 200 р. кутя
  • 3 ст. л. пшениці
  • 15 р. меду
  • 100 р. цукру
  • 100 р. родзинок
  • 100 р. волоські горіхи
  • 10 р. сушеної вишні
  • солі за смаком
  • склянки води

Спосіб приготування:

Пшеницю добре промиваємо. Пересипаємо її в каструлю. І заливаємо водою. Потім накриваємо кришкою, доводимо до кипіння і варити протягом 40 хвилин, поки пшениця не стане м’якою. Через 20 хвилин після закипання, посолимо.
І не забуваємо помішувати кожні 10 хвилини. Готову крупу перекладаємо в друшляк і залишаємо стікати до охолодження.

Мак промиваємо, заливаємо водою і варимо 30 хвилин (після закипання). Потім пересипаємо в дрібне сито. Після того, як стече рідина, змішуємо його з цукром. І розтираємо до появи білого молочка.

Родзинки заливаємо теплою водою на 15 хвилин. Потім обсушуємо. Горіхи обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору, подрібнюємо.

Додаємо до пшениці мак, горіхи, родзинки, все ретельно перемішати.

Розводимо мед у склянці теплої кип’яченої води. І заливаємо цим розчином перед подачею на стіл. (готуємо напій безпосередньо перед подачею на стіл, щоб не заграє.)