Ну дуже смачні мариновані помідори на зиму (рецепт на 1 літр)
Розрахунок зроблений правильний на 1 літр води. Якщо не любите якусь добавку, можете її не брати. Чи ризикнете спробувати закрити одну баночку, раптом вам сподобається? Закупорка виходить ароматною і дуже смачною.
Інгредієнти:
- помідори
маринад на 1 л води:
- 1 ст. л. солі (без гірки)
- 2 ст. л. цукру (з гіркою)
- 3-4 шт. лавровий лист
- 4-5 зубчиків часнику
- 2 шт. болгарський перець
- 1 ст. л. насіння гірчиці
- 1-2 гілочки естрагону
- листя вишні, смородини (за смаком)
- 3-4 гілочки базиліка
- перець горошок ( за смаком)
- 1 ч. л. оцтова есенція 70%
Спосіб приготування:
Починаємо будь-яку роботу з підготовки продуктів. Переглядаємо їх. Плоди повинні бути свіжими і щільними, без пошкоджень і плям.
Промиваємо овочі за допомогою нової губки під проточною водою. Даємо воді стекти. Укладаємо в чисті балони очищений часник, листя (плодових),естрагон і всі інші приправи і прянощі за рецептом. Потім щільніше поміщаємо основні плоди. Зерна гірчиці володіють антисептичними властивостями, так що не бійтеся її використовувати.
Чим більше зелені буде у банку, тим більше знадобиться консерванту.
Останній компонент проколюємо акуратно зубочисткою (тонкою паличкою) в місці плодоніжки.
Заливаємо ємність з вмістом крутим окропом до самого верху. Накриваємо кришкою. Залишаємо стояти на столі 10-20 хвилин, щоб прогрілися всі складові. Потім цю воду зливаємо в раковину. Ще раз наливаємо окропу, тільки цю воду зіллємо в каструлю.
Заміряємо обсяг води, яку зливаємо з однієї або кількох банок. Доливаємо з запасом. Розрахунок робимо згідно рецепту самостійно, збільшуємо або зменшуємо — сіль, цукор. Далі готуємо розсіл. В рідину кидаємо сіль, цукор, лаврове листя і ставимо на вогонь. Увага: розрахунок дан на 1 літр води.
Варимо не менше 5 хвилин (після закипання) до повного розчинення сипучих компонентів. Потім спробуйте на смак. В балони додаємо перець, оцет і будь-які добавки за рецептом на свій смак.
Можна зробити кілька варіантів, додаючи в кожну ємність різні прянощі.
Заливаємо гарячим розсолом. Закриваємо кришками. Перегорнемо банку догори денцем, щоб перевірити герметичність закупорки. Потім закутуємо в теплий плед і залишаємо на добу в такому стані. Після того, як закрутки охололи, прибираємо їх в темне сухе місце. Зберігаються вони добре у квартирах або підвалі.