Рецепт паски з родзинками і ромом
Готувати будемо зі сметаною, крохмалем і коньяком. Можна, звичайно, взяти горілку. Буде теж смачно і ароматно. Спеції зроблять свою справу.
Інгредієнти:
- 7 ст. мук
- 7 яєць
- 1 ст. злив. масло (розтопити)
- 2 ст. л. сметана
- 1 – 2 ст. цукру
- 70 р. дріжджі
- 0,5 л. молоко
- 1 ч. л. солі
- 2 ст. ложки крохмалю
- 1-2 п. ванільний цукор
- спеції (кориця, мускатний горіх, гвоздика, розмарин, бадьян)
- 2 ст. л. горілка (ром або коньяк)
- родзинки, горіхи, курага, чорнослив — за смаком
- соняшникова олія
Спосіб приготування:
Готуємо опару. Беремо дріжджі, цукор і перетираємо в окремій мисці. Виливаємо до них тепле молоко і перемішуємо. Додаємо в суміш просіяного борошна (4 склянки). Попрацюємо віночком, збовтуємо до однорідного стану. Має вийти тісто, як на оладки. Закриваємо ємність плівкою (рушником). Ставимо її в тепле місце на 40-50 хвилин. Протягом цього часу масу бажано 2 рази перемішати.
Родзинки перебираємо, промиємо і замочуємо в горілці.
Увага! Для дітей краще заливати чай. Чи можна цю процедуру пропустити.
Приготуємо тісто. Розбиваємо яйця в окрему піалу, відокремлюємо білки від жовтків. В останні висипаємо 1,5 склянки цукру (можна менше) і розтираємо віночком (виделкою) до білого кольору.
Висипаємо до них 3 склянки борошна. Масу добре вимішуємо. Додаємо в неї крохмаль, сіль, склянка розтопленого вершкового масла, сметани.
Всі продукти перемішуємо.
Далі змішуємо опару і тісто до однорідності. Закриваємо посуд з вмістом плівкою. Закутуємо в рушник і відправляємо на 60 хвилин у тепле місце. За цей час його 2 рази вимішуємо.
Після цього висипаємо в масу родзинки (без рідини) і суміш спецій. Цукор додаємо по своєму смаку. Знову тісто добре перемішуємо. Далі на робочу поверхню столу висипаємо 1,5 склянки борошна. Змащуємо руки рослинним маслом. Перекладаємо заготовку на стіл і починаємо вимішувати тісто. Формуємо з нього невеликі кульки. Перекладаємо їх у підготовлену тару. Заповнюємо на 1/3 від обсягу форми. Залишаємо їх на расстойку на 15-20 хвилин.
Як підготувати форми для випічки? Це можуть бути як куповані (паперові, силіконові) або будь-які інші зручні ємності. Кладемо в них пергаментний папір і промазуємо її жиром.
Тим часом розігріваємо духовку. Випікаємо при температурі 180 °С до готовності (30-40 хвилин).
Потім дістаємо їх з печі. Даємо їм час повністю охолонути. Прикрашаємо на свій смак. Приємного апетиту! Зі святом вас!