Кутя на Різдво — рецепт з пшениці
Традиційне блюдо, яке в давнину готували з цільних зерен пшениці, вони можуть бути очищеними чи ні за вашим бажанням. І з відваром із суміші сухофруктів, який ще називають узваром. Він не просто вариться, а настоюється протягом кількох годин. А як це робити дізнаємося в рецепті.
Інгредієнти:
- 4 ст. пшениці
- 6 ст. води
- 350 р. меду
- 100 г волоських горіхів
- 200 р. маку
- 150 р. родзинок
- 200 р. в’яленої вишні
- 200 р. цукру
- 300 р. сухофруктів
- 70 р. цукатів
Спосіб приготування:
Підготуємо заздалегідь всі компоненти. Добре промиваємо пшеницю і сухофрукти.
Висипаємо крупу в каструлю і заливаємо її водою. Ставимо на вогонь, варимо до повної готовності.
Родзинки заливаємо окропом і залишаємо распариваться на 15-20 хвилин. За цей час він повинен набрякнути.
Мак заливаємо склянкою води, ставимо на повільний вогонь. І чекаємо, поки випарується рідина.
Волоські горіхи треба обсмажити на сковороді, щоб вони очистилися й не горчили. Потім подрібнюємо на маленькі шматочки.
Столову ложку маку засипаємо ложкою цукру і перетираємо, поки з нього не з’явиться молочко. Поступово додаємо його весь і продовжуємо перетирати. Потім по готовності додаємо його в зварену кашу. Туди ж кидаємо мед, родзинки, горіхи, вишню і все перемішуємо.
Далі з сухофруктів варимо напій, який називається узвар. Він корисний і здавна відомий, дуже схожий на компот, але відмінність в тому, що продукти не варять, а наполягають. Для цього їх заливаємо водою, засипаємо половиною склянки цукру і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і вимикаємо. Даємо настоятися не менше 2-ох годин.
Частування перекладаємо в невелику глибоку миску. За бажанням заливаємо приготовленим напоєм. Всім приємного апетиту!
Рекомендується готувати цю страву і дарувати його своїм рідним.