Паска «Ідеальний» з родзинками з корицею, лимоном на Великдень
Приготування Пасхальної випічки за цим рецептом, вимагатиме від нас терпіння і довгих змішувань. Але це того варто, вони виходять дуже смачними і соковитими. Тим більше, що ми можемо скористатися міксером або кухонним комбайном.
Інгредієнти:
Для опари:
- 100 мл. молока
- 10 р. дріжджів (сухих)
- 1 ст. л. цукру
- 100 г. борошна
Для тіста:
- 2 р. дріжджів
- 400 г борошна
- 4 яйця (в цілих) і 3 жовтки
- 170 р. цукор
- 160 р. масло вершкове
- стручок ванілі
- 120 р. ізюм
- 70 мл коньяк (ром)
- 100 р. сухофрукти
- спеції (мускатний горіх, кардамон, корця)
- цедра одного лимона
- сіль щіпка
Спосіб приготування:
Борошно обов’язково просіваємо, бажано два рази.
З вечора приготуємо опару і залишимо її на ніч Ввечері потрібно поставити опару. Продукти (вказані в рецепті) змішуємо до повного розчинення цукру. В останню чергу додаємо борошно.
Перемішуємо до однорідного стану. Суміш закриваємо кришкою (плівкою) і залишаємо в теплому місці на всю ніч.
Увага! В приміщення повинно бути тепло, без протягів.
Сухофрукти (родзинки) заливаємо коньяком або ромом і залишаємо настоюватися також на всю ніч. Алкоголь у пічці випарується, але залишиться легкий аромат. Можете цю процедуру пропустити. Від цього смак сухофруктів буде дещо іншою.
Далі в опару вмішуємо 2 яйця, 2 г дріжджів і 200 грамів борошна.
Потім висипаємо 60 р. цукру і 70 р. розм’якшеного масла. Масу добре перемішати міксером (руками).
Накриваємо ємність з вмістом плівкою. Залишаємо заготовку на расстойку в теплому місці (вона повинна збільшитися в два рази). Після цього додаємо ще 2 яйця, 3 жовтки і 200 грамів борошна. Вимішуємо довго (10 хвилин). Міксер нам у цьому допоможе. Зате тісто вийде м’яким. Додати в нього ще 100 грамів цукру, 100 г розм’якшеного масла і дві щіпки солі. Вмішуємо 3-4 хвилини, поки на поверхні тесту не почнуть утворюватися маленькі білі бульбашки. Висипаємо в тісто родзинки (будь-які сухофрукти), спеції, цедру лимона.
Перемішуємо. Накриваємо чашу плівкою. Залишаємо відпочити на 2 години. За цей час воно підніметься, але має залишитися липким і непіддатливою. Змащуємо руки рослинним маслом і сформувати з маси кульки. Перекладаємо його в форму для випікання приблизно на 1/3 від об’єму тари.
Попередньо її промазуємо всередині жиром. Залишаємо масу на расстойку приблизно на 90 хвилин. Випікаємо в розігрітій духовці при температурі 180 0С. Маленькі вироби будуть готові через 25-30 хвилин, великі — за хвилин 50-40. Готовність перевіряємо шпажкою. Потім виймаємо кекс з печі. Повністю охолодити і прикрашаємо глазур’ю на свій смак. Приємного апетиту!