Паска «Царська»: тісто на вершках і жовтках з сухими дріжджами
Виходить такий паска, дійсно з царським смаком дуже ніжним і повітряним. Часу йде на такий шедевр не дуже багато, а скільки задоволення він доставить всім.
Інгредієнти:
- 350 р. борошно
- 50 мл вершки 33%
- 120 мл молоко
- 150 р. олія слив.
- 4 жовтка
- 6 р. дріжджів (сухих)
- 100 р. цукор
- сіль щіпка
- 1 ч. л. кардамону
- 100 р. родзинок
Спосіб приготування:
Родзинки промиваємо, запарюємо в гарячій воді, обсушуємо на серветках. Щоб краще вмішати його в тісто, злегка припудрим борошном.
Молоко і вершки підігріваємо на газу до 35 °С. Висипаємо в них дріжджі і повністю розчиняємо. В рідину додаємо 150 г. борошна. Гарненько вимішуємо до густого стану. Скачуємо тісто руками в кулю і повертаємо в миску. Закриваємо ємність плівкою або кришкою і йдіть опару в холодильник на ніч. За цей час ми відпочинемо, а заготівля підніметься в два рази. Після цього, виймаємо її з холодильника і будемо вимішувати.
Яйця розбиваємо, відокремлюємо жовтки від білків. Нам знадобляться жовтки. Їх ми змішуємо з цукром і злегка збиваємо. Додаємо до них кардамон. Перемішуємо. Потім виливаємо яєчну суміш до опарі. Висипаємо туди просіяне борошно. І замішуємо комбайном (міксером, хлібопічка тощо).
Коли всі продукти з’єднаються разом і будуть збиратися в грудку, додаємо шматочками холодне вершкове масло і щіпку солі. Якщо будемо замішувати руками, масло повинне бути м’яким. Тісто виходить м’яким, еластичним, не липне до рук, добре розтягується. Збираємо його в кулю. Кладемо в чашу, закриваємо плівкою і залишаємо в теплі на 90 хвилин. За цей час воно збільшиться в два рази. Потім перекладаємо його на робочий стіл (поверхня змастимо рослинним маслом). Далі його обминаємо і розрівнюємо в пласт. Вводимо підготовлений родзинки.
Після цього збираємо тісто в кулю, покласти його в миску і накриваємо плівкою. Ставимо в тепле місце на 90 -120 хвилин. За цей час воно підніметься. Викладаємо його на змащену маслом поверхню столу. Обминаємо його руками і розрізаємо на 3 частини. Кожен шматок добре підкочуємо (збираємо в кулю) і намагаємося, щоб на поверхні не було видно родзинок. Знизу защипуємо шов і викладаємо його у форму гладкою стороною вгору.
Заповнюємо ємність для випічки на 1/3 від обсягу. Попередньо тару змащуємо рослинним маслом. Потім закриваємо її плівкою і залишаємо в теплі на 1-2 години. За цей час маса підніметься. Змащуємо шапочку взболтанным яйцем. Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці до готовності при температурі 1800С. Щоб верх не підгорів, накриємо його фольгою. По готовності, виймаємо паски з печі. Укладаємо боком на подушку (вкриємо її чистим рушником) і іноді перевертаємо на інший бік. Це потрібно для того, щоб виріб остигало рівномірно. Символ Пасхи виходить м’яким, повітряним і дуже смачним. Приємного апетиту. Зі святом вас!
Обов’язковою стравою на Великдень завжди був і залишається освітлений у церкві паску. Тісто для них треба плекати, оберігати від протягів.
Приготовлену масу розкладаємо у форми, змазані маслом.
Заповнюємо їх тестом на половину обсягу. Коли тісто підніметься врівень з краями форми, обережно ставимо в духовку. Випікаємо до готовності при температурі 180 °С. Тривалість готування залежить від його розміру. А ще обов’язково запастися терпінням і робити це з гарним настроєм. І у нас вийде ніжний і дуже смачна паска. Прикрашати пиріг глазур’ю краще після повного його охолодження.
Домашні кексики виходить пухкими, рум’яними і можна сказати повітряними при дотриманні деяких рекомендацій.
Не забудьте взяти статтю в закладки та діліться нею з друзями в соц. мережах.
Зі світлим святом вас усіх друзі!