Мариновані помідори: рецепт на 3 літрову банку
Солодкі томати відразу відлетять і ще попросять, так що можна сміливо зробити засолку в 3 літрових балонах. Розрахунок дан на 1,5 літра води. Це приблизно стільки входить в такі ємності.
Інгредієнти:
на 3-х літровий балон:
- помідори (скільки увійде)
- перець горошок
- часник
- лавровий лист
- зелень (кріп зелені гілочки і парасольки, петрушка, чебрець, розмарин)
- корінь хрону
- вода
- 6 ст. л. цукру
- 2 ст. л. солі
- 20 мл яблучного оцту 6 % (столовий оцет менше беремо
Спосіб приготування:
Підготуємо усі компоненти. Промиваємо під проточною водою. Часник і коріння хрону очистимо від шкірки. Всі обсушим.
Закладаємо продукти в чисті банки спочатку зелень, часник, перець горошком, лавровий лист.
Далі заповнюємо червоними кругляком. Попередньо їх проколюємо зубочисткою в місці плодоніжки. Плоди бажано брати однакового розміру.
Щоб дізнатися потрібний об’єм води і правильно зробити маринад, для цього ми заливаємо в банку чисту воду (можна прохолодну) до країв. Потім зливаємо її в ємність з поділками або в літрову сулію. Далі потрібну кількість рідини переливаємо в каструлю. Додаємо сіль, цукор за рецептом з розрахунку на 3-х літрову банку. Кип’ятимо 5 хвилин до повного розчинення сипучих. Заповнюємо розсолом балони. Прикриваємо кришкою і залишаємо постояти 10-15 хвилин. Після чого беремо високу ємність. Укладаємо на дно бавовняну серветку. Встановлюємо туди ж скляну банку з вмістом. Заливаємо в ємність гарячої води, щоб вона доходила до половини висоти балона (або наскільки дозволяє висота посудини). Стерилізуємо 15-20 хвилин (після закипання рідини).
Потім акуратне банку дістаємо. Ставимо на рушник, щоб вона не луснула. Закриваємо металевими кришками (закручивающими або під закатку). Далі перевернемо заготівлю вгору денцем. Закутуємо в теплу ковдру і залишаємо в такому стані до повного охолодження. Засолювання добре зберігаються в сухому темному місці (у квартирі, підвалі).