Рецепти паски з родзинками

Паска «Ідеальний» з родзинками з корицею, лимоном на Великдень

Приготування Пасхальної випічки за цим рецептом, вимагатиме від нас терпіння і довгих змішувань. Але це того варто, вони виходять дуже смачними і соковитими. Тим більше, що ми можемо скористатися міксером або кухонним комбайном.

Інгредієнти:

Для опари:

  • 100 мл. молока
  • 10 р. дріжджів (сухих)
  • 1 ст. л. цукру
  • 100 г. борошна

Для тіста:

  • 2 р. дріжджів
  • 400 г борошна
  • 4 яйця (в цілих) і 3 жовтки
  • 170 р. цукор
  • 160 р. масло вершкове
  • стручок ванілі
  • 120 р. ізюм
  • 70 мл коньяк (ром)
  • 100 р. сухофрукти
  • спеції (мускатний горіх, кардамон, корця)
  • цедра одного лимона
  • сіль щіпка

Спосіб приготування:

Борошно обов’язково просіваємо, бажано два рази.

З вечора приготуємо опару і залишимо її на ніч Ввечері потрібно поставити опару. Продукти (вказані в рецепті) змішуємо до повного розчинення цукру. В останню чергу додаємо борошно.

Перемішуємо до однорідного стану. Суміш закриваємо кришкою (плівкою) і залишаємо в теплому місці на всю ніч.

Увага! В приміщення повинно бути тепло, без протягів.

Сухофрукти (родзинки) заливаємо коньяком або ромом і залишаємо настоюватися також на всю ніч. Алкоголь у пічці випарується, але залишиться легкий аромат. Можете цю процедуру пропустити. Від цього смак сухофруктів буде дещо іншою.

Далі в опару вмішуємо 2 яйця, 2 г дріжджів і 200 грамів борошна.

Потім висипаємо 60 р. цукру і 70 р. розм’якшеного масла. Масу добре перемішати міксером (руками).

Накриваємо ємність з вмістом плівкою. Залишаємо заготовку на расстойку в теплому місці (вона повинна збільшитися в два рази). Після цього додаємо ще 2 яйця, 3 жовтки і 200 грамів борошна. Вимішуємо довго (10 хвилин). Міксер нам у цьому допоможе. Зате тісто вийде м’яким. Додати в нього ще 100 грамів цукру, 100 г розм’якшеного масла і дві щіпки солі. Вмішуємо 3-4 хвилини, поки на поверхні тесту не почнуть утворюватися маленькі білі бульбашки. Висипаємо в тісто родзинки (будь-які сухофрукти), спеції, цедру лимона.

Перемішуємо. Накриваємо чашу плівкою. Залишаємо відпочити на 2 години. За цей час воно підніметься, але має залишитися липким і непіддатливою. Змащуємо руки рослинним маслом і сформувати з маси кульки. Перекладаємо його в форму для випікання приблизно на 1/3 від об’єму тари.

Попередньо її промазуємо всередині жиром. Залишаємо масу на расстойку приблизно на 90 хвилин. Випікаємо в розігрітій духовці при температурі 180 0С. Маленькі вироби будуть готові через 25-30 хвилин, великі — за хвилин 50-40. Готовність перевіряємо шпажкою. Потім виймаємо кекс з печі. Повністю охолодити і прикрашаємо глазур’ю на свій смак. Приємного апетиту!